Έντυπη Έκδοση

Μαξιλαράκι του συστήματος

Ο Νίκος Πουλαντζάς, στο βιβλίο του «Φασισμός και Δικτατορία» (εκδόσεις Θεμέλιο), τοποθετεί το φασισμό στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού και κάνει τη διάκριση των περιόδων στη διαδικασία του εκφασισμού. Η Χ.Α. παραπέμπει ευθέως σε παγγερμανιστικές αντιλήψεις, φυλετικές και αριανές. Συνενώνει, όπως θα έλεγε ο Ρέντσο ντε Φελίτσε, αντίθετες προσδοκίες και εχθρικές ιδιοσυγκρασίες κάτω από ένα λάβαρο.

«Ε» ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ «Ε» ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ Η Χ.Α. προσγειώνεται, δυστυχώς, στη σημερινή κενότητα των διαψεύσεων και της ετερωνυμίας. Προσφέρει εξαγνισμό και λιτανείες που ξορκίζουν τη φθορά από την κρίση. Ηθικοί και νομικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν. Προμοτάρεται η ανωτερότητα -φυλετική, πολιτισμική- της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα θυματοποιείται. Η λατρεία των πεσόντων. Ενα κύτταρο που πρέπει να προστατευθεί, όπως στη χιτλερική Γερμανία ήταν η κοινότητα του λαού («Volk»).

Η πίστη στη βιολογική πορεία του έθνους αποκτά στο λόγο της Χ.Α. εμμονικά χαρακτηριστικά. Καθοριστικός ο ρόλος του Ηγέτη. Του κήρυκα της κοινοτικής ηθικής, της συλλογικής αρετής. Η απομάκρυνση όλων των μελών της κοινότητας που υπονομεύουν την ομοιογένεια, την αυθεντικότητα της καταγωγής, γίνεται με τη βία ώς την απόσπαση της συναίνεσης. Η επιθυμία της αποστείρωσης υπερβαίνει τη δυσανεξία και προϋποθέτει το φόβο της μόλυνσης, της βρομιάς.

ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ Φασισμός και Δικτατορία. Η Τρίτη Διεθνής αντιμέτωπη στον φασισμό ΜΤΦΡ.: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΡΙΑΝΤΩΝΗ Εκδόσεις Θεμέλιο Σελ. 463 Τιμή 25,56 ευρώ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ Φασισμός και Δικτατορία. Η Τρίτη Διεθνής αντιμέτωπη στον φασισμό ΜΤΦΡ.: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΡΙΑΝΤΩΝΗ Εκδόσεις Θεμέλιο Σελ. 463 Τιμή 25,56 ευρώ Τα μέλη της Χ.Α., «επαναστάτες της αντεπανάστασης», επιτίθενται, ενώ λένε πως αμύνονται. Μια στάση που απαντιέται στο θυμικό πολλών συνανθρώπων μας, αφού έτσι κατατάσσονται στους οιονεί αδικημένους και άρα νομίμως αμυνόμενους. Αυτό είναι μια ηθική δικαιολόγηση. Η προγονική τιμή συγκαταλέγεται στα θρησκευτικά φαινόμενα. Υπάρχει η αποδοχή μιας μοναδικής στιγμής που τέμνει το χρόνο, π.χ. Μνημόνιο. Πριν από αυτήν, όλα ήταν υπέροχα και αγνά. Μετά, όλοι πεπτωκότες οδηγούμαστε αναζητώντας την κάθαρση. Το έθνος πορεύεται έρμαιο των παθών του, σαν αμαρτωλό γένος ανθρώπων. Ο Αλλος είναι ένας ξενιστής που μολύνει το εθνικό σώμα και γι' αυτό πρέπει να αποκοπεί. Μανιχαϊσμός και χειρουργική αποτελούν το δίπολο της ρατσιστικής κοινωνικής επέμβασης, που εφορμά σαν σταυροφορία εν μέσω απίστων.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την ταξική καταβολή των δράσεων της Χ.Α. Οι «ανεπιθύμητοι» ανήκουν σε ομάδες εξαρτώμενης εργασίας ή εποικούν στα συντρίμμια της κοινωνίας. Η βία της Χ.Α. και άλλων συγγενικών οργανώσεων στην Ευρώπη δεν στρέφεται κατά πλούσιων μεταναστών-επενδυτών, π.χ. από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κ.ά., που ενδεχομένως να υποστηρίζουν απείρως πιο ακραία δόγματα και πρακτικές. Πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε υπερεκτιμηθεί η μονοδιάστατη πρόσληψη της φυλετικής βίας και δεν είχε αναλυθεί ευρέως η πολιτική.

ΘΟΔΩΡΗΣ Κ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ Βασανιστές Εκδόσεις Καστανιώτη Σελ. 360 Τιμή 21,30 ευρώ ΘΟΔΩΡΗΣ Κ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ Βασανιστές Εκδόσεις Καστανιώτη Σελ. 360 Τιμή 21,30 ευρώ Ο Κωστής Παπαϊωάννου εκτιμά πως η Χ.Α. δεν έβαλε τυχαία το Πέραμα ψηλά στη στρατηγική επέκτασής της στον αστικό χώρο. Το οικονομικό διακύβευμα και η πίεση της μετατόπισης των λαϊκών στρωμάτων προς την Ακροδεξιά μόνο με ένταση των κοινωνικών συγκρούσεων θα μπορούσε να επιτευχθεί. Μια ενδεχομένως υψηλής απόδοσης επένδυση. Ο ακραίος αντικομμουνισμός εμπλέκεται με την παραοικονομία και το κλίμα απόρριψης κάθε ιδεολογίας. Ο κοινωνικός κυνισμός είναι βούτυρο στο ψωμί της Χ.Α.

Το 2009, ο δικηγόρος και συγγραφέας Θοδωρής Ραχιώτης είχε βγάλει ένα πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη τού γράφοντος, μυθιστόρημα με τίτλο «Βασανιστές» (εκδόσεις Καστανιώτη). Εκεί περιγράφεται σε αδρές γραμμές η προϊστορία του κυνισμού και του υψιπετούς εθνοκαθαρισμού, μέσα από το θραυσματικό βλέμμα του ήρωα, που στην Ελλάδα της πρώιμης αντιπαροχής θέλησε να γίνει ΕΣΑτζής.

WOLFANG SOFSKY Πραγματεία περί της βίας ΜΤΦΡ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΒΟΥΛΑΚΟΣ Εκδόσεις Λιβάνη Σελ. 296 Τιμή 15,87 ευρώ WOLFANG SOFSKY Πραγματεία περί της βίας ΜΤΦΡ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΒΟΥΛΑΚΟΣ Εκδόσεις Λιβάνη Σελ. 296 Τιμή 15,87 ευρώ Στο βιβλίο η ακολουθία του αίματος αποκτά σάρκα και οστά. Αλλά εμπεριέχει και ένα δυσοίωνο προμήνυμα. Η ένταξη στη δικτατορική ΕΣΑ είναι οντολογική. Πώς λαγούμιασε και το τελευταίο ξέφτι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Κατά τον Θοδωρή Ραχιώτη, η αποκοτιά χτίζεται αργά. Πυροδοτείται από ένα μακρύ φιτίλι ατάκτως ερριμμένο, όπου σφίγγεται γύρω από τα πρώτα βήματα της κοινωνικοποίησης του ατόμου. Εκεί που το στάδιο της απόλυτης ελευθερίας του ατόμου αντεστραμμένο συναντά την αχαλίνωτη εξουσία, ο ύμνος του αυταρχισμού ακούγεται στη διαπασών.

Ο δρόμος του μίσους ξεκινά αθώα, σαν την τραμπάλα της παιδικής χαράς και της λύπης. Εκρήξεις εσωτερικές, Ερινύες συσσωρευμένης οργής. Σε πηγαίνει με αυτόματο πιλότο μέχρι του γκρεμού την άκρη. Πάνω από όλα όμως ο οξυδερκής Ραχιώτης επιχειρηματολογεί στην έννοια του κράτους. Το κράτος, σαν η εφαρμοσμένη εκδοχή της υπερβατικής εθνικής συλλογικότητας, διατρέχεται από έναν απλοϊκό κανόνα: την άσκηση της εξουσίας, διά μέσου σκληρών οργανωτικών δομών. Στο στάδιο που, όπως αναφέρει η Χάνα Αρεντ, η βία εργαλειοποιείται. Ως προσλαμβάνουσα από τα υποκείμενα είναι ορθολογική στο βαθμό που είναι αποτελεσματική ως προς την επίτευξη του σκοπού, ο οποίος πρέπει να τη δικαιολογήσει.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΛΑΧΟΣ Ο ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής Εκδόσεις Υπερσιβηρικός Σελ. 52 Τιμή 4,26 ευρώ ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΛΑΧΟΣ Ο ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής Εκδόσεις Υπερσιβηρικός Σελ. 52 Τιμή 4,26 ευρώ Η εξαιρετική μελέτη του Βόλφανγκ Σόφσκι «Πραγματεία περί της βίας» (εκδόσεις Λιβάνη), βρίσκει εφαρμογή στη δράση της Χ.Α. Η βία της οργάνωσης αποτελεί ταυτόχρονα το μήνυμα, το μέσον και το σκοπό. Εμφανίζεται φαινομενικά απροσχημάτιστη, σωματική. Και ως τέτοια δρα απελευθερωτικά για τα μέλη. Στις διωκτικές ομάδες η οπισθοφυλακή είναι το τέλος της εμπροσθοφυλακής. Με αυτό το σχήμα, η συμμορία υπάρχει μόνο ως κίνηση. Η εσωτερική ενότητα δεν φτάνει μακρύτερα από την καταδίωξη. Η αίσθηση του καθαρού «εμείς» δημιουργείται μόνο μέσα από την ίδια τη δράση.

Από την ανακάλυψη των πιτσιρικάδων στο εφηβικό δωμάτιο του Κερατσινίου στα μέσα της δεκαετίας του '80 και τον αντιληπτικό ορίζοντα της μεταπολιτευτικής αποκατάστασης, περάσαμε στο πασάλειμμα του βαλκανοποιημένου εκσυγχρονισμού της πλαστικοποιημένης ευδαιμονίας. Το βάραθρο της ιστορικής μετατόπισης, του οριζόντιου κανιβαλισμού των αλλεπάλληλων υφεσιακών μέτρων, πληβειοποίησε τη μεσαία τάξη γκρεμίζοντας κεκτημένα. Το μαξιλαράκι του διπολικού πολιτικού συστήματος διαλύειται μεταφέροντας σύγχυση, ηττοπάθεια και κυρίως γάντζωμα από σύμβολα που παραμένουν στο μυαλό πολλών ως μετόπες εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Το τείχος του λαϊφστάιλ, που οι περισσότεροι καθρεφτίζουν πάνω του τα κρίματα μιας ενοχικής συμπεριφοράς (η άλλη όψη του εθνικού σοβινισμού, κατά τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο), είναι κι αυτό με τη σειρά του μια αιτιολογική φούσκα.

WOLE SOYINKA Σαμαρκάνδη και άλλα ποιήματα ΜΤΦΡ.: ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗ Εκδόσεις Γαβριηλίδη Σελ. 178 WOLE SOYINKA Σαμαρκάνδη και άλλα ποιήματα ΜΤΦΡ.: ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗ Εκδόσεις Γαβριηλίδη Σελ. 178 Η πραγματική μετάβαση, όπως σημειώνει ο Μπάμπης Βλάχος στο βιβλίο «Ο ψηφοφόρος της Χ.Α.» (εκδόσεις Υπερσιβηρικός), κείτεται στο τέλος, τρόπον τινά, της βουλησιαρχίας και στην ανάδυση των αλγορίθμων. Την εσωτερίκευση του λογισμικού. Στο μεταιχμιακό χώρο όπου δικαιολογείται η μοναξιά και γίνεται ευπρόσδεκτος ο μηδενισμός. Σ' αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Και σ' εκείνο το πεδίο ο σωτήρ... είναι ο βάναυσος.

Καθώς λέει και ο γριφώδης ποιητής Γουόλε Σογίνκα στο ποίημά του «Ωρες χαμένες, ώρες κλεμμένες», από τη συλλογή με τίτλο «Η Σαμαρκάνδη» (εκδ. Γαβριηλίδης): ...Ενα πέπλο δυσωδίας σκεπάζει τη γη, η σιγή/ Από το φόβο μυριάδων που γονατίζουν πίσω από τις κλειστές τους πόρτες/...Μας σκοτώνουν αργά ταΐζοντάς μας βία-ένα διαιτολόγιο επιβολής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Βιβλιοθήκη
Χρυσή Αυγή
Ρατσισμός
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Το δηλητήριο του πατριωτισμού
Από τους Σκίνχεντς... στα τάγματα εφόδου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
«Μικρές και ωραίες οι επιστροφές μου στην πατρίδα»
Τέχνη/Ιστορία
Θα λάμψουν ξανά τα ψηφιδωτά της Σιένα
Μουσική
Ο σκοτεινός λυρισμός ενός Νορβηγού τροβαδούρου
Κινηματογράφος
Επηρεάστηκα από τον Φελίνι, τον Αντονιόνι και τον Αγγελόπουλο
Βιβλιοθήκη
Το δηλητήριο του πατριωτισμού
Από τους Σκίνχεντς... στα τάγματα εφόδου
Μαξιλαράκι του συστήματος