Έντυπη Έκδοση

«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»

Την αντοχή του συστήματος υγείας δοκιμάζει η νέα γρίπη. Η λοίμωξη δεν είναι σοβαρή, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την κοινή γρίπη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

«Είναι ζήτημα ενός μήνα να αυξηθεί κατά 20% η δυναμικότητα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, με νέα κρεβάτια και προσωπικό», αναφέρει ο καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής της εντατικής μονάδας στο Γενικό Κρατικό, λοιμωξιολόγος.

«Εάν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προστρέξουν στα νοσοκομεία το ίδιο διάστημα να εξεταστούν για τη νέα γρίπη, με οποιοδήποτε σύμπτωμα, βήχα, πυρετό ή συνάχι, τότε τα νοσοκομεία θα βουλιάξουν σ' όλόκληρη τη χώρα».

**Ο κ. Καραμπίνης επισημαίνει ότι αυτή η γρίπη καλπάζει πολύ εύκολα, αυτό ήταν γνωστό από την αρχή στην επιστημονική κοινότητα. Αρκεί ένα απλό φτέρνισμα για να κολλήσουν 5-6 άτομα, μια χειραψία, ένα φιλί στο μάγουλο σε κάποια παρέα.

«Οι νέοι θα την ξεπεράσουν, αλλά ταυτόχρονα είναι ευπρόσβλητοι στον ιό, γιατί μετακινούνται συνεχώς, συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, στα σχολεία, στο στρατό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν δεν κάνουν καταχρήσεις με το τσιγάρο, το οινόπνευμα και δεν κουράζονται ιδιαίτερα, δεν κινδυνεύουν από την πνευμονία».

**Ο κ. Καραμπίνης τονίζει ότι τα χρήματα για την αύξηση των κρεβατιών και την πρόσληψη προσωπικού υπάρχουν στον ειδικό λογαριασμό στον οποίο πηγαίνει -με το νόμο Γιαννόπουλου- το 40% των νοσηλίων των εντατικών. Αρκεί αυτός ο λογαριασμός να ενεργοποιηθεί εγκαίρως.

«Με αυτά τα χρήματα θα έχω άμεσα στην εντατική του Γενικού Κρατικού άλλα 10 άτομα και 7 κρεβάτια. Με τον ίδιο τρόπο θα προστεθούν κρεβάτια και σε άλλες εντατικές μεγάλων μονάδων. Μεταξύ αυτών που θα πάνε μαζικά στα νοσοκομεία, περίπου 5.000 ή 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, θα νοσήσουν σοβαρά».

**Ο ίδιος ο κ. Καραμπίνης, πάντως, αν και διευθυντής εντατικής μονάδας, δεν κάνει το εμβόλιο για την κοινή γρίπη, γιατί δεν έχει πρόβλημα υγείας. «Τα μέτρα προφύλαξης από τη νέα γρίπη είναι απλά. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η μάσκα επίσης βοηθάει, ακόμη και τα νωπά μαντιλάκια που υπάρχουν στο εμπόριο».

**Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος θεωρεί πιθανό λόγω της εύκολης μετάδοσης της λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα να σχηματιστεί ένας φραγμός από αντισώματα, που θα ανακόψει την πορεία της, μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό προϋποθέτει μεγάλη διασπορά της γρίπης στο 30% του πληθυσμού. Ο Δ. Τριχόπουλος επισημαίνει επίσης ότι δεν νοσούν όλοι, καθώς υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο
Για το ίδιο θέμα
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»
Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Μισθοί «πολυεθνικής» στον ΟΣΚ
Μιχάλης Χριστοφοράκος
Επιστροφή του ασώτου
Εκκλησία της Ελλάδος
Σε ρυθμό «Αλληλεγγύης»
Άλλες ειδήσεις
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών