Ελευθεροτυπία - 26/08/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ»
Τη διαβεβαίωση πως το εγγυητικό κεφάλαιο των 25 δισ. που θα παραχωρηθεί στις τράπεζες θα αποδώσει όφελος στους πολίτες - στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά- έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξος για την ανάταξη της οικονομίας.
«Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών
«Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα», ξεκαθάρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά «ένα κείμενο που επικαιροποιείται, όπως π.χ. με την εξειδίκευση του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΣΕ». Σε αντιδιαστολή με τις αρνητικές προβλέψεις περί «ζοφερού μέλλοντος» της χώρας, είπε πως «φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ», ενώ επικαλούμενος το άρθρο του επιτρόπου Ολι Ρεν για την αναγέννηση της Ελλάδας στη «Wall Street Journal», δήλωσε ότι «ύστερα από πολλούς μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας, η εικόνα αλλάζει».
Μιλώντας στην Ολομέλεια -κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τράπεζες- ο υπουργός επανέλαβε πως δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, παρά η υλοποίηση συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011 εξετάζονται επιλογές που θα μειώσουν το έλλειμμα, χωρίς να ζημιώσουν την ελληνική οικονομία.
Ο ΦΠΑ
«Επιχειρούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις όπως π.χ. για τη μετάταξη βασικών προϊόντων σε καθεστώς ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή του 23%» είπε, εξηγώντας πως τέτοιου είδους μαζική μετάταξη θα προκαλούσε έκρηξη του πληθωρισμού.
Χαρακτηρίζοντας την τροπολογία που επεκτείνει τον πυλώνα των εγγυήσεων στις τράπεζες ως «παρέμβαση αναπτυξιακού χαρακτήρα» ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «δεν χαρίζει χρήματα στις τράπεζες» και ότι το πρόγραμμα που θα στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν σηματοδοτεί έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο, ούτε επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Υποστήριξε, αντιθέτως, πως το οικονομικό επιτελείο αποσκοπεί στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αφού τα χρήματα θα δοθούν στις τράπεζες με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ήτοι την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ως προαπαιτούμενο.
«Δίνουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να συνεχίσουν την πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προς όφελος του Ελληνα πολίτη» είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενθαρρύνοντας τις τράπεζες στην υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων.
«Οι τράπεζες γλίτωσαν τα χειρότερα, δεν επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα, βγήκαν σχεδόν αλώβητες από την κρίση» σχολίασε, αναφερόμενος ωστόσο σε έλλειψη προετοιμασίας από πλευράς τους, που προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του ελλείμματος. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας οδήγησε και σε εκροή καταθέσεων που ευτυχώς ομαλοποιείται».
Κριτική
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κ. Τζαβάρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πηγαίνει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στον όλεθρο», ενώ ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στηρίζεται σε δύο κατευθύνσεις: να εξολοθρεύσει ό,τι έχει απομείνει από τις λαϊκές κατακτήσεις και να δημιουργήσει νέο παράδεισο για το κεφάλαιο». Ο Αδ. Γεωργιάδης από τον ΛΑΟΣ ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών «ποιος αποζημιώνει τον Ελληνα πολίτη, που δυνητικά χρεώνεται με 25 δισ., αν κάτι πάει στραβά». Ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, αναρωτήθηκε «πώς ένας υπουργός Οικονομίας καταθέτει τόσο σοβαρή τροπολογία σε θερινό τμήμα της Βουλής». *