Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 700

Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ

Σε νέα μείωση των θέσεων των συμβασιούχων που πρόκειται να προκηρυχθούν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αναγκάζεται να προχωρήσει η διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ζήτησε προχθές περαιτέρω περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχικά 804 θέσεις (μείωση κατά 30% σε σχέση με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ το 2009) ζητήθηκε μείωση στις 600 αλλά έπειτα από πιέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, κατέληξε να αποστείλει νέο σχετικό έγγραφο στους συναρμόδιους υπουργούς όπου φαίνεται να αναφέρεται σε προκήρυξη 700 θέσεων συμβασιούχων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται πλέον να εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αλλά κάτι παρόμοιο αναμενόταν και αυτή την εβδομάδα κι όμως μέχρι χθες δεν είχε συμβεί. Αναμένεται λοιπόν να αποδειχθεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα συμφωνήσει στις 700 θέσεις, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.

Το Δ.Σ. της ΕΡΤ, το οποίο συνεδρίασε προχθές και χθες προχώρησε στην έγκριση περίπου 20 παραγωγών για τη νέα τηλεοπτική περίοδο οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ντοκιμαντέρ και προορίζονται κυρίως για την ΕΤ-1 αλλά ορισμένες θα ενταχθούν και στη ΝΕΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανανεώθηκαν οι παραγωγές «Παρασκήνιο», «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη», «Φωτόσφαιρα» της Χαράς Φράγκου και οι «Κεραίες της εποχής μας» ενώ επιστρέφει και η εκπομπή «Βιβλία στο κουτί». Νέα εκπομπή θα παρουσιάζει αυτή την τηλεοπτική σεζόν ο Σεραφείμ Φυντανίδης με τίτλο «Οι παρέες γράφουν ιστορία».

Εγκριση από το διοικητικό συμβούλιο πήραν και οι παραγωγές: «Ποίηση σαν παραμύθι», «Μια κοινωνία, ένα όνειρο» που εστιάζει στη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), «Αυτοί που πήραν τα βουνά» με ανθρώπους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής, «Εικόνα σου είμαι» με έρευνα για τη ζωή των νέων, «Από τον "Καλλικράτη" στον Καλατράβα» με έμφαση στη δόμηση και τη διαμόρφωση του αστικού χώρου, «Προσφύγων δρόμοι» που εστιάζει στους μετανάστες, «Σύγχρονοι πρωταγωνιστές της σκηνής και της οθόνης», «Νέα γενιά σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου», «Οι τελευταίοι μάστορες», «Doc Ville» με καθημερινές ιστορίες μοναχικών ανθρώπων της πόλης, «Φασούλι το φασούλι» που στοχεύει στη βιολογική αγορά από το χθες στο σήμερα, «Η εργασία στη νεότερη Ελλάδα - Ημερολόγια εργασίας» σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, «Επετειακά ντοκιμαντέρ» κ.ά. Αναμένεται ότι την ερχόμενη Τρίτη (31/8) θα συζητηθεί στο Δ.Σ. ακόμα ένα πακέτο με παραγωγές προς έγκριση όπως: «Μουσείο και πόλη - Μια άλλη ιστορία», «Κιβωτός.gr», «Φιλοξενούμενοι», «Made in Greece».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, υπήρξαν ορισμένες ενστάσεις, καθώς δεν είχαν κατατεθεί τουλάχιστον ένα 48ωρο πριν οι σχετικές εισηγήσεις, ώστε να υπάρχει πιο ενδελεχής έλεγχος από τα μέλη. Αυτό φαίνεται να συνέβη εξαιτίας του ότι στενεύουν πλέον τα περιθώρια και η δημόσια τηλεόραση κινδυνεύει να μπει εξαιρετικά καθυστερημένα στη «μάχη» της νέας τηλεοπτικής περιόδου. Τώρα βέβαια η διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων, να δημοσιοποιήσει τις εγκεκριμένες παραγωγές, το είδος (εσωτερική, εξωτερική, μεικτή) αλλά και το κόστος, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα. Εχει αποφασιστεί πάντως μετά την κοστολόγηση των παραγωγών να υπάρχει νέα διαπραγμάτευση (έχει εξουσιοδοτηθεί το μέλος του Δ.Σ. Στέλιος Στεφάνου, οικονομολόγος), ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ενα από τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν είναι και η γρηγορότερη αποπληρωμή των παραγωγών, με την ΕΡΤ να ετοιμάζεται να δανειστεί περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
ΠΟΣΠΕΡΤ: «Δικό μας αίτημα η ανάρτηση των μπόνους»
Ο ΑΝΤ1 ξαναβάζει μπροστά τις «μηχανές»
Φόρμουλα 1 και πάλι από τον Alpha
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Εξάγουμε Ιψεν στην πατρίδα του
Κινηματογράφος & Υγεία
Μωρά από το Ιντερνετ, μωρά και στους σαμάνους
Νέες ταινίες
Οταν στα όνειρά μας μπορούν να εισβάλουν «διαρρήκτες»...
Αρχαιολογία
Επιφυλάξεις για το ανάκτορο του Οδυσσέα
Εικαστικά
Στα όρια της ζωής και της Ευρώπης
Μουσική
Η Χαρούλα θα βάλει καλάθι
Τηλεόραση
Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ
ΠΟΣΠΕΡΤ: «Δικό μας αίτημα η ανάρτηση των μπόνους»
Ο ΑΝΤ1 ξαναβάζει μπροστά τις «μηχανές»
Φόρμουλα 1 και πάλι από τον Alpha