Έντυπη Έκδοση

Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών

Η επέκταση του χρόνου παραγραφής ενός αδικήματος στα απώτατα συνταγματικά όρια (μέχρι τα 6 χρόνια) και η θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να παραπεμφθεί ένας υπουργός είναι τα δύο νέα στοιχεία του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών.

Η Βουλή θα διατηρήσει τον κύριο ρόλο στην απόφαση παραπομπής, ωστόσο η παρουσία ανεξάρτητων δικαστών στη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα της προσδώσει αξιοπιστία.

*Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, συνεργαζόμενοι με ομάδα νομικών, έχουν καταλήξει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάζει αν ένας φάκελος που αφορά υπουργό πρέπει να παραπέμπεται στη Βουλή, θα είναι τριμελές, αποτελούμενο από έναν αρεοπαγίτη και δύο εφέτες ή προέδρους εφετών.

*Ζητούμενο παραμένει αν οι τρεις δικαστικοί θα κληρώνονται ή θα επιλέγονται από το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει και συγκροτείται στον Αρειο Πάγο.

*Η θητεία τους πάντως θα διαρκεί όσο μία μόνο σύνοδος της Βουλής και το έργο τους θα ξεκινάει από τη στιγμή που θα παραλαμβάνουν τον φάκελο, αμέσως μόλις φτάσει στη Βουλή, και θα ολοκληρώνεται με την επιστροφή του εκεί, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από το σύνταγμα.

*Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επέκτασης της παραγραφής στα 6 χρόνια (από 5 που είναι σήμερα, όταν οι εκλογές γίνονται ανά τετραετία) φαίνεται ότι θα έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων προκειμένου να αμβλυθεί η εντύπωση των δύο μέτρων και σταθμών στον επιμερισμό των ποινικών ευθυνών μεταξύ πολιτικών και απλών πολιτών: «Σήμερα, το βίαιο κλείσιμο της Βουλής πριν από τις ευρωεκλογές, με εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι και τα ομόλογα», παραδεχόταν στην «Κ.Ε.» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «δημιούργησε καχυποψία εις βάρος συνολικά του πολιτικού κόσμου». Κανείς δεν εξηγεί, βέβαια, γιατί δεν προωθήθηκε η αλλαγή του νόμου πριν κλείσει η Βουλή και παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις.

*Οι κυβερνητικές προτάσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κώστας Καραμανλής
Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης
Κυβέρνηση
Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει
ΠΑΣΟΚ
Γρίπη, εθνικά και οικονομία
Συνταγματολόγοι
Χρησμοί από καθέδρας
Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη
«Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»
Συνέντευξη: Γιάννης Ραγκούσης
«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών
Τουρκικός Τύπος
Για τα μάτια της Μαρίκας