Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 2009 ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ 12.000 ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ

Οι κυνηγημένοι

Από τις 28 Ιουλίου, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμμετείχε σε σύνοδο με θέμα «τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συμπεριφορές μεταξύ ορισμένων μεταναστών και των Ρομ», και μέχρι χθες, 681 Ρομ, Βούλγαροι και Ρουμάνοι υπήκοοι, στάλθηκαν πίσω στις χώρες καταγωγής τους, από τους οποίους 132, υποχρεωτικά, ως απελαθέντες και 549 σε «εθελοντική» βάση.

Μπορεί οι Γάλλοι να είναι ευχαριστημένοι που ξεφορτώνονται τους Ρομά από τις γειτονιές τους, δεν πιστώνουν, όμως, εύσημα στον Σαρκοζί, «που βουλιάζει» δημοσκοπικά... (φωτ. Reuters, Ass. Press) Μπορεί οι Γάλλοι να είναι ευχαριστημένοι που ξεφορτώνονται τους Ρομά από τις γειτονιές τους, δεν πιστώνουν, όμως, εύσημα στον Σαρκοζί, «που βουλιάζει» δημοσκοπικά... (φωτ. Reuters, Ass. Press) Ωστόσο, μαζικές απέλασεις δεν γίνονται πρώτη φορά στη Γαλλία: την τελευταία τριετία απελάθηκαν χιλιάδες μετανάστες Ρομά, φτάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 12.000 μόνο το 2009! Οπως δε, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, από την 1η Ιανουαρίου 2010 έχουν συνολικά επαναπροωθηθεί με 27 ειδικά ναυλωμένες πτήσεις προς Βουκουρέστι και Σόφια 8.030 Ρομά, 1.291 εξαναγκασθέντες και 6.739 εθελοντικά. Νέες πτήσεις προγραμματίζονται για τις 14 και 30 Σεπτεμβρίου. Το χαρτζιλίκωμα επίφασης «εθελουσίας εξόδου» στο ξωπέταγμα των Ρομά από τη Γαλλία κάθε ενήλικου απελαυνόμενου με 380 ευρώ και κάθε παιδιού με 100 εξακολουθεί. Μάλιστα, οι αρχές ξεκινούν διενέργεια βιομετρικών τεστ στους απελαυνόμενους, ώστε όσοι πήραν τα λεφτά να μην ξαναζητήσουν το... χαρτζιλίκι τους.

Φυσικά, οι επικρίσεις από Δεξιά και Αριστερά συνεχίζονται και τα αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου τελούν σε διαρκή κατάσταση άμυνας. Μετά τις οξύτατες ανακοινώσεις καταδίκης ως ρατσιστικών των μαζικών απελάσεων των Ρομά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης (αλλά και την Καθολική Εκκλησία), εκκρεμεί και η παραπομπή του θέματος για συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ύστερα από αίτημα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ.

Γιατί όμως τόσος θόρυβος, αφού οι απελάσεις των Ρομά συμβαίνουν τόσο καιρό; Η διαφορά, ενδεχομένως, είναι ότι ο ίδιος ο Σαρκοζί σκιαγράφησε με γκρίζες σκιές ιδεολογίας μάλλον, παρά τακτικής, το πολιτικό προφίλ αυτής της υπό εξέλιξη κατάστασης. Με την πολιτική του στροφή προς τον ακροδεξιό λαϊκισμό -δραματική ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, του συντηρητικού ηγέτη με το προφίλ του «υπέρμαχου του νόμου και της τάξης»- θεωρήθηκε πως αποσκοπεί να επικρατήσει ως «πολέμιος της εγκληματικότητας» στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2012.

Ωστόσο, παρά το ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν βλέπουν άσχημα το ότι ξεφορτώνονται την παρουσία των Ρομά από τις γειτονιές τους, όπως ήδη καταγράφουν δημοσκοπήσεις, δεν πιστώνουν εύσημα στον Σαρκό. Θα συντριβόταν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (59% έναντι 41%), ενώ θα τον νικούσε και η Μαρτίν Ομπρί (53%-47%), δείχνει δημοσκόπηση για τους πιθανότερους προεδρικούς υποψηφίους των Σοσιαλιστών, του ινστιτούτου TNS-Sofres που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Nouvel Observateur.

Οι Ρομά «ενοχλούν»

Η κυβέρνηση Σαρκοζί εξακολουθεί να υπερασπίζεται σθεναρά τις επιλογές του, υποστηρίζοντας ότι η μαζική μετανάστευση από τη Ρουμανία αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ενώ Ρουμάνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Παρίσι από χθες για συνομιλίες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζητεί με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα 4 δισ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δίδονται ετησίως στη Ρουμανία, χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των Ρομά. Και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φρανσουά Λελούς, μέσω δηλώσεών του στον ραδιοσταθμό Europe 1, απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, την εισδοχή της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν εάν δεν καταστήσει «εθνική της προτεραιότητα» το θέμα των Ρομά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ρομά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
«Αντίο» στις ΗΠΑ με επιθέσεις
Γαλλία
Οι κυνηγημένοι
Χιλή
Η επαφή να μη χαθεί...
Μεξικό
Μεξικό: οι έμποροι ναρκωτικών «σκάβουν» ομαδικούς τάφους...
ΗΠΑ
«Εξαγωγή τρομοκρατίας» από ΗΠΑ