Έντυπη Έκδοση

Χρησμοί από καθέδρας

Σε νομικό-πολιτικό θρίλερ, εν μέσω θέρους, εξελίσσεται η ξαφνική συνταγματική διαμάχη γύρω από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι παρεμβάσεις των συνταγματολόγων Δ. Τσάτσου και Γ. Κασιμάτη, σύμφωνα με τις οποίες η στάση του ΠΑΣΟΚ προσβάλλει τον θεσμό του προέδρου, άνοιξαν -πρόωρα για πολλούς- ένα θέμα που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει βασικό εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης, στον δρόμο προς τις εκλογές.

Οι δηλώσεις των δύο συγκεκριμένων συνταγματολόγων (που πολιτικά πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ) έδωσαν κατ' αρχάς στην κυβέρνηση την ευκαιρία να «στριμώξει», την αξιωματική αντιπολίτευση. Η επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος, ωστόσο, δεν είναι ενιαία.

*Μια ισχυρή ομάδα συνταγματολόγων, που πρόσκεινται κυρίως στη «σχολή Μάνεση», αντέδρασε σθεναρά στις απόψεις των Τσάτσου και Κασιμάτη. Εκτός του Αντ. Μανιτάκη, που ξεκαθάρισε στην «Ε» ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αθέμιτο και αντισυνταγματικό στην τακτική του ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει μετά ως πρόεδρο τον Κ. Παπούλια», και άλλοι καθηγητές όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Δρόσος συντάσσονται με την ίδια άποψη.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Κεντρική θέση της συγκεκριμένης επιστημονικής εκτίμησης είναι ότι το Σύνταγμα δεν είναι δυνατόν να εξετάζει τις πραγματικές ή εικαζόμενες προθέσεις των πολιτικών συντελεστών του πολιτεύματος. Παρέχει τους κανόνες με βάση τους οποίους πρέπει να διεξάγεται το πολιτικό κοινοβουλευτικό παιχνίδι κι ένας ακριβώς από αυτούς τους κανόνες προβλέπει πρόωρες εκλογές εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων. Αυτό, συνεπώς, που έχει πρώτιστη σημασία είναι να τηρούνται οι κανόνες. Αλλωστε, έχει ήδει συμβεί και θα συμβαίνει τα κόμματα να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και να χρησιμοποιούν τους κανόνες για δικούς τους λόγους.

*Οι αντίθετες συνταγματικές απόψεις ανακούφισαν το ΠΑΣΟΚ μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του και -κυρίως- ανέδειξαν την υποκρισία της κυβερνητικής γραμμής. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, άλλωστε, επί δύο χρόνια δήλωνε έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση (μη ψηφίζοντας τον Κ. Στεφανόπουλο για πρόεδρο Δημοκρατίας), ώστε να μην παρατείνει ακόμη και για λίγους μήνες τη θητεία της τότε κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

*Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε αμηχανία στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Συνέβαλε σε αυτό και η ηχηρή απουσία κορυφαίων στελεχών από την πρώτη γραμμή άμυνας. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ανδρ. Λοβέρδος, συνταγματολόγοι αμφότεροι , επέλεξαν συνειδητά να απέχουν από τον δημόσιο διάλογο.

Πολλές οι ερμηνείες

Σημαντικό ρόλο έπαιξε, βεβαίως, και το γεγονός ότι ο Δ. Τσάτσος έχει ταχθεί υπέρ Βενιζέλου στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο Ανδρ. Λοβέρδος μετείχε επίσης στο «ρεύμα» του πρώην υπουργού. Για τον λόγο αυτό κάποιοι παράγοντες της Ιπποκράτους έσπευσαν να τους ταυτίσουν με την παρέμβαση Τσάτσου, η οποία αποτελούσε εκ των πραγμάτων κίνηση αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου.

*Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, επιμένουν ότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Αν. Λοβέρδος αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία Τσάτσου. Σύμφωνα με όσα διοχετεύονται, τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πολιτικά άκαιρη τη συζήτηση και αφήνουν να εννοηθεί πως θα τοποθετηθούν στο σωστό «timing».

*Στην Ιπποκράτους, πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που καταλήγουν σε άλλα συμπεράσματα όταν αναζητούν τους πιθανούς λόγους που ώθησαν τους κ.κ. Τσάτσο και Κασιμάτη στις παρεμβάσεις τους: «Αποδεικνύεται ότι δεν επικοινωνούμε πλέον με τη μεγάλη δεξαμενή των πνευματικών δυνάμεων που θωράκιζαν, άλλοτε, με επιστημονικά επιχειρήματα της πολιτικές μας θέσεις», έλεγε στην «Κ.Ε.» στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, ο πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Τσάτσος δεν συνομιλεί πια με την ηγεσία του κινήματος, ενώ ο σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού Γ. Κασιμάτης έχει από καιρό απομακρυνθεί...

 

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:

Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους

Εσχατη μεν, λύση δε

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνταγμα της Ελλάδος
Προεδρία της Δημοκρατίας
Για το ίδιο θέμα
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Εσχατη μεν, λύση δε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κώστας Καραμανλής
Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης
Κυβέρνηση
Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει
ΠΑΣΟΚ
Γρίπη, εθνικά και οικονομία
Συνταγματολόγοι
Χρησμοί από καθέδρας
Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη
«Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»
Συνέντευξη: Γιάννης Ραγκούσης
«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών
Τουρκικός Τύπος
Για τα μάτια της Μαρίκας