Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο (ΕΩΣ ΧΘΕΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ, ΑΝ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Παραίτηση, με βλέψεις για τον Δήμο

«Ως εναλλακτική, υπερκομματική πρόταση για τον δήμο της Αθήνας, που διέρχεται οξύτατη κρίση», χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης το ενδεχόμενο να προταθεί τελικά ως υποψήφιος δήμαρχος ευρείας πολιτικής αποδοχής για την πρωτεύουσα. Τον κ. Καμίνη, που ανακοίνωσε ήδη ότι παραιτείται από τη θεσμική του θέση, προτείνει και στηρίζει επισήμως η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη ενώ συμφωνούν στο πρόσωπό του και οι Οικολόγοι.

Γ. Καμίνηs: Τιμητική η πρόταση Κουβέλη, δέχθηκα να τη συζητήσω, έχω ολοκληρώσει το έργο μου ως Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνηs: Τιμητική η πρόταση Κουβέλη, δέχθηκα να τη συζητήσω, έχω ολοκληρώσει το έργο μου ως Συνήγορος του Πολίτη Το ΠΑΣΟΚ επισήμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, όμως πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, παρά τις αντιδράσεις του κόμματος. Ο κ. Καμίνης δεν θα είναι πάντως υποψήφιος εάν δεν στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την παραίτησή του ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του, έπρεπε να προστατέψει και το κύρος του θεσμού του Συνηγόρου.

Η δήλωση

Στη δήλωση παραίτησής του αναφέρει:

«Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της αρχής.

Στις αρχές του μήνα ο κ. Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μη βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου. Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους».

Στο πρώτο υπουργικό

Ο κ. Καμίνης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, διαδέχθηκε τον πρώτο Συνήγορο του Πολίτη Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος υπηρετεί ήδη την τρίτη θητεία του ως Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη.

Σε μια συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού κλήθηκε και μίλησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης για τη λειτουργία του κράτους και τις σχέσεις του Δημοσίου με τον πολίτη.

Στην ομιλία του εκείνη, είχε σταθεί με έμφαση στην ανάγκη να αποκτήσουν υπόσταση, μέσω καταγραφής και προσωρινής άδειας παραμονής, όλοι οι παράνομοι μετανάστες που σήμερα ζουν σε μια γκρίζα ζώνη, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Με αναλυτικές εκθέσεις αλλά και συνεντεύξεις είχε καταγγείλει τη γενικευμένη προκλητική ατιμωρησία των αστυνομικών αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούν. Επίσης, προώθησε την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης στα σχολεία, ιδίως δε την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. *

Θετικός ο Γιώργος, αρνητικές οι δημοσκοπήσεις

Στόματα κλειστά με... νόημα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Συνήγορο του Πολίτη Κ. Καμίνη, που χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Η παραίτηση αυτή αναζωπύρωσε το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητά του και από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε κανένα λόγο να παραιτηθεί αν δεν είχε κάποια υπόσχεση ότι θα υποστηριχθεί ως υποψήφιος δήμαρχος και από το ΠΑΣΟΚ ούτως ώστε να διεκδικήσει τον δήμο με αξιώσεις. Στελέχη του Μαξίμου μάς έλεγαν ότι είναι κατανοητός αυτός ο συνειρμός, που γίνεται λόγω της παραίτησής του, όμως δεν υπάρχει τίποτα τελειωμένο. Ο κυβερν. εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, που ρωτήθηκε από την «Ε» αν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο, απάντησε «ουδέν». Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες, που η «Ε» είχε αποκαλύψει το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπο του Κ. Καμίνη, το οποίο στο παρελθόν είχε συζητηθεί κι άλλες φορές, για διάφορα αξιώματα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου τού τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση. Ομως συναντούσε την άρνησή του, αφού, όπως έλεγε, δεν είχε ολοκληρώσει το έργο του ως συνηγόρου. Πάντως, όπως έγραψε χθες η «Ε» στα «Πολιτικά Παρασκήνια», στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του δεν τραβάει, καθώς, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι δημοσκοπήσεις που έγιναν δεν τον ευνόησαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοκρατική Αριστερά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Καμίνης
Παραίτηση, με βλέψεις για τον Δήμο
ΠΑΣΟΚ
Πρώτα οι υποψηφιότητες, μετά οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Σημίτης: Δεν έπρεπε να κοπούν οι 13η και 14η συντάξεις
Διεργασίες για τους υποψηφίους
ΣΥΝ
Προς Μητρόπουλο ο ΣΥΝ, με αντίλογο υπέρ Αλαβάνου
Γερουλάνος κατά Τσίπρα για τον «γύψο»
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση και «εξαπτέρυγα» στο στόχαστρο Σαμαρά, «εθνικιστές» βλέπει η Ντόρα
«Βασιλικές» Σπέτσες
Ο γάμος της... Μπάρμπι και το γαλαζοαίματο τσίρκο
Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή
«Φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ»
Εξεταστική για τα ομόλογα
Ζημιώθηκαν τα Ταμεία από τα δομημένα ομόλογα
Άλλες ειδήσεις
Ο Οικονόμου για δήμαρχος Ωρωπού