Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σε κλοιό η Πρέβελη

Ουδεμία πρόσβαση στο φοινικόδασος του Πρέβελη παρά μόνο σε δασοφύλακες και αγροφύλακες τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, ώσπου να ξαναπετάξει παραφυάδες και να αναγεννηθεί. Η βόσκηση πρόκειται να απαγορευτεί στην περιοχή, μαζί με όλες τις υπόλοιπες χρήσεις: ελεύθερη κατασκήνωση, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποδήλατα...

Στο καμένο φοινικόδασος θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε δασοφύλακες, αγροφύλακες Στο καμένο φοινικόδασος θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε δασοφύλακες, αγροφύλακες Αυτά αποφασίστηκαν χθες έπειτα από τρίωρη ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνου υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο.

Εκεί αποφασίστηκε με προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα να διασωθεί ό,τι απέμεινε απ' το φοινικόδασος. Υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις εκπροσώπων του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και του Φορέα Διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μελέτη για την προστασία της περιοχής από το 1998, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για την περίφραξη του χώρου του φοινικόδασους και την εγκατάσταση συστήματος ψεκασμού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα και το έργο της φύλαξης θα ανατεθεί είτε σε ανθρώπους της πάλαι ποτέ αγροφυλακής είτε σε ιδιώτες. Ειδική πρόβλεψη έγινε και για την εγκατάσταση συστήματος ψεκασμού και τεχνητής βροχής, αφού οι φοίνικες είναι απαιτητικοί σε νερό. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να μη γίνουν μεταφορές άλλων φοινικόδεντρων από το Βάι αλλά να χρησιμοποιηθούν μικρά φοινικόδεντρα που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία στα φυτώριά της.

Επειτα από αυτοψία, πάντως, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα φοινικόδεντρα είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, παρ' ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για ν' αποκατασταθούν οι ζημιές. Πολλές κορυφές έχουν διασωθεί και αρκετά δέντρα δεν έχουν χάσει τους χυμούς τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πανελλαδικές εξετάσεις 2010
Ελυσαν την εξίσωση κρίση + ανεργία = ...
Το μεράκι για πρωτιά
Πρωταθλητές σε ζωή και μαθήματα
Πάρνηθα
Σε χρόνο-ρεκόρ έδωσαν άδεια Πολεοδομία, δασαρχείο
Αναδασωτέα και απρόσιτη
Σε κλοιό η Πρέβελη
Αρτέμιδα
Ζητούν δικαιοσύνη
Μέγαρα
Παγώνουν για 9 μήνες τις εργασίες στον υγροβιότοπο Αγίας Τριάδας
Δικαιοσύνη
Ψηφιακή Δικαιοσύνη από το 2012
Συμβασιούχοι
Δικαίωση για 104 συμβασιούχους στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Εκκλησία
Συγκρούσεις πάλι για το παγκάρι...
Ιός του Δυτικού Νείλου
Βλέπουν μετάδοση της νόσου στον Νότο
Μετανάστευση
Εθνικό σχέδιο για τη μετανάστευση
Το πόρισμα
Μια... τηλεκάρτα, αιτία του μπλακ άουτ
ΑμεΑ
Διόδια: ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία