Έντυπη Έκδοση

Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους

«Η κυβέρνηση των Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλεγκ προχωρεί σε περικοπές που ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα τολμούσε», δήλωσε με έμφαση ο Ντέιβ Πρέντις, ηγέτης του Unison, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Βρετανίας, ενόψη της μεγάλης απεργίας στις 30 Ιουνίου.

Ο Ντέιβ Πρέντις, ηγέτης του Unison, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Βρετανίας, απειλεί τους Εργατικούς με άρση της στήριξής τους απ' τα συνδικάτα αν δεν υποστηρίξουν την απεργία. Ο Ντέιβ Πρέντις, ηγέτης του Unison, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Βρετανίας, απειλεί τους Εργατικούς με άρση της στήριξής τους απ' τα συνδικάτα αν δεν υποστηρίξουν την απεργία. Περισσότεροι από 750 χιλιάδες Βρετανοί υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στους δρόμους του Λονδίνου και πολλών μεγάλων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη, για να διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.

Μια απεργιακή κινητοποίηση που τα συνδικάτα πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει σε συμμετοχή την ιστορική απεργία των εννέα ημερών του 1926. «Ενα πρώτο δείγμα όσων θα ακολουθήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο», δήλωσε εξοργισμένος ο Πρέντις, όταν ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ προσπάθησε να σαμποτάρει την απεργία, λέγοντας ότι έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με τα συνδικάτα.

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες που συνδικάτα και κυβέρνηση βρίσκονται σε πόλεμο, με τους πρώτους να καλούν τους Βρετανούς «στα όπλα, για να σταματήσουν την επίθεση των Τόρις».

Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να απολύσει περίπου 330 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες από τα 65 στα 67 χρόνια και να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Μέχρι σήμερα το ύψος της σύνταξης προέκυπτε από το μισθό των τελευταίων χρόνων, ενώ εάν περάσει ο νόμος για την τροποποίηση των συντάξεων θα υπολογίζεται από το μέσο όρο του μισθού σε όλη τη διάρκεια της εργασίας.

Κάτι τέτοιο θα μειώσει δραματικά τις συντάξεις για εκατομμύρια Βρετανούς που κερδίζουν κάτι παραπάνω από 15 χιλιάδες λίρες το χρόνο (περίπου 17 χιλιάδες ευρώ) και θα οδηγήσει πολλούς απ' αυτούς να εξαρτώνται από κρατικά επιδόματα όταν θα συνταξιοδοτηθούν.

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν κατακρίνει το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι πλέον βιώσιμο, καθώς είναι άδικο για τους φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα να πληρώνουν για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι ζουν πλέον περισσότερο».

Από τον περασμένο Μάιο που Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ο Κάμερον έχει ανακοινώσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα πλήττεται από υψηλά ποσοστά πληθωρισμού που κυμαίνονται γύρω στο 4,5% και χαμηλή ανάπτυξη.

«Τα μέτρα λιτότητας πλήττουν μόνο τη μεσαία εργατική τάξη και όχι τους πλούσιους, αυτάρεσκους τραπεζίτες», δήλωσε ο Πρέντις, που άσκησε σκληρή κριτική και στους Εργατικούς, λέγοντας ότι «κατασκεύασαν τη γέφυρα στην οποία παρελαύνουν τώρα οι Τόρις».

Οι Εργατικοί του «κόκκινου» Εντ Μίλιμπαντ έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την απεργία της Unison, που εκπροσωπεί 1,4 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων και της PCS, η δύναμη των οποίων ενισχύεται καθημερινά από άλλα εργατικά συνδικάτα, όπως των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και των πιλότων της Virgin.

Απόφαση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς τα συνδικάτα στη Βρετανία είναι από τους σημαντικούς χρηματοδότες του κόμματος των Εργατικών, τους οποίους έχουν ενισχύσει με 400 χιλιάδες λίρες τον περασμένο χρόνο. Σε αυτή τη βάση, απείλησαν τους βουλευτές του κόμματος ότι εάν δεν στηρίξουν την απεργία της ερχόμενης Πέμπτης και όλων όσων ακολουθήσουν, δεν θα τους ενισχύσουν κι αυτοί με τη σειρά τους στις επόμενες εκλογές. Μια στήριξη, τη δύναμη της οποίας γνωρίζει προσωπικά ο Εντ Μίλιμπαντ, καθώς σε αυτή οφείλει την νίκη του στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές των Εργατικών, έναντι του αδερφού του Ντέιβιντ.

Δημοσκόπηση ωστόσο της ComRes, υποστηρίζει ότι το 54% των Βρετανών πιστεύει ότι η απεργία δεν θα μεταβάλλει την κυβερνητική πολιτική για τις περικοπές, ενώ το 34% πιστεύει ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν
ΗΠΑ
Υπερδύναμη και στα χρέη
Ιταλία
Δεν έφτανε ο Σίλβιο έρχεται και η κρίση
Βρετανία
Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους
Ισπανία
Αυτός που παίρνει τη σκυτάλη της ήττας
Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά
Μαρόκο
Και μοναρχία, και λάιτ
Κίνα
Κόκκινη εξέγερση πίσω από την κινέζικη βιτρίνα
Χιλή
Το «κίνημα της πλατείας» φουντώνει στη Χιλή
Ονδούρα
Επιστροφή στην ελπίδα
Αφγανιστάν
Προεκλογική αποχώρηση
Le Monde diplomatique
Πληροφορικάριοι φυλακισμένοι
Η οικονομία του διαδικτυακού σεξ
Η διαμαρτυρία σφυρηλατεί την ενότητα στην Υεμένη