Έντυπη Έκδοση

Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά

Δύο εβδομάδες διήρκεσε η μετεκλογική ευφορία στην Τουρκία, και η χώρα στροβιλίζεται ήδη σε δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Το δικαστικό κατεστημένο είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, καθώς με αμφιλεγόμενης νομιμότητας παρέμβασή του άλλαξε τον κοινοβουλευτικό χάρτη που είχε προκύψει από τις εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, χαρίζοντας μία έδρα στο κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ). Μία έδρα που αφαιρέθηκε από την κουρδική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των 36 ανεξάρτητων κούρδων βουλευτών, σε μια ενέργεια που ήδη χαρακτηρίστηκε «δικαστικό πραξικόπημα». Η «μεταφορά» της έδρας από την κοινοβουλευτική δύναμη των Κούρδων στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΑΚ πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση των κούρδων κοινοβουλευτικών, που με απόφαση του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), της οργάνωσης-ομπρέλας που τους συνασπίζει στην τουρκική εθνοσυνέλευση, απείχαν από την τελετή ορκωμοσίας. Η αποχή αυτή προκαλεί ισχυρότατες αναταράξεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όλων των εδρών του DTK, και κατά συνέπεια σε νέο εκλογικό γύρο, για την κάλυψη των 36 κενών θέσεων. Οι συνέπειες διαχέονται και σε άλλες πτυχές του πολιτικού και κοινωνικού επιπέδου, καθώς γίνεται πλέον ορατή η διαπλοκή του ισχυροποιημένου πολιτικού ισλάμ με το δικαστικό κατεστημένο, και προεξοφλείται το ξέσπασμα ταραχών ιδιαίτερα στις κουρδικές περιοχές της Ανατολίας.

Ολα αυτά προέκυψαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, να αφαιρεθεί η βουλευτική ιδιότητα από τον κούρδο ανεξάρτητο υποψήφιο Χατίπ Ντισλέ, που είχε εκλεγεί στο Ντιγιαρμπακίρ, και η έδρα του να δοθεί στην Ογιά Ερονάτ, υποψήφια του ΑΚ στην περιοχή.

Οπως ήταν φυσικό, η κλοπή της έδρας του DTK προκάλεσε την οργή του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία, που πραγματοποίησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στο Μποντρούμ. Στο μεταξύ αλλεπάλληλες επείγουσες συσκέψεις πραγματοποίησε και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) καθώς και η κοινοβουλευτική οργάνωση-ομπρέλα DTK, προειδοποιώντας με συνεχείς ανακοινώσεις ότι η χώρα περιέρχεται σε δίνη αναταραχής, καθώς αποσαφηνίζονται πλέον οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το κουρδικό πρόβλημα. Απαντώντας σε όλα αυτά η κυβέρνηση, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αδυναμία πολιτικής παρέμβασης στις δικαστικές αποφάσεις. «Η δικαστική απόφαση αγνοεί τη βούληση του λαού, είναι προκλητική, άδικη και παράνομη» ανακοινώθηκε από το BDP, την ίδια ώρα που οι διαδηλώσεις των Κούρδων είχαν κοινό σύνθημα «Η φωτιά που ανάψατε, θα σας κάψει».

Ο αποκλεισμός του Ντισλέ από το κοινοβούλιο έγινε στη βάση της προγενέστερης καταδίκης και πολύμηνης φυλάκισής του για «φραστική υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων», γεγονός που κατά το ισχύον σύνταγμα απαγορεύει την παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα. Τόσο ο Ντισλέ, όσο και άλλοι πέντε από το σύνολο των 36 ανεξάρτητων κούρδων βουλευτών, βρίσκονται ήδη στις φυλακές περιμένοντας να δικαστούν για την συμμετοχή τους σε μια άλλη κουρδική οργάνωση, την Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων, η οποία θεωρείται πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ. Με την τακτική των κατηγοριών περί σύνδεσης με το ΡΚΚ, η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταφέρει στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης να φυλακίσει (αποκλείοντάς τους από τη Βουλή) πάνω από δύο χιλιάδες κούρδους πολιτικούς.

Με απώλεια της έδρας τους απειλούνται και δύο βουλευτές του κεμαλικού κεντρο-αριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που βρίσκονται προφυλακισμένοι για συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον. Με την προσθήκη της έδρας της Ερονάτ στη δύναμή του, το ΑΚ αποκτά τώρα 327 έδρες, και χρειάζεται άλλες τρεις για να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία και να μπορεί να εκπονήσει μονομερώς το νέο σύνταγμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν
ΗΠΑ
Υπερδύναμη και στα χρέη
Ιταλία
Δεν έφτανε ο Σίλβιο έρχεται και η κρίση
Βρετανία
Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους
Ισπανία
Αυτός που παίρνει τη σκυτάλη της ήττας
Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά
Μαρόκο
Και μοναρχία, και λάιτ
Κίνα
Κόκκινη εξέγερση πίσω από την κινέζικη βιτρίνα
Χιλή
Το «κίνημα της πλατείας» φουντώνει στη Χιλή
Ονδούρα
Επιστροφή στην ελπίδα
Αφγανιστάν
Προεκλογική αποχώρηση
Le Monde diplomatique
Πληροφορικάριοι φυλακισμένοι
Η οικονομία του διαδικτυακού σεξ
Η διαμαρτυρία σφυρηλατεί την ενότητα στην Υεμένη