Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (Δήμαρχος Αθηναίων)

«Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πήγαιν'-έλα των χρηστών»

Το θλιβερό πήγαιν' έλα ανθρώπινων ερειπίων στις περιοχές της Αθήνας πρέπει να σταματήσει. Λύση είναι η ίδρυση νέων μονάδων στα νοσοκομεία της χώρας, υποστηρίζει στη συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Ε Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά τους χρήστες, την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα σε σχέση με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας;

Α Χρειάστηκε να μετρήσουμε χιλιάδες θύματα, να ζήσουμε προσωπικές τραγωδίες για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρήστης δεν είναι ένας ακόμη παραβατικός, ένας εγκληματίας, αλλά ένας ασθενής. Και η αντιμετώπισή του πρέπει να ανταποκρίνεται σ' αυτή του την ιδιότητα. Βεβαίως η εμπορία και διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών και η εγκληματικότητα γενικά διασυνδέονται, αλλά συγχρόνως είναι και διαφορετικά προβλήματα. Μόνιμος στόχος όλων των πολιτικών πρέπει να είναι η αποκοπή των επαφών των χρηστών με τον κόσμο του εγκλήματος. Τα αστυνομικά μέτρα, όταν υπηρετούν αυτό το στόχο, ενισχύουν το αίσθημα και το επίπεδο ασφάλειας στην πόλη μας. Εντονο πρόβλημα δημιουργεί η πυκνή συγκέντρωση χρηστών σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, οι οποίες κατά διαστήματα αλλάζουν, με συνέπειες στη ζωή των ιδίων, στην ποιότητα ζωής των περιοίκων, στην εικόνα και την ασφάλεια του δημόσιου χώρου.

Μπορεί, στην πολιτική και δημοσιογραφική καθομιλουμένη, να έχει επικρατήσει ο όρος «πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», δεν παύει όμως να είναι παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο και αυτοτελές πρόβλημα, αλλά για τη συνισταμένη, την κοινή βίωση, ενός πλήθους διαφορετικών προβλημάτων. Τα οποία, μάλιστα, δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στο ιστορικό ή το εμπορικό κέντρο, αλλά και στις υπόλοιπες κατοικήσιμες περιοχές. Αν συμφωνούμε σ' αυτό, πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα των χρηστών της Αθήνας δεν θα λυθεί με τις ομαδικές μετακινήσεις τους από μία περιοχή σε κάποια άλλη. Λύσεις δίνουν η παροχή κατάλληλων και επαρκών υπηρεσιών υγείας σε επαρκείς δομές υγείας και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή είναι η σωστή επιλογή. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσει ο δήμος και πρέπει να συνεργήσουν και οι υπηρεσίες των υπουργείων. Το θλιβερό πήγαιν'-έλα δεκάδων ανθρώπινων ερειπίων από την Τοσίτσα στη Στουρνάρη και τανάπαλιν, θα έπρεπε να μας έχει διδάξει όλους πολλά.

Πρέπει να στηρίξουμε τη δουλειά του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ των κοινωνικών οργανώσεων.

Ε Ποια είναι η άποψή σας για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ιδρυθούν μικρές μονάδες υποκαταστάτων σε νοσοκομεία της Αττικής;

Α Η συγκέντρωση χρηστών στην Αθήνα οφείλεται στην ανεπάρκεια των δομών περίθαλψης. Πολλοί από αυτούς που βλέπουμε να σέρνονται στα πεζοδρόμια, είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ. Προέρχονται απ' όλη την Ελλάδα, αλλά συχνά καταφεύγουν εδώ, στο χωνευτήρι της μεγάλης πόλης. Θα έρθει η σειρά τους να μπουν στο πρόγραμμα ύστερα από αρκετά χρόνια, όταν θα έχουν ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή ή ακόμη και την έξοδο της ζωής.

Υποστηρίζουμε την απόφαση του υπουργείου Υγείας -για την ακρίβεια, του υπουργικού συμβουλίου- για την ίδρυση νέων μονάδων μέσα σε νοσοκομεία της Αττικής και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Χρειάζονται περισσότερες μικρότερες μονάδες, και να γίνουν μικρότερες όσες είναι μεγάλες. Πρέπει αυτό όλοι να το αναγνωρίσουν. Και αναφέρομαι και στο δημοτικό νοσοκομείο μας, το «Ελπίς». Σε υγειονομικές μονάδες πρέπει να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, όχι σε στρατόπεδα και φυλακές. Αν φτάσαμε εδώ που έχουμε φτάσει -και εννοώ, η Αθήνα αλλά και η Ελλάδα- είναι γιατί επί δεκαετίες προτιμούσαμε να κρύβουμε τα δύσκολα, τα δυσάρεστα, τα ενοχλητικά, «κάτω απ' το χαλί». Να τα απομακρύνουμε από το οπτικό μας πεδίο ή το οπτικό πεδίο των επισκεπτών μας. Εκείνα, φυσικά, εξακολουθούσαν να υπάρχουν και να ογκώνονται. Ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Φάκελος: Ναρκωτικά
Αγριες κόντρες για τις μονάδες της απεξάρτησης
«Ναζιστική λογική»
«Δικαίωμα στη θεραπεία»
Αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών
Η επαρχία διψάει για μονάδες του ΟΚΑΝΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
Η Διαμαντοπούλου πΑΕΙ στοίχημα
Φάκελος: Ναρκωτικά
Αγριες κόντρες για τις μονάδες της απεξάρτησης
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πήγαιν'-έλα των χρηστών»
«Ναζιστική λογική»
«Δικαίωμα στη θεραπεία»
Αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών
Η επαρχία διψάει για μονάδες του ΟΚΑΝΑ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μπολόνια καλεί «Πυρήνες»
Οδικό δίκτυο
Ξέμειναν από ρευστό οι αυτοκινητόδρομοι
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Και κατεδαφίσεις, και τακτοποίηση
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ενας μπλόγκερ που «κυνηγά» αγάλματα