Έντυπη Έκδοση

Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο

Κι ενώ τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα παραμένει διχασμένη. Αλλοι ανησυχούν και άλλοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Σύγχυση και πανικός.

Ακόμη κι αν το νέο εμβόλιο είναι έτοιμο τον Οκτώβριο -όπως ελπίζουν αμερικανοί ερευνητές- ουδείς είναι βέβαιος ότι θα είναι αποτελεσματικό και δεν θα έχει ή όχι δυσάρεστες επιπλοκές. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αντιικών εμβολίων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

* Παρ' όλα αυτά, επιστήμονες σε δέκα ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ εργάζονται νυχθημερόν με κλινικές έρευνες που πραγματοποιούν σε 1.000 ενήλικες και παιδιά. Εκπρόσωποι του Κέντρου Ερευνών για τους εμβολιασμούς στο Πανεπιστήμιο του Maryland αισιοδοξούν πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

«Φαίνεται να βρισκόμαστε κοντά», υποστηρίζει η Dr. Anthony Fauci, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, επισημαίνοντας: «Πιστεύω πώς θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο. Το ελπίζουμε γιατί ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι και να κάνουμε συμφωνίες με τέτοιους ιούς».

* Μπορεί να είμαστε κοντά στο νέο εμβόλιο, αλλά τελικά η υπόθεση μάλλον έχει πολύ ρίσκο, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το πρόγραμμα των εθελοντών που συμμετέχουν στις έρευνες. Η παρατήρηση των συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό θα πάρει μήνες.

Υπό παρακολούθηση

Συγκεκριμένα, μετά τον εμβολιασμό τους υποχρεούνται να διατηρούν ημερολόγιο για το πώς νιώθουν. Υστερα από 8 ημέρες θα κάνουν εξετάσεις αίματος και έπειτα από 21 ημέρες θα λάβουν και δεύτερη δόση του εμβολίου και θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με ειδικές εξετάσεις.

Ουσιαστικά, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι υπό παρακολούθηση για δύο μήνες. Μετά κάθε τέσσερις και κάθε έξι μήνες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.

* Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ασθενειών καταγράφει και μελετά τα κρούσματα της νέας γρίπης με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Μέχρι αυτή τη στιγμή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πεθάνει 33 άτομα από τη γρίπη, σε σύνολο 17.733 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η Αγγλία φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους (29). Παγκοσμίως τα κρούσματα ξεπερνούν τα 500.000 και οι θάνατοι τους 850.

* Σε μία πρώτη μελέτη της νέας γρίπης οι ευρωπαίοι ειδικοί πιστοποιούν ακόμη μία φορά ότι ο ιός χτυπά σε ποσοστό 36,3% νέους ηλικίας 20-29 ετών και σε ποσοστό μόλις 2% όσους είναι από 60 ετών και πάνω. Ανδρες και γυναίκες είναι εξίσου ευάλωτοι απέναντι στη νέα γρίπη.

* Ενα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης του Κέντρου Πρόληψης αναφέρει πως η ταχύτητα μετάδοσης του ιού σε σχολεία αυξάνεται κατά 30% έως και 50% (από μελέτη των κρουσμάτων στην Αγγλία).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»
Για το ίδιο θέμα
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»
Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Μισθοί «πολυεθνικής» στον ΟΣΚ
Μιχάλης Χριστοφοράκος
Επιστροφή του ασώτου
Εκκλησία της Ελλάδος
Σε ρυθμό «Αλληλεγγύης»
Άλλες ειδήσεις
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών