Έντυπη Έκδοση

Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης

Το φετινό καλοκαίρι δεν θυμίζει σε τίποτε ανάλογες περιόδους στον πολιτικό βίο του Κ. Καραμανλή. Εχει αποφασίσει να ανοίξει όποιο μέτωπο εκκρεμεί στην κυβερνητική ατζέντα, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι η κυβέρνηση παράγει έργο ακόμη και εν μέσω καύσωνα. Και με στόχο να εμφανίσει ένα νέο πρόσωπο τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, σχεδιάζει την πορεία του προς τις εκλογές, που πλέον μπορεί να γίνουν και νωρίτερα από τον Μάρτιο.

Οι οριστικές αποφάσεις του Κ. Καραμανλή αναμένονται στο τέλος Αυγούστου. Εως τότε σε πρώτο πλάνο θα βρίσκονται τα προβλήματα της καθημερινότητας (πυρκαγιές, ακτοπλοΐα κ.λπ.). Τι θα γίνει μετά; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς στη συνάρτηση υπάρχουν αρκετές μεταβλητές: Οι αντοχές της Οικονομίας, η συνέχεια της υπόθεσης γύρω από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Τα Ελληνοτουρκικά. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας. Και, βέβαια, η εξέλιξη της επιδημίας της νέας γρίπης.

1 Τα τελευταία μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η επικείμενη έκθεση του ΟΟΣΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ύφεση στην ελληνική οικονομία: Η ανάκαμψη τοποθετείται προς το τέλος του 2011 και η ανεργία σε διψήφιο ποσοστό (ρεπορτάζ στην «Οικονομία»). Αρνητικά είναι και τα πρώτα δεδομένα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Εντούτοις, παράλληλα με την ένταση των προσπαθειών για την τόνωση των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει κίνητρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η συζήτηση αναμένεται να καταλήξει σε αποτελέσματα στα μέσα του 2010.

2 Το μείγμα των οικονομικών αποφάσεων δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις που τυχόν υπάρξουν γύρω από τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι απόψεις των συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτη και Δ. Τσάτσου «έχουν φέρει την Ιπποκράτους σε δύσκολη θέση», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ «ακραία ανευθυνότητα». Η πίεση της Ρηγίλλης αναμένεται να κλιμακωθεί με διπλό στόχο: Να εκδηλωθούν αφενός διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου να καταγραφεί σε επίπεδο κοινής γνώμης (το φθινόπωρο) ότι η στάση αυτή είναι αρνητική.

Στην περίπτωση, μάλιστα, αυτή δεν αποκλείεται το θέμα της εκλογής προέδρου να χρησιμοποιηθεί ως λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη βρίσκεται «υπό χρονικό περιορισμό».

3 Η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έχει γίνει καθημερινός πονοκέφαλος και όπως φαίνεται η ένταση θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων. (συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη σελ. 8).

4 Στον κύκλο των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή μέχρι τις 31 Ιουλίου να κλείσει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Και αμέσως μετά θα προωθηθεί το σχέδιο των 20.000 προσλήψεων στους δήμους, που φαίνεται πως συναντά δυσκολίες, αν και το μνημόνιο έχει υπογραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού.

5 Τελευταία, αλλά ίσως σημαντικότερη, ενδέχεται να αποδειχθεί η επικείμενη επιδημία της νέας γρίπης.

Οι διαστάσεις που θα πάρει η γρίπη στην Ευρώπη το φθινόπωρο ενδέχεται να εκτοπίσουν όλα τα άλλα προβλήματα, ακόμη και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφιαλτικό μεν αλλά πιθανό, θα κριθούν όχι μόνον οι αντοχές του κρατικού μηχανισμού αλλά και η ικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης στην υγεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κώστας Καραμανλής
Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης
Κυβέρνηση
Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει
ΠΑΣΟΚ
Γρίπη, εθνικά και οικονομία
Συνταγματολόγοι
Χρησμοί από καθέδρας
Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη
«Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»
Συνέντευξη: Γιάννης Ραγκούσης
«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών
Τουρκικός Τύπος
Για τα μάτια της Μαρίκας