Έντυπη Έκδοση

Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας

Η διεθνής εικόνα της χώρας, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό, πρώτα στην ατζέντα του Στ. Λαμπρινίδη

Η αντιμετώπιση των ανοιχτών μετώπων σε Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό, η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στην Ε.Ε., που έχει θολώσει λόγω της κρίσης χρέους, και η εξομάλυνση του κλίματος στο εσωτερικό του υπουργείου του είναι οι προτεραιότητες του Σταύρου Λαμπρινίδη.

Ηδη σε εκκρεμότητα βρίσκεται για το αμέσως επόμενο διάστημα η συνεδρίαση των δύο Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας με Τουρκία και Ισραήλ. Οι σχέσεις με τις δύο χώρες αντιμετωπίζονται πλέον στο φως της επαναπροσέγγισης Αγκυρας - Τελ Αβίβ με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών θα απαιτήσει προσεκτικά βήματα από την ελληνική πλευρά, αφού η ισορροπία στο τρίγωνο αυτό είναι λεπτή και εύθραυστη.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν πρόοδο στις διερευνητικές επαφές ή, διαφορετικά, προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Ηδη ο νέος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε στην Τουρκία ότι υπό το κλίμα απειλών και προκλήσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος, ενώ για το Κυπριακό προειδοποίησε ότι, όσο διαρκεί η κατοχή, δεν θα υπάρξει ένταξη στην Ε.Ε.

Με το Ισραήλ προχωρεί η συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, τεχνολογία και γεωργία και αναμένονται νέες συμφωνίες το επόμενο διάστημα, αλλά η συμμετοχή Ελλήνων στο στολίσκο προς τη Γάζα θα αποτελέσει δοκιμασία στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Στο Σκοπιανό και στην πρώτη επαφή του Σ. Λαμπρινίδη με τον ομόλογό του Α. Μιλόσοσκι στο Λουξεμβούργο, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι η ΠΓΔΜ αντί να υψώνει τοίχους και αγάλματα είναι προτιμότερο να σηκώσει γέφυρες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται και το ξεπάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες επί Δ. Δρούτσα παρέμειναν εν υπνώσει. Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ο νέος υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «δραστήριας, τολμηρής και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής». Για το λόγο αυτόν, στην ατζέντα του Σ. Λαμπρινίδη περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση επίσκεψης στη Μόσχα, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται και οι αναδυόμενες δυνάμεις Κίνα, Βραζιλία και Ινδία.

Η σημαντικότερη πρόκληση, πάντως, είναι η κινητοποίηση των διπλωματών και η επούλωση των πληγών που άνοιξε η κόντρα του Δ. Δρούτσα μαζί τους, η οποία οφειλόταν αφενός σε κεντρικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο διοίκησης που είχε επιλέξει και ο οποίος, όπως καταγγέλλουν, τους είχε θέσει στο περιθώριο.

Σε μια πρώτη κίνηση, ενδεικτική των προθέσεών του, ο Σ. Λαμπρινίδης προανήγγειλε για τα τέλη Ιουλίου σύγκληση ημερίδας πρέσβεων, που θα συζητηθεί η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Εκπρόσωποι των διπλωματών, πάντως, τονίζουν ότι αναμένουν κινήσεις και για θέματα ουσίας της ασκούμενης πολιτικής, καθώς και δείγματα γραφής για αλλαγή, του καθεστώτος της «παρεοκρατίας».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε έως και πριν από μερικές μέρες στην οδό Β. Σοφίας είναι το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης - παραλαβής, καθώς ο δυσαρεστημένος Δ. Δρούτσας επέλεξε να ενημερώσει τον διάδοχό του κατ' ιδίαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας