Έντυπη Έκδοση

Σε ρυθμό «Αλληλεγγύης»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις εν μέσω καύσωνα έχουν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωποι της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».

Τι συζητούν; Το «ιερό» χρέος των 6.000.000 ευρώ για τα αλλοιωμένα πουλερικά που δόθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια από το υπουργείο με τη διαμεσολάβηση της Εκκλησίας, χωρίς όμως ποτέ να φτάσει το φορτίο στον προορισμό του.

*Η υπόθεση αυτή είναι το «κερασάκι στην τούρτα» των οικονομικών της «Αλληλεγγύης», το άνοιγμα των οποίων ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και ήδη απασχολεί ειδική Επιτροπή Ακροάσεων της Αρχιεπισκοπής. Ενας από τους τελευταίους μάρτυρες που κατέθεσαν εκεί είναι ο μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ επί Χριστόδουλου και πρώην πρωτοσύγκελος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

*Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση για τα οικονομικά της οργάνωσης, «ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν στον μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό αλλά και στον επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη, ο οποίος ήταν πρόεδρος του δ.σ. της "Αλληλεγγύης"», ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Δ. Φουρλεμάδης, κατά τις ενδείξεις, πρέπει να ήταν ο «ιθύνων νους» για τουλάχιστον ελλειμματικές πράξεις. «Αστοχες και μεθοδευμένες ενέργειες ζημίωσαν την εταιρεία με ποσό 13.355.805,92 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων προς τράπεζες», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

*Ο μητροπολίτης Βελεστίνου εξήγησε στην «Κ.Ε.» ότι προσήλθε μεν στην Επιτροπή Ακροάσεων, από την οποία, όμως, πήρε προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα μέσω του δικηγόρου του. Κάτι που προκάλεσε έκπληξη, καθώς δείχνει ότι ο συγκεκριμένος αρχιερέας -τον οποίο ο Ιερώνυμος τοποθέτησε στη νευραλγική θέση του πρωτοσύγκελου μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του- ευθυγραμμίζεται, ουσιαστικά, με τη στάση που τηρεί ο Δ. Φουρλεμάδης, ο οποίος αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

*Ο μητροπολίτης επιμένει ότι ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου δεν έβαλαν στην τσέπη «ούτε μια δεκάρα»: «Πότε δεν ασχολήθηκα με διοίκηση. Είχα εντολή από τον μακαριστό να υπογράφω τις αποφάσεις που έπαιρναν. Τώρα, πώς διεξάγονται όλα τα άλλα δεν ξέρω, γιατί ούτε διαχειριστής ήμουν, ούτε ασχολήθηκα ποτέ, ούτε μισθό πήρα. Δεν είχα επαφή με τα χρήματα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ τώρα να βγάζω την ουρά μου απ' έξω και να λέω ότι όλα τα έκαναν οι άλλοι. Αλλά είμαι βέβαιος, από τις έρευνες που έκανα και τα έγγραφα που πήρα, ότι ο έλεγχος που έγινε δεν είναι εντάξει. Κι αν προχωρήσουν περισσότερο, θα προσφύγω δικαστικώς, μαζί με τους άλλους» (εννοεί τους Δ. Φουρλεμάδη και επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη). Προσθέτει, μάλιστα, ότι αν δικαιωθεί, την αποζημίωσή του θα τη διαθέσει σε κάποιο ίδρυμα.

*Ο Δαμασκηνός δεν αμφισβητεί το έλλειμμα των 12 εκατ. ευρώ στα ταμεία της «Αλληλεγγύης», αλλά τονίζει: «Αφού οι εταίροι δεν έβαλαν ουσιαστικά χρήματα για τη δημιουργία της "Αλληλεγγύης", έπαιρναν από τη μία πλευρά και τα έβαζαν στην άλλη, πληρώνοντας ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί». Οσο για την υπόθεση των πουλερικών, «κακώς έδωσε τα χρήματα το υπουργείο Εξωτερικών και μετά τα πήρε πίσω».

*Οι παραπάνω εξελίξεις -και κυρίως η ανάμειξη Δαμασκηνού στην υπόθεση -δυσκολεύουν τώρα το έργο της Επιτροπής Ακροάσεων. Πολύ περισσότερο καθώς δεν είναι λίγα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που τρέφουν εκτίμηση για τον μητροπολίτη Βελεστίνου, θεωρώντας ότι ο ίδιος υπέγραφε τα οικονομικά της «Αλληλεγγύης» ως θεσμικός παράγων. Αν η υπόθεση αυτή καταλήξει στον εισαγγελέα, τότε ο ιεράρχης θα έχει να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. Οπότε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί
«Ενισχύσεις στα νοσοκομεία»
Ελπίδες για εμβόλιο τον Οκτώβριο
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Μισθοί «πολυεθνικής» στον ΟΣΚ
Μιχάλης Χριστοφοράκος
Επιστροφή του ασώτου
Εκκλησία της Ελλάδος
Σε ρυθμό «Αλληλεγγύης»
Άλλες ειδήσεις
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών