Έντυπη Έκδοση

Η ιστορία του τάνγκο

Η Βρετανίδα Κριστίν Ντένιστον σπούδασε Φυσική και Σκηνοθεσία. Ερωτεύτηκε όμως το... τάνγκο και πήγε τη δεκαετία του '90 να ζήσει στο Μπουένος Αϊρες. Αφομοίωσε σχεδόν τα πάντα, γνωρίζοντας αρκετούς βετεράνους χορευτές της Χρυσής Εποχής του '40 και '50.

Εγινε λοιπόν δασκάλα του τάνγκο, κάνοντας σεμινάρια-ομιλίες σε πέντε ηπείρους.

Το βιβλίο της «Το νόημα του τάνγκο» (εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», μετάφραση Πόλυ Μοσχοπούλου) είναι μια διαφωτιστική ξενάγηση στον αργεντίνικο αυτό χορό, στην υπεραιωνόβια ιστορία του, με το ανάλογο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο. «Το τάνγκο ήταν γνήσιος χορός του δρόμου... Της δίψας που έχει η ψυχή για επαφή και επικοινωνία με μια άλλη ψυχή».

Ξεκινώντας από τη «γραμματική» του τάνγκο, την τεχνική κατάρτιση που προσπαθούσαν ν' αποκτήσουν οι φτωχοί μετανάστες για να βρουν μια συντροφιά, η συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στα χρόνια της Χρυσής Εποχής. Τότε που ο καβαλιέρος έπρεπε να προσφέρει απόλαυση στην ντάμα του, με σεβασμό κι ευπρέπεια. «Την πήρα στην αγκαλιά μου και ξέχασα τα πάντα», της είχε πει ένας παλιός τανγκέρο. «Για τους χορευτές της Χρυσής Εποχής, τίποτα δεν μετρούσε περισσότερο από τον άνθρωπο που κρατούσαν στην αγκαλιά τους», σημειώνει η ίδια.

Η Ντένιστον μιλάει για τη δεξιότητα της ντάμας, «τη γενναιοδωρία της να εγκαταλείπει τον εαυτό της στα χέρια του άλλου». Για το πώς στέκεται και χορεύει το ζευγάρι «καρδιά με καρδιά». Για την ευθύνη του καβαλιέρου.

Αναφέρεται στους μεγάλους συνθέτες του τάνγκο στο Μπουένος Αϊρες (Μπιάτζι, Ντ' Αριένσο, Πουλιέζε, Τροΐλο) και βεβαίως στο τραγουδιστικό ίνδαλμα Κάρλος Γκαρντέλ. Στις τεχνοτροπίες, την εξέλιξη του τάνγκο, την άνοδο και παρακμή του, τη μετά το '83 αναγέννησή του με το θέαμα «Τάνγκο Αργεντίνο». Στις μιλόνγκες, τα στέκια όπου χορεύουν τάνγκο.

Η συγγραφέας σε μεγάλο μέρος του βιβλίου δίνει μαθήματα και φιγούρες τάνγκο με σχέδια αλλά και φωτογραφίες με την ίδια και τον παρτενέρ της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μιχάλης Κακογιάννης
Ταξίδεψε την Ελλάδα παντού
«Δεν πρόδωσα το σανίδι ή το πλατό και ανταμείφθηκα»
Ανθρωποι που δούλεψαν μαζί του -και όχι μόνο- θυμούνται
Κριτική μουσικής
Εξω πάμε καλά
Ραχμάνινοφ 21ου αιώνα!
Οπερα
«Με κλοτσάνε στην ίδια μου την πατρίδα»
Μουσική
«Γυναίκα του νερού» και η Ελευθερία Αρβανιτάκη
Τηλεόραση
Ο Κακογιάννης αυτοβιογραφείται
Η Μισέλ στην υπηρεσία του στρατού, φυσικά
«Η ΕΡΤ δεν είναι προβληματική»
Πρώτος ο Αυτιάς