Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΓΜΕΣ

Τι μυρίζει εδώ γύρω;

Κινέζα πλανόδια πωλήτρια, στην πόλη Ντονγκιγιάνγκ της ανατολικής επαρχίας Ζεϊγιάνγκ, περιχύνει βραστά αβγά με ούρα, μια τοπική σπεσιαλιτέ που θεωρείται άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πρεσβεύει πως τα ούρα παρθένων αγοριών καταπολεμούν την υπνηλία, θεραπεύουν τη θερμοπληξία και -κυρίως- τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Τα ούρα συλλέγονται από μαθητές που έχουν ουρήσει σε βαρέλια τοποθετημένα στο προαύλιο του σχολείου τους. Τα αγόρια είναι κάτω των δέκα ετών και η διαδικασία λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη. Γι' αυτό και, παρά τη δυσάρεστη οσμή των αβγών, οι άνθρωποι συνηθίζουν να την αποκαλούν «μυρωδιά της άνοιξης».

Οι ιατρικές γνώμες ως προς την κατανάλωση των συγκεκριμένων αβγών διίστανται. Για παράδειγμα, ο Γου Γιουνούα, γιατρός στο Νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στην Ντονγκιγιάνγκ, έχει δηλώσει στην εφημερίδα «Shanghai Daily» ότι τα ούρα περιέχουν ένα είδος κρυστάλλου ο οποίος -μεταξύ άλλων- μπορεί να μειώσει την εσωτερική θερμότητα τού σώματος και να σταματήσει την αιμορραγία, ενώ ο Χουάνγκ Γιαν, επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο νοσοκομείο της πόλης Γινχούα, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους, τονίζοντας πως τα ούρα αποβάλλονται από το σώμα και ουσιαστικά δεν περιέχουν καμιά ουσία που να συμβάλλει θετικά στην ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, αποθαρρύνει τους πολίτες να καταναλώνουν «παρθένα αβγά», όπως τα αποκαλούν οι λάτρεις αυτής της «νοστιμιάς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Ιατρική
Γόνιμες σε προχωρημένη ηλικία
Νανοσωλήνες της καρδιάς
Ρομποτική
Ενα ψάρι που το έλεγαν... ρομπότ!
Άλλες ειδήσεις
Τι μυρίζει εδώ γύρω;