Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΚ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 62 ΝΕΚΡΟΥΣ

«Αντίο» στις ΗΠΑ με επιθέσεις

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των Αμερικανών ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ αριθμούν κάτω των 50.000 επιτυγχάνοντας τον στόχο της αποχώρησης των μάχιμων μονάδων τους πριν από την ημερομηνία-ορόσημο της 31ης Αυγούστου, οι τζιχαντιστές αντάρτες της Αλ Κάιντα πέτυχαν χθες τον δικό τους στόχο, δημιουργώντας μία μέρα απόλυτου χάους με κύμα συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον υποδομών ιρακινών αρχών ασφαλείας σε όλη τη χώρα, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης γέμισαν τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα (φωτ. Ass. Press) Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης γέμισαν τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα (φωτ. Ass. Press) Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταμετρηθεί τουλάχιστον 62 νεκροί, ενώ ξεπερνούσαν τους 250 οι τραυματίες. Ανεπίσημες πληροφορίες μιλούσαν για σώματα Ιρακινών αστυνομικών που παρέμεναν καταπλακωμένα στα ερείπια αστυνομικών τμημάτων -εναντίον αστυνομικών σταθμών και σημείων ελέγχων είχαν κυρίως σταλεί οι βομβιστές αυτοκτονίας και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

«Δείχνουν» τους σουνίτες

Και αυτή τη φορά δεν υπήρξαν μόνο επίσημες εκτιμήσεις Ιρακινών αξιωματούχων, όπως χθες του εκπροσώπου ενημέρωσης των αρχών ασφαλείας, υποστράτηγου Κάσεμ Αλ Μουσάουι, για να αποδώσουν ευθύνες για τον όλεθρο στους σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες της Αλ Κάιντα. Είχαν βάλει την υπογραφή τους, επιδιώκοντας να δείξουν ξεκάθαρα ότι βρίσκονται εκεί, πάντα επικίνδυνα θανατηφόροι: σε ένα από τα σημεία των δεκάδων επιθέσεων, στην Μπουχρίζ, κάπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου ένοπλοι πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σπίτια αστυνομικών, έσπευσαν να υψώσουν τις σημαίες του παραρτήματος Ιράκ της Αλ Κάιντα.

Σφαγείο στην Κουτ

Στην πλέον θανατηφόρα από τις επιθέσεις, αυτή στην πόλη Κουτ, 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικό τμήμα, ισοπεδώνοντάς το -30 νεκροί και τουλάχιστον 87 τραυματίες αστυνομικοί. Στη Βαγδάτη, στη συνοικία Κάχιρα, άλλος βομβιστής με φορτηγάκι σκότωσε 15 και τραυμάτισε 56, πάλι σε αστυνομικό τμήμα, γκρεμίζοντας και τριγύρω σπίτια. Στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, άλλο αυτοκίνητο-βόμβα σε αστυνομικό τμήμα τραυμάτισε 40. Κιρκούκ, Μοσούλη, Φαλούτζα, Τικρίτ, Ραμάντι, Βασόρα, άλλα σημεία επιθέσεων βόρεια και νότια.

«Απελπισμένες προσπάθειες» της Αλ Κάιντα να εκμηδενίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε το μπαράζ του φονικού χάους ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, υποστράτηγος Στίβεν Λάντζα. Και το θανάσιμο χάος συνεχίζεται στη χώρα που πέντε μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, οι εσωτερικές διαιρέσεις της δεν επέτρεψαν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
«Αντίο» στις ΗΠΑ με επιθέσεις
Γαλλία
Οι κυνηγημένοι
Χιλή
Η επαφή να μη χαθεί...
Μεξικό
Μεξικό: οι έμποροι ναρκωτικών «σκάβουν» ομαδικούς τάφους...
ΗΠΑ
«Εξαγωγή τρομοκρατίας» από ΗΠΑ