Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΑΝΑΣΥΡΣΗ ΤΩΝ 33 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΜΗΝΕΣ

Η επαφή να μη χαθεί...

Στη NASA και στους ειδικούς των υποβρυχίων στρέφονται οι χιλιανές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν στους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βελτιώσουν τη ζωή των 33 εγκλωβισμένων στα έγκατα της γης μεταλλωρύχων, μέχρι τη στιγμή που θα τους ανασύρουν. Οι εγκλωβισμένοι δεν έχουν ιδέα πόσο χρόνο θα διαρκέσει η επιχείρηση διάσωσής τους.

Στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό Ελπίδα», που στήθηκε πλάι στο σημείο όπου θα γίνει η επιχείρηση, το κλίμα είναι γιορταστικό. Οι οικογένειες των εγκλωβισμένων κουβεντιάζουν και ακούνε μουσική παρέα, δυο κλόουν μάλιστα επιστρατεύτηκαν για να διασκεδάσουν τα παιδιά των μεταλλωρύχων. Οι άνθρωποι που περιμένουν κάθε στιγμή για ένα καλό νέο των δικών τους πρέπει να έχουν ψηλά το ηθικό, πολύ περισσότερο όμως εκείνοι που πραγματικά πάσχουν.

Με ζελέ και γλυκόζη

Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανοί οι 33, ορδές ειδικών ασχολούνται με διάφορες πτυχές της επιβίωσης και της διάσωσής τους. Μέσα από μια μικρή οπή κατάφεραν σε πρώτη φάση να τους κατεβάσουν, εκεί στα 700 μέτρα βάθος, ταμπλέτες γλυκόζης, ζελέ με πρωτεΐνες, μικροσκοπικά φωτάκια και σημειώματα από τις οικογένειές τους. Σταδιακά θα τους στείλουν συμπαγή τροφή, περισσότερα ειδικά φώτα, που θα τους δίνουν την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως ντόμινο. Θα προσπαθήσουν επίσης να εξασφαλίσουν εξαερισμό, δεδομένου ότι εκεί κάτω οι θερμοκρασίες υπολογίζονται μεταξύ 32-34 βαθμών Κελσίου, με «άγνωστο Χ» την υγρασία.

Τριάντα τρεις άνθρωποι σε 50 τετραγωνικά θα πρέπει να κοιμηθούν, να έχουν κάποιο χώρο να κινούνται αλλά και να αφοδεύουν. Μείζον ζήτημα είναι η υγιεινή που θα προλάβει λοιμώξεις. Ο υπουργός Υγείας της Χιλής δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους εγκλωβισμένους να χωρίσουν περιοχές -«καθαρές», «βρώμικες», «κουζίνα», «γυμναστήριο»- ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για μολύνσεις και διάδοση ασθενειών.

Η «γνώση» διχάζει...

Τροφή, νερό και υγιεινή αρκούν για την επιβίωση. Αυτοί οι άνθρωποι όμως πρέπει να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα τους πάνω από όλα. Προς το παρόν δεν έχουν ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα ανάσυρσής τους, που υπολογίζεται σε 3-4 μήνες. Κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερα έτσι. Αλλοι, όπως ο επικεφαλής του στόλου υποβρυχίων της Χιλής, ναύαρχος Ρόναλντ Φίσερ, θεωρεί ότι «είναι πάντα καλό να ξέρεις». Ο αστροναύτης Τζέρι Λίνενγκερ, που το 1997 είχε επιζήσει από φωτιά στον ρωσικό σταθμό ΜΙΡ και αναγκάστηκε να ζήσει καιρό περιμένοντας διάσωση, εφιστά την προσοχή: «Το κλειδί είναι να μην καλλιεργήσεις προσδοκίες που θα διαψευστούν αργότερα».

Ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι οι εγκλωβισμένοι θα κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους και θα συνεργαστούν καλύτερα αν τους σταλούν φωτογραφίες από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη διάσωσή τους.

«Να ακούνε ειδήσεις»

Ο Φίσερ το πάει ακόμα παραπέρα. Συμβουλεύει να εξασφαλιστεί διαρκής ροή πληροφοριών, ώστε να μη χάσουν την επαφή με τον έξω κόσμο. «Να ακούνε ειδήσεις και τα νέα της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας, ώστε να τους δημιουργείται ένα αίσθημα κανονικότητας», προτρέπει.

Τις οικογένειες των εγκλωβισμένων συμβουλεύουν ήδη ψυχολόγοι για την πρώτη φορά που θα επικοινωνήσουν μαζί τους - αυτοί επάνω και εκείνοι κάτω. Μέχρι το φως να λάμψει. Για όλους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
«Αντίο» στις ΗΠΑ με επιθέσεις
Γαλλία
Οι κυνηγημένοι
Χιλή
Η επαφή να μη χαθεί...
Μεξικό
Μεξικό: οι έμποροι ναρκωτικών «σκάβουν» ομαδικούς τάφους...
ΗΠΑ
«Εξαγωγή τρομοκρατίας» από ΗΠΑ