Έντυπη Έκδοση

Και μοναρχία, και λάιτ

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, οι πολίτες του Μαρόκου θα κληθούν να υπερψηφίσουν το νέο Σύνταγμα που μετατρέπει την απόλυτη μοναρχία σε μια εκδοχή συνταγματικής, στην οποία ωστόσο όλες οι πραγματικές εξουσίες παραμένουν στα χέρια του βασιλιά.

Ο Μοχάμετ ο έκτος, απόγονος της αρχαιότερης μοναρχίας στον αραβικό κόσμο με γενεαλογικό δέντρο που φτάνει στον Προφήτη Μωάμεθ, είναι και γι' αυτόν τον λόγο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στο Μαρόκο, όπως άλλωστε είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, απόλυτος κυρίαρχος της εκτελεστικής εξουσίας και άρχων δικαστής-νομοθέτης.

Ο μονάρχης, ο οποίος αποφασίζει μόνος για τη στρατηγική της χώρας, την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα θέματα, μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, μπορεί πρακτικά να εφαρμόσει την ενός ανδρός αρχή. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι, πέραν όλων των εξουσιών που διαθέτει στα χέρια της η βασιλική οικογένεια, διαθέτει και τεράστια οικονομική δύναμη, καθώς δεν διαχωρίζεται σαφώς η κρατική από τη βασιλική περιουσία. Η οικογένεια έχει στην κατοχή της το 60% του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της χώρας και μόνο τα περσινά κέρδη της, ήταν όσο το ένα τρίτο της συνολικής αξίας όλων των εισηγμένων εταιρειών στο τοπικό χρηματιστήριο. Αυτή η σχέση της μοναρχίας με τον κρατικό πλούτο δεν θίγεται ούτε στο ελάχιστο από το νέο Σύνταγμα.

Τώρα, με τις αλλαγές που προτείνει ο νεαρός μονάρχης, δεν θα διορίζει πλέον αυτός τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνηση δεν θα έχει εντελώς διακοσμητικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός θα διορίζεται αλλά θα προέρχεται από το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πάντως δίνονται κάποιες εξουσίες και στη Βουλή, περιορισμένου όμως χαρακτήρα.

Είναι σαφώς μια πρόοδος, αλλά «το βήμα είναι κοντό», απέχει πολύ από την εποχή και τις απαιτήσεις των καιρών, ειδικά όταν συζητούμε για τον αραβικό κόσμο. Το νέο Σύνταγμα το χαιρετίζουν οι πάντα θεσμικοί Γάλλοι, πρώην αποικιοκράτες στο Μαρόκο, όπως και η Ουάσιγκτον, όμως για την αντιπολίτευση είναι απλά μια φάρσα που δεν γίνεται αποδεκτή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται προδιαγεγραμμένο, καθώς το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης, το κίνημα της 20ής Φλεβάρη, δεν είναι τόσο ισχυρό για να διεκδικήσει μια πολιτική νίκη.

Η αντιπολίτευση θα απέχει και οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ραμπάτ την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν τη δυναμική των μαζικών κινητοποιήσεων που σε άλλες χώρες έριξαν τα καθεστώτα. Πάντως, το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εκτός νόμου ισλαμικό κόμμα της «Δικαιοσύνης και Ευσπλαχνίας» ανακοίνωσε ότι «η Αυτοκρατορία του Μοχάμετ θα σαρωθεί, εκτός κι αν βαδίσει το δρόμο της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων». Οι οπαδοί του κόμματος υπολογίζονται σε 200.000, έχουν έντονες επιρροές από το σουφισμό και θεωρούνται μετριοπαθείς ισλαμιστές, με βαθιά πίστη στην παράδοση. Στη χώρα δεν υπάρχει πρακτικά αντίθετη φωνή από εκείνη της εξουσίας, που διαθέτει και τον πλήρη έλεγχο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και τις μεγάλες αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, το Μαρόκο δεν κινδυνεύει να αλλάξει καθεστώς -κάτι τέτοιο θεωρείται το λιγότερο πιθανό από όλες τις άλλες αραβικές χώρες. Σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσιγκτον, οι μοναρχίες του αραβικού κόσμου δεν θα πέσουν, όμως θα υποχρεωθούν να κάνουν θεσμικά ανοίγματα, συνταγματικές τροποποιήσεις και να δώσουν και σημαντικά πακέτα οικονομικής στήριξης στους άνεργους και τους φτωχούς, προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, όλες οι δημοκρατίες του αραβικού κόσμου είναι επίφοβες για ριζικές ανατροπές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μαρόκο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν
ΗΠΑ
Υπερδύναμη και στα χρέη
Ιταλία
Δεν έφτανε ο Σίλβιο έρχεται και η κρίση
Βρετανία
Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους
Ισπανία
Αυτός που παίρνει τη σκυτάλη της ήττας
Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά
Μαρόκο
Και μοναρχία, και λάιτ
Κίνα
Κόκκινη εξέγερση πίσω από την κινέζικη βιτρίνα
Χιλή
Το «κίνημα της πλατείας» φουντώνει στη Χιλή
Ονδούρα
Επιστροφή στην ελπίδα
Αφγανιστάν
Προεκλογική αποχώρηση
Le Monde diplomatique
Πληροφορικάριοι φυλακισμένοι
Η οικονομία του διαδικτυακού σεξ
Η διαμαρτυρία σφυρηλατεί την ενότητα στην Υεμένη