Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Προεκλογική αποχώρηση

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ξεκινήσει -όπως είχε υποσχεθεί- τη σταδιακή απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αμερικανός στρατιώτης παρακολουθεί το προεδρικό μήνυμα για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Αμερικανός στρατιώτης παρακολουθεί το προεδρικό μήνυμα για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει μέσα στο 2011, αλλά η μεγάλη μείωση των στρατευμάτων θα γίνει το 2012. Παρά την απόσυρση, η αντιδημοφιλής αφγανική εκστρατεία δεν θα τελειώσει. Οι Αμερικανοί δεν θα φύγουν για τα επόμενα 10-15 χρόνια από την περιοχή, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας και πρώην διευθυντής της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς (τον διαδέχεται την 1η Ιουλίου ο Λίο Πανέτα). Ομως η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων κατά 30.000 άνδρες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στο προφίλ του προέδρου, που ακολούθησε για τη λήψη αυτής της στρατηγικής απόφασης το γράμμα των δημοσκοπήσεων. Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υποστηρίζουν αυτήν την απόφαση, ενώ μετα τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, το ποσοστό έγινε συντριπτικό.

Ομως, η απόσυρση, έστω και μερική, θα αδυνατίσει πολιτικά τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και το μήνυμα που θα πάρουν οι πάμπολοι αντίπαλοί του θα είναι πως οι Αμερικανοί αρχίζουν να αποσύρονται και κάποτε θα φύγουν οριστικά. Ομως στο Αφγανιστάν θα μείνουν οι -γηγενείς- παστούν ταλιμπάν. Στην πολιτική δεν υπάρχει κενό. Κάποιος πάντα βρίσκεται για να το γεμίσει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Καρζάι προσπαθεί όσο είναι ακόμη καιρός, μάλλον μάταια, να πείσει τους ταλιμπάν να ενταχθούν στο κεντρικό θεσμικό πολιτικό παιχνίδι. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στον διάλογο, καθώς ο Μουλάς Ομάρ, πνευματικός ηγέτης των ταλιμπάν, έχει όλο τον χρόνο δικό του. Οι ταλιμπάν δεν βλέπουν γιατί να διαπραγματευθούν κάτι το οποίο θα κερδίσουν με το παραπάνω -και χωρίς όρους και δεσμεύσεις- στο σύντομο μέλλον. Ετσι, το Αφγανιστάν κινδυνεύει να μπει σε φάση αναμονής και στη συνέχεια αστάθειας, αφού τα αδυνατισμένα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούν να λύσουν με την ισχύ το πρόβλημα, το οποίο άλλωστε είναι πρωτίστως πολιτικό. Την ώρα που οι πεζοναύτες θα γυρίζουν στη μακρινή τους πατρίδα, κάτω από τα φτερά των μεταγωγικών, θα είναι ορατά τα καραβάνια των ανταρτών που θα περνούν τα διάτρητα σύνορα με το Πακιστάν για να πάρουν θέσεις στον αφγανικό Νότο, την κοιτίδα των παστούν.

Μόνη ελπίδα για την Ουάσιγκτον είναι να αναλάβει τον χειρισμό των ταλιμπάν το Πακιστάν, που εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικούς δεσμούς με τους ηγέτες του αντάρτικου και μάλιστα να στηρίζει ανοιχτά ομάδες ενόπλων που υπακούουν στα στρατηγικά συμφέροντα του Ισλαμαμπάντ. Πόσο όμως μπορεί το Ισλάμαμπάντ να είναι αξιόπιστος εταίρος της Ουάσιγκτον σε αυτή την πολιτική πιρουέτα; Το Πακιστάν βλέπει τον Καρζάι σαν κόκκινο πανί και την ίδια στιγμή οι σχέσεις Ισλαμαμπάντ-Ουάσιγκτον περνάνε μεγάλη κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε με την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε πακιστανικό έδαφος. Ομως και πριν από αυτό το ιστορικό γεγονός, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, τόσο ο πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση δέχονται μεγάλες πιέσεις από τον λαό να μπει ένα φρένο στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί σε πακιστανικό έδαφος κατά των ανταρτών. Από τις επιθέσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι Πακιστανοί, με αποτέλεσμα να έχει εξοργιστεί η κοινή γνώμη. Μια νέα μεσοπρόθεσμη ισορροπία αναζητείται, έστω και χωρίς τον Χαμίντ Καρζάι στον θρόνο της Καμπούλ.

*Παρακολουθούμε ένα έργο που έχει ξαναπαιχτεί, όταν οι Αμερικανοί είχαν αναθέσει στους Πακιστανούς την υποστήριξη των μουτζαχεντίν οι οποίοι εμάχοντο κατά των σοβιετικών. Μία δεκαετία μετά, ο πακιστανικός παράγοντας ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι στο Αφγανιστάν και να γίνει ο ρυθμιστής στη μετα-Καρζάι Καμπούλ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν
ΗΠΑ
Υπερδύναμη και στα χρέη
Ιταλία
Δεν έφτανε ο Σίλβιο έρχεται και η κρίση
Βρετανία
Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους
Ισπανία
Αυτός που παίρνει τη σκυτάλη της ήττας
Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά
Μαρόκο
Και μοναρχία, και λάιτ
Κίνα
Κόκκινη εξέγερση πίσω από την κινέζικη βιτρίνα
Χιλή
Το «κίνημα της πλατείας» φουντώνει στη Χιλή
Ονδούρα
Επιστροφή στην ελπίδα
Αφγανιστάν
Προεκλογική αποχώρηση
Le Monde diplomatique
Πληροφορικάριοι φυλακισμένοι
Η οικονομία του διαδικτυακού σεξ
Η διαμαρτυρία σφυρηλατεί την ενότητα στην Υεμένη