Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΔΕΜΑ» ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»

Μπολόνια καλεί «Πυρήνες»

Με μία κλήτευση-«έκπληξη» η ιταλική Δικαιοσύνη καλεί σε απολογία δύο κατηγορούμενους ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» την ερχόμενη Τρίτη στην Εισαγγελία της Μπολόνιας για το «τρομοδέμα» που εστάλη τον περασμένο Νοέμβριο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και βρέθηκε σε πτήση με ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι.

«Αρνούμαστε να βρεθούμε ενώπιον της ιταλικής εισαγγελίας, καθώς ως αναρχικοί αντάρτες πόλης δεν αναγνωρίζουμε καμιά εξουσία αρμόδια να μας κρίνει», διεμήνυσαν οι κλητευθέντες, που αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα θα έχουν τετ α τετ με τον Μπερλουσκόνι «Αρνούμαστε να βρεθούμε ενώπιον της ιταλικής εισαγγελίας, καθώς ως αναρχικοί αντάρτες πόλης δεν αναγνωρίζουμε καμιά εξουσία αρμόδια να μας κρίνει», διεμήνυσαν οι κλητευθέντες, που αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα θα έχουν τετ α τετ με τον Μπερλουσκόνι Οι εισαγγελείς της Μπολόνιας Ενρίκο Τζιέρι και Μανουέλα Καβάλο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας καλούν τους Χρ. Τσάκαλο και Γ. Νικολόπουλο -στους οποίους έχουν οριστεί αυτεπαγγέλτως ιταλοί δικηγόροι- να παραστούν στην εισαγγελία μαζί με το «θύμα του αξιόποινου εγκλήματος», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το αδίκημα της «απόπειρας με τρομοκρατικούς και ανατρεπτικούς σκοπούς».

«Τονίζουμε ρητά ότι αρνούμαστε να παραβρεθούμε ενώπιον της ιταλικής εισαγγελίας, καθώς ως αναρχικοί αντάρτες πόλης δεν αναγνωρίζουμε καμιά εξουσία αρμόδια να μας κρίνει. Γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση πως οποιαδήποτε απόπειρα μεταγωγής μας στην Ιταλία μέσω αιφνιδιαστικής "απαγωγής" μας από τις φυλακές που κρατούμαστε θα έχει ως ηθικό αυτουργό την Ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τους δικαστικούς λειτουργούς και το ελληνικό κράτος που συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές», υποστηρίζουν οι δύο εμπλεκόμενοι σε κείμενό τους που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia.

Ανθρωποι που τους γνωρίζουν, χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως «υπερβολή σε μία Ευρώπη που ενώ καταρρέει, επιμένει να αναζητά εξιλαστήρια θύματα». Οι Ιταλοί έχουν διαφορετική άποψη. Τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην Μπολόνια, δεν έχουν σταματήσει να δέχονται «τρομοδέματα» και εμπρηστικές επιθέσεις. Εχουν προχωρήσει σε δεκάδες κατ' οίκον έρευνες σε Μπολόνια, Φεράρα και αλλού, νεαρών που οι πληροφορίες των αρχών τούς θέλουν να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις και έχουν πραγματοποιήσει συλλήψεις με την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας. Οι ιταλικές αρχές έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Βάζουν λουκέτο μέχρι και σε στέκια, όπως το Fuoriluogo, που εκδίδει κείμενα ριζοσπαστικής κριτικής και οργανώνει ανοιχτές μαζικές εκδηλώσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν στο ίδιο «πακέτο» ερευνών να εντάσσεται η κλήση σε απολογία των δύο Ελλήνων που βρίσκονται προφυλακισμένοι στις Φυλακές Γρεβενών και Κομοτηνής. Η εισαγγελία της Μπολόνιας επικέντρωσε το ενδιαφέρον της μόνον στους συγκεκριμένους, ενώ οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης είναι περισσότερα.

Από τον Νοέμβριο του 2010, οπότε εντοπίστηκε το «letter bomb» από Αθήνα, οι Ιταλοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε πιθανή συνεργασία ελληνικών και ιταλικών αναρχικών ομάδων. Εκείνη την περίοδο, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι (ανήκει στην ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά») δήλωνε: «Είναι πιθανόν Ιταλοί να εμπλέκονται στην επιστολή-βόμβα εναντίον του Μπερλουσκόνι». Ο Μαρόνι υποστήριζε πως η ιταλική κυβέρνηση γνωρίζει «τις διασυνδέσεις μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αναρχικών ομάδων» και πως οι αρχές εργάζονται για τον εντοπισμό πειστηρίων που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις.

Ο εισαγγελέας Ενρίκο Τζιέρι, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει εντείνει τις έρευνές του μετά τα τελευταία τέσσερα «τρομοδέματα» τα οποία εξερράγησαν (τα τρία) έξω από τα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρείας Eni Via San Donato στην Μπολόνια, μία εμπρηστική επίθεση στην ΙΒΜ, Via Martin Luther King στα περίχωρα της Μπολόνιας και μία ακόμη επίθεση σε γραφεία της Λέγκας του Βορρά.

Φαίνεται πως εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης το παιχνίδι των «επιθέσεων» που έχει φουντώσει στην Ιταλία, θα έχει συνέχεια.

Ενας από τους συλληφθέντες της 6ης Απριλίου στην Μπολόνια, ο Μαρτίνο Τρεβιζάν, με επιστολή του από τις φυλακές Dozza επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είμαστε οι συνήθεις ύποπτοι: κάθε έκφραση μη ενσωματωμένης διαφωνίας πρέπει να στρεβλώνεται, να περιορίζεται σ' έναν "ιδιωτικό πόλεμο" μεταξύ εξουσίας και διακηρυγμένων εχθρών της, ώστε να εκτονωθεί η κοινωνική της απεύθυνση και να ανατραπεί η δυναμική της. Λες και αν εξαλείφονταν οι αναρχικοί, σ' αυτή την κοινωνία των εμπορευμάτων θα απέμεναν μονάχα πειθήνια υποκείμενα πεπεισμένα πως ζουν στον καλύτερο δυνατό κόσμο».

Ο ιταλός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για τα όσα συμβαίνουν στην Μπολόνια. Ο «Καίσαρας», όπως τον αποκαλούσαν μέλη της παρακρατικής οργάνωσης Ρ3, που αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο και στόχευε στον έλεγχο εργολαβιών, κρατικών θεσμών και δικαιοσύνης- υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μάσιμο Τζανίνι- ίσως θα είναι μία από τις λίγες φορές που καλείται από τον εισαγγελέα ως «θύμα» και όχι ως «κατηγορούμενος».

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
Η Διαμαντοπούλου πΑΕΙ στοίχημα
Φάκελος: Ναρκωτικά
Αγριες κόντρες για τις μονάδες της απεξάρτησης
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πήγαιν'-έλα των χρηστών»
«Ναζιστική λογική»
«Δικαίωμα στη θεραπεία»
Αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών
Η επαρχία διψάει για μονάδες του ΟΚΑΝΑ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μπολόνια καλεί «Πυρήνες»
Οδικό δίκτυο
Ξέμειναν από ρευστό οι αυτοκινητόδρομοι
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Και κατεδαφίσεις, και τακτοποίηση
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ενας μπλόγκερ που «κυνηγά» αγάλματα