Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΝΗ

Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν

Αποτελούν το απογοητευτικότερο δείγμα διακρατικών διαβουλεύσεων. Επιπρόσθετα, αποτελούν και την πιο επικίνδυνη μορφή διακρατικής ασυνεννοησίας.

Ο κόσμος διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή, αλλά το αφτί των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών-μελών του ΟΗΕ δεν φαίνεται καθόλου να ιδρώνει. Ο κόσμος διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή, αλλά το αφτί των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών-μελών του ΟΗΕ δεν φαίνεται καθόλου να ιδρώνει. Είναι οι διεθνείς συσκέψεις για το περιβάλλον που, αν και πλήρως αναποτελεσματικές, δύστοκες και άστοχες, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλα, δαπανώντας δυσεύρετο χρήμα και πολύτιμο χρόνο - δαπανούν δυσανάλογα (για την αποτελεσματικότητά τους) ποσά και κατασπαταλούν τον ελάχιστο χρόνο που απομένει για να επιχειρηθεί η ύστατη προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη. Μία από αυτές ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Βόνη, την περασμένη Τρίτη. Ηταν η διάσκεψη των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών-μελών του ΟΗΕ, σε μια προπαρασκευαστική σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, που διήρκεσε δύο ολόκληρες εβδομάδες, με τους χιλιάδες σύνεδρους να καταλήγουν σε συμφωνία να... ξανασυναντηθούν στις αρχές Ιουλίου, αυτή τη φορά στο Βερολίνο. Χωρίς να κάνουν καμία πρόοδο στο φλέγον ζήτημα της μείωσης των ρυπογόνων «αερίων του θερμοκηπίου», χωρίς καν να έχουν συντάξει την ατζέντα της επόμενης σύναξης στο Βερολίνο, οι σύνεδροι αποχαιρετίστηκαν μέχρι να ξανασυναντηθούν.

Κι όλα αυτά ενώ δημοσιοποιείται στο Λονδίνο μια νέα διεθνής περιβαλλοντική έρευνα, αυτή τη φορά ωκεανολόγων, που προειδοποιεί ότι οι θάλασσες χάνουν με ραγδαίους ρυθμούς τη χλωρίδα και την πανίδα τους, και μάλιστα τόσο γρήγορα που δεν είναι χρονικά δυνατή η επαρκής τεκμηρίωση της καταστροφής. Πρόκειται για έναν ρυθμό εξαφάνισης ειδών «πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας» και τα ευρήματα «είναι σοκαριστικά» κατά την έκθεση που συνέταξαν οι επιστήμονες για την Κατάσταση των Ωκεανών. Υπερθέρμανση του πλανήτη, μείωση της οξυγόνωσης των υδάτων και αύξηση της οξύτητάς τους, είναι οι τρεις παράγοντες που σκοτώνουν τις θάλασσες, γι' αυτό και η έκθεση απευθύνει έκκληση για «άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πίσω στις αίθουσες των διεθνών διασκέψεων για το Περιβάλλον, και ανεξάρτητα από το επίπεδό τους -είτε είναι διάσκεψη υπουργών, είτε επιστημόνων, είτε πολιτικών ηγετών-, το θέμα είναι πάντα το ίδιο: η σύναψη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει στο τέλος του 2012, έχοντας όμως αγνοηθεί από διάφορες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας, μετα-Κιότο, συνθήκης. Κι όπως φάνηκε και στη σύνοδο της Βόνης, ο χρόνος των συνεδρίων ξοδεύεται σε διαφωνίες για την ατζέντα των συζητήσεων: από τις δύο εβδομάδες της συνόδου, η πρώτη σπαταλήθηκε για να συμφωνήσουν οι σύνεδροι τι θα συζητήσουν, αλλά όταν τα ζητήματα μοιράστηκαν σε ομάδες εργασίας, αναδύθηκαν εκ νέου διαφωνίες για τον τρόπο συζήτησής τους, με τελικό αποτέλεσμα να μην υπάρξει... αποτέλεσμα. Κανένα προσχέδιο μιας μετα-Κιότο συνθήκης, κανένα όριο στην εκπομπή ρύπων, κανένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής περιορισμών στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Κοινή διαπίστωση ότι η επιστημονική πραγματικότητα συγκρούεται με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, και το χάσμα μεταξύ τους παραμένει βαθύ και αγεφύρωτο - η μόνη συμφωνία που επιτυγχάνεται είναι ότι «θα τα ξαναπούνε στην επόμενη σύνοδο».

Ετσι, μετά τη σύνοδο στο Κανκούν, ήρθε η σειρά της Βόνης και ακολουθεί η σύνοδος στις 3-4 Ιουλίου στο Βερολίνο και στη συνέχεια έρχεται η σύνοδος στο Ντέρμπαν στις 28 Νοεμβρίου.

Με τις μέχρι σήμερα επιδόσεις των διασκέψεων να είναι απογοητευτικές, οι επιστήμονες σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι οι δεσμεύσεις για έλεγχο της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι πολύ κατώτερες από το ελάχιστο που απαιτείται για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης, η οποία «θα έχει οξύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Αφού κατασπαταλήθηκε μια δεκαετία από την έναρξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ακόμη κι αν στο Ντέρμπαν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για να εγκριθεί το μετα-Κιότο Πρωτόκολλο από όλες τις χώρες. Και το 2013 θα βρει τον πλανήτη χωρίς καμία δεσμευτική περιβαλλοντική Συνθήκη, αλλά με πολλές διασκέψεις σαν την πρόσφατη, απογοητευτική σύναξη της Βόνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Εδώ το κλίμα αλλάζει κι αυτοί συνεδριάζουν
ΗΠΑ
Υπερδύναμη και στα χρέη
Ιταλία
Δεν έφτανε ο Σίλβιο έρχεται και η κρίση
Βρετανία
Μέρες του '26 για τους βρετανούς εργαζόμενους
Ισπανία
Αυτός που παίρνει τη σκυτάλη της ήττας
Τουρκία
Τουρκικές επενδύσεις στην αστάθεια Ασαντ
Ο Ερντογάν παίζει και πάλι με τη φωτιά
Μαρόκο
Και μοναρχία, και λάιτ
Κίνα
Κόκκινη εξέγερση πίσω από την κινέζικη βιτρίνα
Χιλή
Το «κίνημα της πλατείας» φουντώνει στη Χιλή
Ονδούρα
Επιστροφή στην ελπίδα
Αφγανιστάν
Προεκλογική αποχώρηση
Le Monde diplomatique
Πληροφορικάριοι φυλακισμένοι
Η οικονομία του διαδικτυακού σεξ
Η διαμαρτυρία σφυρηλατεί την ενότητα στην Υεμένη