Έντυπη Έκδοση

Διεργασίες για τους υποψηφίους

Εκκληση για κοινή συστράτευση όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, εκτός του Κώστα Γκιουλέκα, με υποψήφιο δήμαρχο τον ίδιο, απηύθυνε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ηταν λίγες ώρες μετά την πρόταση για την υποψηφιότητα του Τάσου Τζήκα, στην οποία κατέληξε η διαπαραταξιακή επιτροπή διαλόγου, μέσα από μια μαραθώνια και περιπετειώδη συνεδρίαση, χωρίς τη στήριξη όλων των δυνάμεων που μετέχουν σε αυτή.

«Με υποψήφιο δήμαρχο εμένα, που, κατά γενική ομολογία και κατά γενική μέτρηση, είναι μια υποψηφιότητα που ενώνει και κερδίζει, να πάμε και να ανατρέψουμε το σύστημα στον δήμο», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης και υπογράμμισε: «Το να βγω εγώ δήμαρχος δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι, όμως, μια προσωπικότητα που ενώνει και κερδίζει και αν δεν μπορέσουμε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε αυτή την προσωπικότητα θα πει ότι έχουμε άλλα ενδιαφέροντα από πίσω».

Ο Γ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι θέλει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητά του. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει το μαχαίρι και το καρπούζι», έκανε την επανάσταση με τον «Καλλικράτη» και το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να στηρίξει στις εκλογές του Νοεμβρίου κινήσεις πολιτών που ενώνουν και κερδίζουν.

Δεν έκρυψε την ενόχληση και την πικρία του για την εξέλιξη στη διαπαραταξιακή επιτροπή και για το γεγονός ότι έδιωξαν τον εκπρόσωπο της παράταξής του από αυτή.

Η έκκληση του Γ. Μπουτάρη αφορά τους Νίκο Ευθυμιάδη, Τάσο Τζήκα, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, Στέλιο Παπαθεμελή, Σάκη Τζακόπουλο.

«Αν προκύψει σχήμα συνεργασίας θα το σκεφτώ», απάντησε ο Ν. Ευθυμιάδης. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η φιλία που έχει με τον Μπουτάρη δεν αρκεί για τη συνεργασία κι έτσι σήμερα είναι σε δύο διαφορετικές παρατάξεις. Επισήμανε ότι περιμένει και ο ίδιος με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα της διαπαραταξιακής.

Ο Σ. Τζακόπουλος, από την πλευρά του, κατηγόρησε για έπαρση και αλαζονεία τον Μπουτάρη.

Χθες το βράδυ έγινε η συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς με εισήγηση υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Μπουτάρη και θεωρούνταν σίγουρη η υιοθέτησή της.

Η συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής άρχισε νωρίς το βράδυ της Τρίτης και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης με διακοπές και διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στη συνεδρίαση σε ρόλο παρατηρητή, χωρίς να καταθέσει υποψηφιότητα ή να τοποθετηθεί επί της κοινής υποψηφιότητας, και περιμένει την απόφαση του πρόεδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Τάσος Τζήκας (εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη δημιουργική πόλη») αυτοπροτάθηκαν και αλληλοπροτάθηκαν σε δεύτερη φάση με αποτέλεσμα να υπάρξει ισοψηφία. Το πρόκριμα πήρε ο Τζήκας όταν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του υπέρ του Τζήκα και δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει να κατεβεί υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παράταξη του ΣΥΝ πρότεινε ως υποψήφιο δήμαρχο τον δημοτικό σύμβουλο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και δεν εξασφάλισε τη στήριξη κάποιας άλλης πλευράς. Πρότεινε ακόμα να στηριχθεί πρόσωπο από τους Οικολόγους Πράσινους, ύστερα από μία άλλη διεξοδική συζήτηση. Από τη στιγμή που προέκυψε η πλειοψηφία υπέρ του Τζήκα κατέθεσε την πολιτική διαφωνία της με αυτή την επιλογή, επειδή ο Τζήκας προσδοκά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου θα τραβήξει πλέον τον δρόμο της σε συνεννόηση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πλευρές.

Οι κινήσεις πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη» και «Δώδεκα» συνεχίζουν να δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο της διαπαραταξιακής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Πρώτα οι υποψηφιότητες, μετά οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Σημίτης: Δεν έπρεπε να κοπούν οι 13η και 14η συντάξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Καμίνης
Παραίτηση, με βλέψεις για τον Δήμο
ΠΑΣΟΚ
Πρώτα οι υποψηφιότητες, μετά οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Σημίτης: Δεν έπρεπε να κοπούν οι 13η και 14η συντάξεις
Διεργασίες για τους υποψηφίους
ΣΥΝ
Προς Μητρόπουλο ο ΣΥΝ, με αντίλογο υπέρ Αλαβάνου
Γερουλάνος κατά Τσίπρα για τον «γύψο»
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση και «εξαπτέρυγα» στο στόχαστρο Σαμαρά, «εθνικιστές» βλέπει η Ντόρα
«Βασιλικές» Σπέτσες
Ο γάμος της... Μπάρμπι και το γαλαζοαίματο τσίρκο
Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή
«Φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ»
Εξεταστική για τα ομόλογα
Ζημιώθηκαν τα Ταμεία από τα δομημένα ομόλογα
Άλλες ειδήσεις
Ο Οικονόμου για δήμαρχος Ωρωπού