Έντυπη Έκδοση

Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει

Ευκαιρία για «νομοθετικό τσουνάμι» προσφέρουν οι θερινές διακοπές στην κυβέρνηση, η οποία ανασύρει τώρα από το συρτάρι νομοσχέδια που εκκρεμούσαν για μήνες.

* Το κέρδος από την «επιχείρηση» αυτή, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι τριπλό: Πρώτον, δίνεται απάντηση στους βουλευτές που ζητούν επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Δεύτερον, μειώνεται η πιθανότητα να υπάρξουν απρόοπτα από «αντάρτες», αφού η σύνθεση των δύο πρώτων θερινών τμημάτων έχει καταρτιστεί προσεκτικά. Και, τρίτον, εμποδίζει την αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός ότι σημαντικά νομοσχέδια περνούν με ψήφους «βατοπεδινών» και άλλων βουλευτών, το όνομα των οποίων έχει απασχολήσει αρνητικά.

* Ολα αυτά μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά τις εργασίες του το 3ο θερινό τμήμα, το οποίο στην κοινοβουλευτική αργκό αποκαλείται «τμήμα ανεπιθυμήτων». Σ' αυτό μετέχουν 38 γαλάζιοι βουλευτές, το 30% των οποίων θεωρούνται «ύποπτοι»:

* Πρώτος είναι ο Αρ. Παυλίδης των «άγονων γραμμών» και ακολουθεί η ομάδα των «βατοπεδινών», με τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη, ενώ το γκρουπ συμπληρώνεται από τον Γ. Μανώλη (που έχει προαναγγείλει την παραίτησή του).

Ο χορός των «υπόπτων»

* Μαζί τους οι Γ. Αλογοσκούφης και Μ. Λιάπης, που «απασφάλισαν» και «πυροβολούν», ο «θορυβώδης» Γ. Γιακουμάτος και οι «απρόβλεπτοι» Γ. Λαμπρόπουλος και Αρ. Ντινόπουλος (που επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών).

* Στην ομάδα συμπληρώνουν οι Στ. Δαϊλάκης (που διαγράφτηκε και επανέκαμψε), ο αποπεμφθείς υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας και ο Γ. Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, ο οποίος απειλεί ότι θα καταψηφίζει νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης εάν δεν γίνει εφετείο στη Μυτιλήνη.

* Στο θερινό «τσουνάμι» της Βουλής ψηφίστηκαν ή βρίσκονται προς ψήφιση τόσα νομοθετήματα όσα δεν είχαν έρθει στην κανονική κοινοβουλευτική σύνοδο που προηγήθηκε.

Ανάμεσά τους και πολλά πολυνομοσχέδια με δεκάδες «ύποπτες» και αμφιλεγόμενες τροπολογίες. Μερικά απ' αυτά:

* Το ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων.

* Το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του τέλους κινητής τηλεφωνίας, για την επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου στα Ι.Χ. πάνω από 1.930 κυβικά και για την κατάργηση του αφορολόγητου στα τυχερά παιχνίδια.

* Το ν/σ για το «νόμο και την τάξη», με την ποινικοποίηση της κουκούλας, την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, τη λειτουργία των καμερών κ.λπ.

* «Φόρτος εργασίας» υπάρχει και για το τρέχον 2ο θερινό τμήμα. Προς ψήφιση οδεύει το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ειδικού φόρου στα σκάφη αναψυχής, και οι ρυθμίσεις που δίνουν αφενός τη δυνατότητα στο Δημόσιο να προσλαμβάνει ανέργους μέσω ΟΑΕΔ και αφετέρου στον υπουργό Οικονομίας να επιχορηγεί πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς φορείς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κώστας Καραμανλής
Ονειρα θερινής μεταμόρφωσης
Κυβέρνηση
Νομοσχέδια τώρα που γυρίζει
ΠΑΣΟΚ
Γρίπη, εθνικά και οικονομία
Συνταγματολόγοι
Χρησμοί από καθέδρας
Συνέντευξη: Ντόρα Μπακογιάννη
«Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»
Συνέντευξη: Γιάννης Ραγκούσης
«Τέρμα στην κακοποίηση της χώρας»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι 17 ψηφοφορίες που έβγαλαν πέντε προέδρους
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αργησαν, αλλά θυμήθηκαν τις ευθύνες των υπουργών
Τουρκικός Τύπος
Για τα μάτια της Μαρίκας