Έντυπη Έκδοση

Αυθαίρετα: Και κατεδαφίσεις, και τακτοποίηση

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να παρουσιάσει το φθινόπωρο το αρμόδιο υπουργείο

Με το φόβο του ΣτΕ, ετοιμάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, το πρώτο βήμα θα γίνει με μπαράζ κατεδαφίσεων. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν παράνομα κτίσματα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως στον Κηφισό και στα καμένα της Ανατολικής Αττικής, για να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες.

Η νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να παρουσιαστεί ώς το φθινώπορο, θα κινηθεί στη δοκιμασμένη «συνταγή» των ημιυπαίθριων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

*Υποβολή δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες, με βάση μελέτη που θα εκπονεί ιδιώτης μηχανικός με προκαθορισμένη αμοιβή.

*Καταβολή παράβολου που θα είναι κοινό για όλους, πιθανότατα ύψους 300 ευρώ, που θα κατατίθεται υπέρ του δημόσιου ταμείου.

*Καθορισμό προστίμου που θα διαμορφώνεται με βάση τα παράνομα τετραγωνικά, την κατηγορία του κτίσματος (απλή κατασκευή, βίλα κ.λπ.), τη χρήση του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος κ.λπ.) και την τιμή ζώνης της περιοχής.

*Μειωτικό συντελεστή για την πρώτη και μοναδική κατοικία, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδηματικά κριτήρια.

*Κατάργηση των τσουχτερών προστίμων για παρανομίες που έγιναν μετά την 1/1/2004 και γι' αυτό οι πολεοδομίες διστάζουν να τα επιβάλουν.

*Διατήρηση υψηλών προστίμων για όσους δεν θα υποβάλουν δηλώσεις.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα αυθαίρετα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά σήμερα έχουν αφανιστεί από καταπάτήσεις και κυρίως πυρκαγιές. Σε πολλές περιπτώσεις είναι διαμορφωμένοι από χρόνια οικισμοί και οι κατεδαφίσεις δεν είναι εφικτές, όπως είχε αποδεχθεί και η Τίνα Μπιρμπίλη. Εχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, που προβλέπουν πιο υψηλά πρόστιμα γι' αυτές τις κατηγορίες, αφού κατά κανόνα πρόκειται για δημόσια γη. Η λύση που κερδίζει έδαφος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος κατά περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και την εκδίκαση των ενστάσεων θα αναζητούνται χώροι στην ευρύτερη περιοχή του αυθαίρετου οικισμού που θα μετατραπούν σε δάσος και θα λειτουργήσουν ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ως αντίβαρο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, προχωρούν άλλα θεσμικά μέτρα που συνδέονται με την οικοδομή:

*Νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και προώθηση της ηλεκτρονικής «ταυτότητας», που θα ξεκινήσει από τις νέες κατασκευές αλλά θα καλύψει το σύνολο των οικοδομών σε μια πενταετία. Θα είναι ένα είδος φακελώματος, που θα αφήσει ακάλυπτα τα αυθαίρετα.

*Προγράμματα για την αισθητική των οικισμών, που θα συνδυάζονται με τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών τα οποία ώς τώρα δεν έχουν προχωρήσει με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Αναζητούνται κοινοτικά κονδύλια μέσα από τα οποία θα εξασφαλιστούν πρόσθετα κίνητρα για το «λίφτινγκ» των οικοδομών, που θα περιλαμβάνει πολλά μέτρα, από την τοποθέτηση στέγης έως την καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών, όπως οι προσθήκες σε ρετιρέ και δώματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
Η Διαμαντοπούλου πΑΕΙ στοίχημα
Φάκελος: Ναρκωτικά
Αγριες κόντρες για τις μονάδες της απεξάρτησης
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πήγαιν'-έλα των χρηστών»
«Ναζιστική λογική»
«Δικαίωμα στη θεραπεία»
Αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών
Η επαρχία διψάει για μονάδες του ΟΚΑΝΑ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μπολόνια καλεί «Πυρήνες»
Οδικό δίκτυο
Ξέμειναν από ρευστό οι αυτοκινητόδρομοι
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Και κατεδαφίσεις, και τακτοποίηση
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ενας μπλόγκερ που «κυνηγά» αγάλματα