Έντυπη Έκδοση

Μισθοί «πολυεθνικής» στον ΟΣΚ

Οργανισμό για ρουσφέτια πολυτελείας μέσα σε έναν εργασιακό παράδεισο για «ημετέρους» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αποτελεί τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Ολο το τακτικό προσωπικό και πολυάριθμα στελέχη απολαμβάνουν μισθούς... πλούσιας πολυεθνικής, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλισμένη τη μονιμότητα του Δημοσίου αλλά και έξτρα παροχές!

Ολα αυτά γίνονται παντελώς αυθαίρετα, αφού θα έπρεπε να ακολουθούν το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από έκθεση ελέγχου που διενήργησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Δεκατρία επιδόματα

Οι μισθοί ορισμένων έφτασαν να «εκτοξευθούν» μέχρι και 85% πάνω από αντίστοιχους δημοσιοϋπαλληλικούς. Μαζί δε με επιδόματα, υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές και αποζημιώσεις εκτός έδρας, υπερδιπλασιάστηκαν.

Ανάμεσα στις παροχές, δεκατρία επιδόματα (έως και επίδομα... τηλεφωνικού κέντρου) τη στιγμή που στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν μόνο 4-5 βασικά.

Μέχρι ατομικές και ομαδικές συνεδρίες «ψυχοκοινωνικής υποστήριξης», κόστους περίπου 30 χιλιάδων ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Από τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Α.Ε. το 1999 (μέχρι τότε ήταν ΝΠΔΔ) οι δαπάνες για μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις τριπλασιάστηκαν! Η χρηματοδότηση του οργανισμού γίνεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, από δημόσιες επενδύσεις, κοινοτικά κονδύλια και δάνεια της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.

Τα ευρήματα του ελέγχου που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, έφεραν τους επιθεωρητές στο σημείο να ζητήσουν «συνολική επανεκτίμηση της λειτουργίας του φορέα, ώστε να προκύψει η σχέση κόστους-οφέλους για το Δημόσιο».

1 Το προσωπικό της εταιρείας, ο αριθμός του οποίου παρέμενε επί σειρά ετών σχεδόν σταθερός, περί τα 310 άτομα, αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικά τον Απρίλιο του 2007, όταν η εκλογολογία ήταν διάχυτη, ο ΟΣΚ προκήρυξε 211 θέσεις και τελικά προσέλαβε 138 άτομα. Οπως σημειώνουν οι επιθεωρητές, «δεν κατέστη δυνατόν να διερευνηθεί αν υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ώστε να δικαιολογείται αύξηση προσωπικού».

2 Βρέθηκαν διπλές μισθοδοτικές καταστάσεις για το τακτικό προσωπικό που υπηρετούσε κατά τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Α.Ε.: Μια «πλασματική», όπου αναγράφεται ο δημοσιοϋπαλληλικός μισθός, και μια πραγματική με τις αποδοχές βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), όπου «αυθαιρέτως εντάχθηκαν», κατά τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Από την «εικονική» γίνονται κρατήσεις για ασφαλιστικούς φορείς και από την πραγματική οι κρατήσεις για φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

3 Η ένταξη στη ΣΣΕ πραγματοποιήθηκε παρά τη ρητή διάταξη νόμου (ν. 2703/1999) σύμφωνα με την οποία το εν λόγω προσωπικό διατηρεί το υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς, δηλαδή του Δημοσίου. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 85% για διευθυντές, 70% για τμηματάρχες, 60% για υπαλλήλους σε σχέση με αντίστοιχους δημοσιοϋπαλληλικούς.

Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι μισθολογικά διέπονται από τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με τον ΟΣΚ, διαβεβαιώνουν ότι το παλαιό προσωπικό τους εξακολουθεί να αμείβεται με μισθολόγιο Δημοσίου.

4 Οκτώ υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας υπηρετούν στον ΟΣΚ για περισσότερα από... 20 χρόνια, παρότι νομοθετικές διατάξεις περί αποσπάσεων υπαγορεύουν παραμονή μέχρι 3 έτη!

Παράταση των αποσπάσεων

Οι αποσπάσεις τους παρατάθηκαν με αποφάσεις των υπουργών Παιδείας από το 2003 μέχρι το 2008 και αντίστοιχη έγκριση του δ.σ. της ΟΣΚ Α.Ε. Αμείβονται με αποδοχές της ΣΣΕ και όχι με αυτές της οργανικής τους θέσης, όπως ορίζει η νομοθεσία και το Λογιστήριο του Κράτους.

5 Καταγράφεται μια «γενναιοδωρία» στη χορήγηση επιδομάτων που φτάνουν τα... 13. Το 2008 η πλειονότητα των εργαζομένων πήρε επίδομα πληροφορικής και παραλλήλως κάποια από τα υπόλοιπα επιδόματα. Εχει επίσης διασταλεί η βάση των δικαιούχων ορισμένων επιδομάτων όπως αυτό του ισολογισμού (το έπαιρναν 6 άτομα, τώρα 33).

6 Δεν δόθηκε σαφής και πλήρης αιτιολόγηση σκοπιμότητας τριήμερου συνεδρίου 90 ατόμων σε ξενοδοχείο της Εύβοιας. Η

εκδήλωση, μάλιστα, υποβλήθηκε στον ΟΑΕΔ ως τρία διαφορετικά σεμινάρια κατάρτισης 30 εργαζομένων το καθένα, με τίτλο «Time Management», «προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης».

Οι επιθεωρητές καταγράφουν ανώνυμη καταγγελία ότι το συνέδριο «αποτέλεσε ψυχαγωγικό τριήμερο του προσωπικού με έξοδα της υπηρεσίας», όμως αυτή δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί.

7 Με αποφάσεις του τότε γενικού διευθυντή σχεδιασμού και νυν διευθύνοντος συμβούλου Στ. Αγιάσογλου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό προγράμματος ύψους 15.000 ευρώ για «Ψυχοκοινωνική υποστήριξη» στο πλαίσιο επίσης σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Αντικείμενο ήταν η διεξαγωγή ατομικών συνεδριών από την εταιρεία «Εκ των ένδον-Χώρος συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Συγχρόνως, χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό ομαδικές συνεδρίες 150-190 ατόμων αξίας 15 χιλιάδων ευρώ.

8 Σε αρκετές από τις δειγματοληπτικά ελεγχθείσες προμήθειες φαίνεται να γίνεται κατάτμησή τους μέχρι το 2006, ώστε να παρακάπτεται ο περιορισμός για την απευθείας ανάθεσή τους.

9 Υπήρξε υπέρβαση, τουλάχιστον για το 2008, του επιτρεπόμενου αριθμού ειδικών συνεργατών και υποστηρικτικού προσωπικού που προσέλαβε απευθείας ο τότε διευθύνων σύμβουλος Π. Παταργιάς. Εξι ειδικοί συνεργάτες αντί για τρεις και επτά για την υποστήριξη του γραφείου αντί των τριών.

10 Από το 2006 ώς το 2008, τέλος η δαπάνη της εταιρείας για έξοδα κίνησης προσωπικού αυξήθηκε κατά 140%!

* Υστερόγραφο: Η ΟΣΚ Α.Ε. στον ισολογισμό του 2008 σημειώνει ότι «οι φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις 2001-2008 δεν έχουν εξετασθεί από τις φορολογικές αρχές!»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»
Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Μισθοί «πολυεθνικής» στον ΟΣΚ
Μιχάλης Χριστοφοράκος
Επιστροφή του ασώτου
Εκκλησία της Ελλάδος
Σε ρυθμό «Αλληλεγγύης»
Άλλες ειδήσεις
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών