Έντυπη Έκδοση

Επιφυλάξεις για το ανάκτορο του Οδυσσέα

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν στο υπουργείο Πολιτισμού για τους ισχυρισμούς του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάση Παπαδόπουλου και της συζύγου του, αν. καθηγήτριας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου ότι εντόπισαν στον Αγιο Αθανάσιο της Ιθάκης το μυκηναϊκό ανάκτορο του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Οι καθηγητές Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου δηλώνουν ότι διαθέτουν «στοιχεία, κινητά και ακίνητα», που αποδεικνύουν το εύρημά τους Οι καθηγητές Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου δηλώνουν ότι διαθέτουν «στοιχεία, κινητά και ακίνητα», που αποδεικνύουν το εύρημά τους Επισήμως, βεβαίως, το ΥΠΠΟΤ δηλώνει ότι δεν σχολιάζει επιστημονικές δημοσιεύσεις, γιατί αυτές κρίνονται από την επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως δεν η πρώτη φορά που οι ίδιοι αρχαιολόγοι, που σκάβουν εκεί 16 χρόνια, διατυπώνουν αυτή την άποψη. Μάλιστα, πριν από ενάμιση χρόνο είχε μεταβεί στον τόπο της ανασκαφής για αυτοψία μέλος του σημερινού Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που μας έλεγε χθες ότι αυτά που είδε δεν είχαν σχέση με μυκηναϊκά ευρήματα. «Αν βρέθηκαν νέα κατάλοιπα εν τω μεταξύ, μακάρι να διαψευστούμε», τόνισε.

Ο εντοπισμός της ομηρικής Ιθάκης και του ανακτόρου τού μυθικού Οδυσσέα και της Πηνελόπης είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την αρχαιολογική έρευνα. Γι' αυτό τον λόγο πολλοί έχουν διατυπώσει -οι περισσότεροι με απόλυτο τρόπο- την άποψή τους για τη θέση της Ιθάκης, στηριζόμενοι όμως σε φιλολογικές ερμηνείες των αναφορών του Ομήρου και όχι σε ευρήματα. Ετσι, συντηρείται μια «μυθολογία» εξαιρετικά ελκυστική, που όμως δεν έχει τέλος.

Το ζεύγος Παπαδοπούλου τώρα δηλώνει ότι διαθέτει «στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά» και ότι «με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα ανάκτορα των ομηρικών επών που δεν έχει ανακαλυφθεί». Εχουν βρει ήδη από πέρυσι ένα κτίσμα σε τρία επίπεδα, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο, και μία κρήνη. Το κτήριο αυτό το χρονολογούν από υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμεικής, που εντόπισαν εντός του, στον 13ο π.Χ. αιώνα, εποχή που θεωρείται ότι διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που αναφέρονται στα ομηρικά έπη.

Πριν από 4 χρόνια το ζεύγος των αρχαιολόγων είχε φέρει στο φως πινακίδα με απεικόνιση πλοίου. Παρουσίασαν το εύρημα στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Kadmos» μαζί με τον ειδικό στην επιγραφική Βρετανό αρχαιολόγο Τζ. Οουενς. Στην πινακίδα είδαν να απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι, όπως αναφέρεται στην «Οδύσσεια», με διάφορα μυθικά όντα και στοιχεία γραφής Γραμμικής Α.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Εξάγουμε Ιψεν στην πατρίδα του
Κινηματογράφος & Υγεία
Μωρά από το Ιντερνετ, μωρά και στους σαμάνους
Νέες ταινίες
Οταν στα όνειρά μας μπορούν να εισβάλουν «διαρρήκτες»...
Αρχαιολογία
Επιφυλάξεις για το ανάκτορο του Οδυσσέα
Εικαστικά
Στα όρια της ζωής και της Ευρώπης
Μουσική
Η Χαρούλα θα βάλει καλάθι
Τηλεόραση
Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ
ΠΟΣΠΕΡΤ: «Δικό μας αίτημα η ανάρτηση των μπόνους»
Ο ΑΝΤ1 ξαναβάζει μπροστά τις «μηχανές»
Φόρμουλα 1 και πάλι από τον Alpha