Έντυπη Έκδοση

Οργανώνουν φοροκυνηγητό για έσοδα 5 δισ. τον Σεπτέμβριο

Κυνήγι για να έρθουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ξεκινά το οικονομικό επιτελείο.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καταγράφτηκαν όλα τα πιθανά μέτρα για την επιτάχυνση των εσόδων μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και την Παρασκευή με στόχο να δομηθεί η στρατηγική του Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρείται ο πιο κρίσιμος μήνας για το μέλλον του μνημονίου. Αν δεν φτάσουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ επιπλέον (το πρώτο επτάμηνο εισπράττονταν περίπου 4 δισ. ευρώ τον μήνα), τότε τον Οκτώβριο η τρόικα αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι «έπεσαν» ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως νέα ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα με μεγάλη έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση των οφειλών, ενίσχυση των ελέγχων σε όσους έχουν υψηλή περιουσία και υψηλά εισοδήματα, διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, ΦΜΥ και όλων των παρακρατούμενων φόρων.

Αρμόδια στελέχη προς το παρόν δεν προκρίνουν νέα περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων (χρήσεις 2007-2009), καθώς, όπως εξηγούν, είχε χαμηλές επιδόσεις, αλλά εξετάζονται κίνητρα για το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή μέχρι το τέλος του έτους. Το ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί σε μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, σε ελέγχους «πόθεν έσχες» για πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς να αξιοποιήσουν πλήρως τα στοιχεία που έχουν, και έδωσε έμφαση στην κινητοποίηση των εισπρακτικών υπηρεσιών. Ζήτησε συχνότερη ενημέρωση για την πορεία των παραβάσεων που έχουν εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές, και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΚ και της έκτακτης εισφοράς.

Για να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση του πρώτου επταμήνου (αύξηση εσόδων κατά 4,1% έναντι 13,7%) η επιτάχυνση θα πρέπει να είναι εντυπωσιακή: το φθινόπωρο πρέπει η κυβέρνηση να πετύχει αύξηση εσόδων περίπου κατά 20%. Διαφορετικά, έρχεται το «μαχαίρι» στις επενδυτικές δαπάνες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φορολογία
Προς επίσπευση οι δίκες φοροφυγάδων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ερευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Μία στις 5 ΜΜΕ σκέφτεται λουκέτο
Εξαγγελίες Λοβέρδου
321 έπαιρναν συντάξεις στον... άλλο κόσμο
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Στοπ στην ανάληψη μισθών
Φορολογία
Οργανώνουν φοροκυνηγητό για έσοδα 5 δισ. τον Σεπτέμβριο
Προς επίσπευση οι δίκες φοροφυγάδων
Άλλες ειδήσεις
Νέα «παιχνίδια» S&Ρ με Ιρλανδία
Βελτιώθηκαν εξαγωγές και έλλειμμα ισοζυγίου
Ν.Δ.: Εμείς ακούμε τον Στίγκλιτς
Ούτε η Τσεχία μάς δανείζει
Ζημιές 5,8 εκατ. η Αγροτική Ασφαλιστική