Έντυπη Έκδοση

Περισσότερο Διαδίκτυο για τη «Le Monde diplomatique»

Την ετήσια παγκόσμια συνάντηση των εκδόσεων της εφημερίδας «Le Monde diplomatique» στο εξωτερικό υποδέχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, η οποία φιλοξενεί στην κυριακάτικη έκδοσή της το γαλλικό έντυπο.

Εκτός από την «Κ.Ε.» στη συνάντηση φέτος έλαβαν μέρος οι εκδότες της «Le Monde diplomatique» από: Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κουρδιστάν, Σλοβενία, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Le Monde diplomatique» μετρά 85 διεθνείς εκδόσεις σε 27 διαφορετικές γλώσσες, οι 41 απ' αυτές σε έντυπη μορφή και οι 43 σε ηλεκτρονική. Από τη «μητέρα», παρευρέθηκαν ο διευθυντής, Σερζ Αλιμί, ο οικονομικός διευθυντής Μπρινό Λομπάρ, η υπεύθυνη του δικτύου των ξένων εκδόσεων, Αν-Σεσίλ Ρομπέρ και ο υπεύθυνος Διαδικτύου, Γκιγιόμ Μπαρού.

Στη συνάντηση, οι αντιπρόσωποι μίλησαν για την πορεία του έντυπου στη χώρα τους, τις καινοτομίες που σκοπεύουν να εφαρμόσουν για την ανανέωση μορφής και περιεχομένου και τους νέους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουν να αυξήσουν το κοινό τους, όπως η επένδυση στις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η «Le Monde diplo-matique» ήταν από τα πρώτα έντυπα που μετακόμισαν στο Διαδίκτυο και από τότε αναπτύσσεται συνεχώς. Ο Φιλίπ Ριβιέρ, διευθυντής πληροφορικής, έχει αναπτύξει, μάλιστα, πρωτότυπα εργαλεία, όπως το SPIP για τη διαχείριση περιεχομένου. Επόμενος στόχος, η δημιουργία θεματικών e-books, χρησιμοποιώντας τα άρθρα της εφημερίδας, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ιστοσελίδα θ' αλλάξει πρόσωπο. Οι ξένες εκδόσεις θα έχουν κι αυτές ανανεωμένη μορφή, που θα εναρμονίζεται με την καινούρια της εφημερίδας (1).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισαγωγή του διευθυντή της εφημερίδας, Σερζ Αλιμί, ο οποίος έκανε μια σύντομη ανάλυση της παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, η οποία υπήρξε καταλυτική για την πορεία και το μέλλον των έντυπων ΜΜΕ ανά την υφήλιο, αναφερόμενος σε τέσσερα σημεία-σταθμούς: στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, στα αντικαθεστωτικά κινήματα στον αραβικό κόσμο, στην αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους, αφήνοντας έτσι τις αναπτυγμένες χώρες να κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή και τέλος, στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της για την Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας.

Στο «περιθώριο» της συνάντησης, τα μέλη του δικτύου της «Le Monde diplomatique» πέρασαν στα κατεχόμενα ύστερα από πρόσκληση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Είχαν την ευκαιρία επίσης να συζητήσουν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανο Στεφάνου και με τον προεδρικό επίτροπο, Γιώργο Ιακώβου.

(1) www.monde-diplomatique. gr για την ελληνική γλώσσα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Le Monde diplomatique
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Τηλεόραση
Τι θα γινόταν στην TV αν...
Άλλες ειδήσεις
Περισσότερο Διαδίκτυο για τη «Le Monde diplomatique»
3 ερωτήσεις