Έντυπη Έκδοση

Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ 2010§ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΑΝ ΤΟ 20

Το μεράκι για πρωτιά

Γερές βάσεις σε συνδυασμό με εντατικό διάβασμα την τελευταία χρονιά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σε μια πανεπιστημιακή σχολή. Ωστόσο, για να φτάσεις την κορυφή πρέπει να αγαπάς τη γνώση, «γιατί αν δεν την αγαπήσεις και δεν προσπαθήσεις να καταλάβεις κάτι, ποτέ δεν θα μπορέσεις να το κατακτήσεις», λέει στην «Ε» η Μαριάνα Δαμανάκη που πέρασε πρώτη στην Οδοντιατρική Αθήνας συγκεντρώνοντας 19.707 μόρια.

Με 19.836 μόρια η Ζωή Τζήκα πρώτη στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης Με 19.836 μόρια η Ζωή Τζήκα πρώτη στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης «Διάβαζα συστηματικά όλα τα μαθητικά χρόνια. Και την τελευταία χρονιά δεν υπήρξε για μένα ελεύθερος χρόνος, όλες τις ώρες τις αφιέρωσα στο διάβασμα. Ηθελα πάρα πολύ να περάσω, ήταν για μένα στόχος ζωής», εξηγεί η Μαριάνα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Οδοντιατρική, που ήταν και η πρώτη της επιλογή, «δεν υστερεί σε τίποτα από τις άλλες ειδικότητες της Ιατρικής και οι σπουδές διαρκούν πέντε χρόνια, σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες που είναι περισσότερα».

Η Αλίκη Πανάγου, που πέρασε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 19.452 μόρια (για ένα μόλις μόριο έχασε την Ιατρική Αθήνας), λέει ότι «το διάβασμα ήταν για μένα πάντα κάτι που έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση. Ποτέ δεν το είδα ως αγγαρεία, ποτέ δεν το έκανα διεκπεραιωτικά, γιατί έτσι έπρεπε. Αν δεν σε γεμίζει κάτι, κάποια στιγμή θα τα παρατήσεις, μόνο αν το κάνεις με την ψυχή σου θα τα δώσεις όλα μέχρι το τέλος. Εγώ ήμουν με υπομονή και επιμονή πάνω από το βιβλίο όλα τα χρόνια. Μέσα από τη Βιολογία και τη Χημεία ανακάλυψα τον κόσμο, το πώς λειτουργούν οι οργανισμοί, οι μηχανισμοί της φύσης».

Μιλώντας για την επιλογή της να γίνει γιατρός λέει ότι «η Ιατρική είναι λειτούργημα και όχι τεχνοκρατικό επάγγελμα. Σου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρεις στον συνάνθρωπο, και ας είναι πολλές οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας γιατρός, αξίζει τον κόπο. Θέλω να γίνω καρδιολόγος».

Ο Αντώνης Στούγιας, που πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) συγκεντρώνοντας 19.352 μόρια, επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή «με κριτήριο και την επαγγελματική αποκατάσταση. Μου αρέσει το αντικείμενο, αλλά είναι και μια σχολή που έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεις δουλειά, σε σύγκριση με άλλες σχολές».

Ο Αντώνης, αν και αναγνωρίζει ότι «η στήριξη από τους γονείς, φίλους και καθηγητές είναι σημαντική την κρίσιμη χρονιά των εξετάσεων», λέει ότι «πάνω από όλα έχει να κάνει με μας τους ίδιους. Πόσο το θέλεις εσύ ο ίδιος να πετύχεις. Και εγώ το ήθελα όσο τίποτα στον κόσμο. Μελετάω συστηματικά όχι από το Γυμνάσιο αλλά από το Δημοτικό».

Ωστόσο, για τη Ζωή Τζήκα, που πέρασε πρώτη στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 19.836 μόρια, «εξίσου σημαντικός παράγοντας με το συστηματικό διάβασμα όλα τα μαθητικά χρόνια είναι και η στήριξη από τους γονείς και καθηγητές. Η συμπαράστασή τους συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία μου. Με βοήθησαν να έχω καλύτερη ψυχολογία τη δύσκολη χρονιά των πανελλαδικών». Για τη Ζωή η Αρχιτεκτονική ήταν όνειρο ζωής (αν προσθέσουμε και τα μόρια από τα ειδικά μαθήματα -ελεύθερο σχέδιο και γραμμικό σχέδιο- συγκέντρωσε 23.456 μόρια) γιατί, όπως μας λέει «παντρεύει την τέχνη με την επιστήμη. Η αρχιτεκτονική δένει τόσο αρμονικά τη ζωγραφική με τις θετικές επιστήμες, το ελεύθερο πνεύμα με τον πρακτικό νου». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανελλαδικές
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Πανελλαδικές εξετάσεις 2010
Ελυσαν την εξίσωση κρίση + ανεργία = ...
Πρωταθλητές σε ζωή και μαθήματα
Για το ίδιο θέμα
Ελυσαν την εξίσωση κρίση + ανεργία = ...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πανελλαδικές εξετάσεις 2010
Ελυσαν την εξίσωση κρίση + ανεργία = ...
Το μεράκι για πρωτιά
Πρωταθλητές σε ζωή και μαθήματα
Πάρνηθα
Σε χρόνο-ρεκόρ έδωσαν άδεια Πολεοδομία, δασαρχείο
Αναδασωτέα και απρόσιτη
Σε κλοιό η Πρέβελη
Αρτέμιδα
Ζητούν δικαιοσύνη
Μέγαρα
Παγώνουν για 9 μήνες τις εργασίες στον υγροβιότοπο Αγίας Τριάδας
Δικαιοσύνη
Ψηφιακή Δικαιοσύνη από το 2012
Συμβασιούχοι
Δικαίωση για 104 συμβασιούχους στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Εκκλησία
Συγκρούσεις πάλι για το παγκάρι...
Ιός του Δυτικού Νείλου
Βλέπουν μετάδοση της νόσου στον Νότο
Μετανάστευση
Εθνικό σχέδιο για τη μετανάστευση
Το πόρισμα
Μια... τηλεκάρτα, αιτία του μπλακ άουτ
ΑμεΑ
Διόδια: ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία