Έντυπη Έκδοση

«Πώς έζησα το '69»

Εμείς του Μάη του '68 οι εκδρομείς, ολόκληρο το 1969 παλεύαμε να λύσουμε πώς κάτω από τα πλακόστρωτα των δρόμων κρυβόταν η παραλία («Sous les paves la plage»).

Λίγο μας ενδιέφερε τι γινόταν πέραν του Ατλαντικού. Ωσπου η βόμβα που έσκασε το '69 έξω από μια τράπεζα στη γειτονιά μας, δηλαδή στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου, με δεκαπέντε αθώους νεκρούς, μας ξύπνησε. Τη βόμβα την είχαν βάλει ιταλοί ακροδεξιοί με τη συνεργασία δικών μας πρακτόρων της χούντας που βρισκόταν στην Ελλάδα.

Την ίδια εποχή αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βιετκόνγκ και Γιάνκηδων στο Παρίσι, στο Hotel Lutecia. Ολο το 1969 δαπανήθηκε με την επιμονή των Βιετκόνγκ γιά το πώς θα καθήσουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας φαινόταν παράλογη αυτή η παραξενιά τους, αλλά στο τέλος είχαν δίκιο. Ετσι, άρχισαν Αμερικανοί και Βιετναμέζοι να συζητούν το πρόβλημα μόνο στις αρχές του '70.

Ωσπου έγινε η σφαγή στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στις ΗΠΑ. Και ήρθε η απάντηση από το Γούντστοκ. «All we are asking is give to peace a chance», τραγουδούσε η Τζόαν Μπαέζ.

Εγώ φορούσα τότε ένα δαχτυλίδι από το υλικό που κατασκευάζονταν τ' αεροπλάνα. Κάθε αμερικανικό βομβαρδιστικό Β2 που κατέρριπταν οι Βιετκόνγκ το μετασχημάτιζαν σε χιλιάδες δαχτυλίδια και τα μοίραζαν στους ανά τη Γη υποστηρικτές του αγώνα τους. Εμένα μου το έφερε η αμερικανίδα συγγραφέας Μέρι Μακ Κάρθι που μόλις επέστρεφε από το Μάι Λάι, κομίζοντας το βιβλίο -καταπέλτη για τους ομοεθνείς της, για τη σφαγή που έγινε σ' αυτό.

Τώρα, το 2009, πληθαίνουν καθημερινά τα Mc Donalds και τα Kenducky Fried Chicken στην πόλη του Χο-Τσι-Μινγκ και τη Σαϊγκόν, ενώ το Hotel Lutecia έγινε μυθιστόρημα από τον Πιέρ Ασουλίν.

Α, να μην ξεχάσω: Αρνήθηκα να πάω στην πρεμιέρα του «Ζ» στη Νέα Υόρκη, το φθινόπωρο του 1969. Ακολούθησα το παράδειγμα του γκουρού μου, του Ζαν-Πολ Σαρτρ, που ακύρωσε μια σειρά διαλέξεων στις ΗΠΑ το 1965, σαν διαμαρτυρία για τον βρόμικο πόλεμο του Βιετνάμ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
1969: η χρονιά που θ' άλλαζε τον κόσμο
Love, drugs and rock and roll
Οι συνταξιούχοι του Γούντστοκ
Ο Ανγκ Λι στα χωράφια του φεστιβάλ
«Να σταματήσει η ανωμαλία»
Σπασμένα πιάτα, κομμένα τραγούδια
Ο ήχος της ρήξης
Μια ταινία που άνοιξε δρόμους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
1969: η χρονιά που θ' άλλαζε τον κόσμο
Love, drugs and rock and roll
«Πώς έζησα το '69»
Οι συνταξιούχοι του Γούντστοκ
Ο Ανγκ Λι στα χωράφια του φεστιβάλ
«Να σταματήσει η ανωμαλία»
Σπασμένα πιάτα, κομμένα τραγούδια
Ο ήχος της ρήξης
Μια ταινία που άνοιξε δρόμους
Μουσική
Και του χρόνου στην Αθήνα;
Συνέντευξη: Βιμ Βέντερς
«Σεβόμαστε υπερβολικά τον θάνατο»
Κινηματογράφος
Πρώτη προβολή σε DVD
Θέατρο
Κάθε Πέρσες και καλύτερα
Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Το γεφύρι της Πάτρας
Βιβλίο
Πάρε τα λεφτά και τρέχα...
Γυναίκες μυστήριο
Εικαστικά
Ζωγραφίζοντας τη δημοκρατία
Εκθεση φωτογραφίας
Στην μπανιέρα του Χίτλερ
Τυπογραφία
Η εικόνα των λέξεων