Έντυπη Έκδοση

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»

«Ο σεβασμός του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια είναι απόλυτος και αδιαμφισβήτητος».

Γ. Ραγκούσης Γ. Ραγκούσης Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης επιμένει στο αίτημα για εκλογές και επιτίθεται στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες γελούν και οργίζονται όταν τον βλέπουν να μας κατηγορεί για παραβίαση του Συντάγματος» και πως «το εθνικό συμφέρον είναι να σταματήσει η κακοποίηση της χώρας από αυτή την κυβέρνηση».

* Οσο για τον ιό της γρίπης, καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει εθνικό σχέδιο εγκαίρως.

*Κύριε Ραγκούση, μήπως βιαστήκατε να τοποθετηθείτε στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και να προσδιορίσετε τον Μάρτιο ως μήνα εκλογών; Η στάση σας επικρίθηκε δριμύτατα από έγκριτους συνταγματολόγους, όπως οι κ. κ. Κασιμάτης και Τσάτσος.

-Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στο λαό, για να αλλάξει πορεία η χώρα, δεν διατυπώθηκε χθες. Είναι θέση απόλυτης συνέπειας και καθαρότητας. Την εκφράσαμε πολύ πριν από τις ευρωεκλογές και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού, στην πορεία προς τις κάλπες. Την επαναλάβαμε αμέσως μετά. Πολιτικά, αλλά και διαδικαστικά η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι άμεμπτη και σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως άλλωστε υποστήριξε μεγάλος αριθμός έγκριτων συνταγματολόγων, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κινούμαστε στο πλαίσιο μιας δυνατότητας που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον, κατά την άποψή μας, είναι να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η κοινωνική, οικονομική, θεσμική αλλά και ηθική κακοποίηση της χώρας από αυτή την κυβέρνηση.

*Η κυβέρνηση, πάντως, σας εγκαλεί ότι χρησιμοποιείτε την εκλογή προέδρου εκβιαστικά.

-Η Ν.Δ. υποκρίνεται και πάλι, γιατί αυτό που σήμερα επικρίνει είναι αυτό ακριβώς που έπραξε η ίδια το 1990. Σας θυμίζω ότι έτσι εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς κανείς να θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, λοιπόν, εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» και στην τέταρτη, μετά τις εκλογές, θα εκλέξουμε πάλι πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

*Επιμένετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικής τάξης...

-Ποτέ η συνταγματική τάξη στη χώρα δεν κινδύνευσε από κόμματα τα οποία τη σέβονται λέγοντας την αλήθεια με παρρησία στον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα, όταν η θέση τους αυτή θα έχει ως παραγόμενο θεσμικό αποτέλεσμα την ώρα των πολιτών, δηλαδή τις εθνικές εκλογές. Σ' αυτό το σημείο θέλω να θέσω το εξής ρητορικό ερώτημα: Δεν είναι κολοσσιαία αντίφαση, να λες ότι υπηρετείται το Σύνταγμα όταν η πλειοψηφία υποκρίνεται «βαφτίζοντας» την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού «εθνικό θέμα», ενώ την ίδια στιγμή υποτίθεται ότι είναι ασέβεια προς το Σύνταγμα όταν η μειοψηφία με ειλικρίνεια ανακοινώνει στον ελληνικό λαό τις πραγματικές της προθέσεις και μάλιστα στο πλαίσιο που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει;

*Ανεξάρτητα από το θεσμικό ζήτημα, αυτή η τακτική δεν είναι επόμενο να προκαλεί ερωτήματα και στον ίδιο τον Κ. Παπούλια; Τι θα συμβεί, αλήθεια, αν δηλώσει ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία;

-Ο σεβασμός του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Κάρολο Παπούλια, είναι απόλυτος. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Θα στηρίξουμε την επανεκλογή του, η οποία θα γίνει από μια αναβαπτισμένη με την ψήφο του λαού πλειοψηφία της Βουλής. Διότι η σημερινή πλειοψηφία δεν έχει πια, την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να ψηφίσει ούτε κοινά νομοσχέδια.

*Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις προχθές σας επέκρινε και πάλι για παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών.

-Οταν οι πολίτες παρακολουθούν τον κ. Καραμανλή να μας κατηγορεί για παραβίαση του Συντάγματος γελούν και οργίζονται μαζί. Διότι, ο ίδιος βρίσκεται ήδη ενώπιον της αυστηρότατης κριτικής του ιστορικού του μέλλοντος για την, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, νοθεία στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα ψηφοδέλτια να μπαινοβγαίνουν παραποιημένα στις τσέπες των βουλευτών του. Για τη συγκάλυψη μερικών από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό, με την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά αποχώρηση της πλειοψηφίας ώστε να ματαιωθούν οι μυστικές ψηφοφορίες στη Βουλή που επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Ή, ακόμη, και για τη μεταμφίεση του προϋπολογισμού σε... εθνικό θέμα προκειμένου να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές το 2007.

*Δηλαδή, είναι η κυβέρνηση που παίζει με τους θεσμούς;

-Σας θυμίζω μόνο ένα περιστατικό και ας βγάλουν οι αναγνώστες μας τα συμπεράσματά τους: Ο εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή στις 16 Αυγούστου του 2007 είχε σπεύσει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν καν συναντηθεί επίσημα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει την προκήρυξη των εκλογών για το δήθεν μείζον εθνικό θέμα της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού. Για ποιο σεβασμό στους θεσμούς μπορούν να μιλούν ένας τέτοιος πολιτικός και μια τέτοια παράταξη;

*Το φθινόπωρο η επιδημία του νέου ιού δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και γενική απορύθμιση της κοινωνικής ζωής. Ασκείτε ήδη κριτική στην κυβέρνηση. Τι θεωρείτε ότι οφείλει να κάνει;

-Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να ασκήσουμε κριτική με σκοπό ν' αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Εχουμε καθήκον να βοηθήσουμε και αυτό θα κάνουμε. Μέρος της βοήθειας προς τους πολίτες όμως είναι να επισημαίνουμε όλα τα κενά και τις παραλείψεις, προκειμένου να διορθωθούν. Και η αλήθεια είναι ότι η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση έχει γεννήσει έντονο προβληματισμό. Επίσημο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση της κρίσης καθώς και τομεακά επιχειρησιακά σχέδια αναζητούνται ακόμη. Ανά εβδομάδα ανασκευάζονται δηλώσεις αρμόδιων υπουργών που έχουν καταγραφεί σε επίσημα δελτία τύπου. Επίσημη, συστηματική λειτουργία διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας της γρίπης αντί ο πρωθυπουργός να συνεδριάζει τακτικά με τους υπουργούς του, εκείνος επισκέφθηκε το ΙΚΑ για να υποσχεθεί... ετήσια τσεκάπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Κ. Καραμανλής μένει εκτεθειμένος στην κριτική ότι «περί άλλα τυρβάζει».

*Θα έχουμε, δηλαδή, πολιτική αντιπαράθεση και για τη γρίπη;

-Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο πέρα από την υγεία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι αλαζονικές και νευρικές αντιδράσεις της κυβέρνησης στις επισημάνσεις μας, μάς ανησυχούν ακόμη περισσότερο γιατί υποδηλώνουν έλλειψη σιγουριάς γι' αυτά τα οποία κάνουν. Η αλήθεια είναι μαλώτρα και θα τη λέμε διαρκώς, γιατί έχουμε ύψιστο εθνικό και κοινωνικό καθήκον από τη στιγμή που πρόκειται για την υγεία των Ελλήνων. Η κυβέρνηση οφείλει να υποδέχεται καλοπροαίρετα κάθε κριτική επισήμανση.

*Τίθεται μήπως θέμα παραίτησης του υπουργού Υγείας;

-Οχι. Ομως το ζητούμενο είναι να μην τεθεί ζήτημα παραίτησης υπουργών το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού. Κάτι το οποίο, σας διαβεβαιώ, ούτε επιθυμούμε ούτε επιδιώκουμε. Γιατί τη ζημιά τότε θα την έχουν υποστεί οι πολίτες και η χώρα. Γι' αυτό και προσπαθούμε εγκαίρως να υποχρεώσουμε τους μέχρι στιγμής κυβερνώντες να διορθωθούν και να βελτιωθούν. Οσο μπορούν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κώστας Καραμανλής
Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης
Κυβέρνηση
Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει
ΠΑΣΟΚ
Γρίπη, εθνικά και οικονομία
Συνταγματολόγοι
Χρησμοί από καθέδρας
Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη
«Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»
Συνέντευξη: Γιάννης Ραγκούσης
«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών
Τουρκικός Τύπος
Για τα μάτια της Μαρίκας