Έντυπη Έκδοση

Το κόστος της ίωσης για την οικονομία

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΜΠΟΡΕΙ ο ιός της γρίπης Α να «πετύχει» ό,τι δεν κατάφερε η κατάρρευση της Lehman Brothers; Μπορεί η νέα γρίπη να δώσει το χαριστικό χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία; Οι απόψεις διχάζονται.

Σε έκθεση του οίκου Shroders με ημερομηνία 30 Απριλίου 2009, ο Keith Wade επισημαίνει ότι ο κόσμος είναι σχετικά καλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού, δεδομένου ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης από την εποχή της γρίπης των πτηνών. «Η πρόσφατη εμπειρία από το SARS στο Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν δυσμενώς είναι αυτοί του λιανικού εμπορίου, των αερομεταφορών και των ξενοδοχείων» συμπληρώνει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, υπολόγισε ότι, σε μια εξέλιξη ανάλογη με την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, θα είχαμε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες! Η χαμηλότερη εκτίμηση (το 0,7% του ΑΕΠ) αφορά μια επιδημία ανάλογη με εκείνη της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» του 1968, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 750.000-1.000.000 άνθρωποι. Η πιο δυσοίωνη εκτίμηση (το 4,8% του ΑΕΠ) παίρνει ως δεδομένο πως η πανδημία της νέας γρίπης θα είναι ανάλογη με εκείνη της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1919, όταν είχε νοσήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και από αυτούς είχαν χάσει τη ζωή τους 30-60 εκατομμύρια.

Οικονομολόγος μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η «Figaro», εκφράζει την εκτίμηση πως το κόστος μιας πανδημίας ανάλογης με εκείνης του 1918-1919 θα ανέλθει στο «4%-8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για το σύνολο των κρατών». Οσο για το βρετανικό κέντρο μελετών Oxford Economics, βάσει της πρόβλεψής του και παίρνοντας ως δεδομένο πως θα νοσήσει από τη γρίπη το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το ποσοστό της θνησιμότητας θα είναι της τάξης του 0,4%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% -ήτοι απώλεια 2.500 δισ. δολαρίων, πλήγμα δυόμισι φορές ισχυρότερο από την ύφεση που αναμένει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με δεδομένη τη δήλωση της ΠΟΥ ότι «ο γεωγραφικός εγκλεισμός του ιού δεν είναι κάτι εφικτό», τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού που παίρνουν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και μεμονωμένα οι πολίτες και τα οποία αφορούν την ελαχιστοποίηση των ταξιδιών, τη ματαίωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, το κλείσιμο των σχολείων κ.λπ., θα πολλαπλασιαστούν και θα μειώσουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο μπορεί να αναφερθεί κανείς αφορά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 2003 στην Ασία. Η εξάπλωση εκείνου του ιού της γρίπης κόστισε τη ζωή 800 ανθρώπων περίπου και, πάρα τη σχετικά ταχεία υποχώρησή του, εκτιμάται ότι μείωσε το ΑΕΠ των οικονομιών της Ασίας κατά 2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Εργαζόμενοι-ζήτηση

Η Ομοσπονδία Βρετανικών Επιχειρήσεων προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών πρέπει να αρχίσουν να οργανώνουν σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας γρίπης, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών θα μπορούσε να φθάσει τα 100.000 κρούσματα την ημέρα έως τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η πανδημία θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλούς τρόπους, πλήττοντας μεταξύ άλλων τις προμήθειες -καθώς οι εργαζόμενοι θα αδυνατούν να πάνε στη δουλειά τους- και τη ζήτηση, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση, δεδομένου ότι ο κόσμος θα αποφεύγει τον συνωστισμό των εμπορικών κέντρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Η αυξημένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις μεγάλες διεθνείς χρηματαγορές» προειδοποίησαν.

*Ο John Cridland, βοηθός γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Βρετανικών Επιχειρήσεων (CBI), δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού. Εκπρόσωπος του Φόρουμ Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, το οποίο αντιπροσωπεύει 23.000 μικρές επιχειρήσεις των 10 υπαλλήλων κατά μέσον όρο, δήλωσε ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να καταστρώσουν από τώρα σχέδια ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η διεκπεραίωση των βασικών εργασιών, όπως η πληρωμή των υπαλλήλων και των τιμολογίων.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 πρέπει να πάρουν αντιιικά φάρμακα.

Επιπλέον, πέρα από τη δυσθεώρητη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, που μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις θα δαπανηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων, που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια, σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης αναμένεται να δεχθούν και ζωτικές υποδομές για τη λειτουργία της χώρας, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση.

«Απ' όσο γνωρίζουμε δεν έχουν προς το παρόν εκπονηθεί σχέδια ετοιμότητας ομαλής λειτουργίας εάν και εφόσον απουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσωπικού» υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ.

*Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μανιαδάκη της ΕΣΔΥ, «η μεγάλη επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα προκύψει από τις χαμένες εργατοώρες, λόγω του ότι περίπου το 40% του εργαζόμενου προσωπικού αναμένεται να απουσιάσει από την εργασία του για πέντε έως επτά ημέρες, συν μία με δύο ημέρες για προληπτικούς λόγους αφού θα έχει αναρρώσει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: H1N1
Τρελά κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες
Για το ίδιο θέμα
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υφεση
Ηχηρές καμπάνες και από τον ΟΟΣΑ
Μετρούν τώρα το μέγεθος της κρίσης
Μέτρα Σουφλιά
Ακριβή χρήση Ι.Χ., φθηνότερη αγορά
Φοροκαταιγίδα σε... τρεις δόσεις
Οι ελληνικές οικογένειες
Οι πολυεθνικές εταιρείες
Λιανικό εμπόριο
Μικρό καλάθι κρατούν πλέον οι λιανέμποροι
Αγορά καυσίμων
Οι καραμπόλες εξαγορών φέρνουν ανακατατάξεις
Κτηματαγορά
Φόβοι για νέα «κανόνια» στην κτηματαγορά
Χρέη
Εκρηξη στις διαταγές πληρωμής
Δημόσιο
Καρότο και μαστίγιο για το Δημόσιο
Πλουτοπαραγωγικές πηγές
Οι βαρόνοι των υδάτινων πόρων
Νερό, η ευκαιρία του 21ου αιώνα
Δίκτυο μεταφορών
Πώς πήγαν χαμένες επενδύσεις σε δρόμους
Έκτακτη εισφορά
Δυνατό «χαστούκι» για το χαράτσι
Στον αέρα η έκτακτη εισφορά
Σκάφη αναψυχής
Μείωση 50% στις πωλήσεις
Η έκτακτη εισφορά έφερε τρικυμία
Στα πρότυπα της Κυανής Ακτής Κροατία και Τουρκία, φτωχός συγγενής η Ελλάδα
Αδιαφορία
H1N1
Τρελά κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες
Το κόστος της ίωσης για την οικονομία
Επιχειρήσεις
Εσπασαν το ρόδι και κέρδισαν
Η έλλειψη δανεικών έπληξε την αγορά ηλεκτρικών ειδών
Από τη ρετσίνα στο νερό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε πειστική διόρθωση ποντάρει η αγορά
Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου
Οι κερδισμένοι των κρατικών ομολόγων
Άλλες ειδήσεις
Καπέλο στην οδική βοήθεια
Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων