Έντυπη Έκδοση

ΛΟΒΕΡΔΟΣ - ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ «ΜΑΘΟΥΣΑΛΕΣ» ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

321 έπαιρναν συντάξεις στον... άλλο κόσμο

Σε κρίσιμα εργασιακά-ασφαλιστικά θέματα, παρεμβάσεις και μέτρα, υπό το κράτος του Μνημονίου, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώριση-εκτέλεση συνταγών, στο πλαίσιο της επιδίωξης για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα:

Τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο πλαισιώνουν ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και η γραμματέας του υπουργείου Αθηνά Δρέττα Τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο πλαισιώνουν ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και η γραμματέας του υπουργείου Αθηνά Δρέττα Στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού εμφανίστηκε σίγουρος πως «η νέα μελέτη θα δείξει ότι το σύστημα αντέχει μέχρι το 2060», σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων - πέραν όσων προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας». Το υπουργείο, είπε, «αντεπεξήλθε σε υποχρεώσεις του, πριν τα χρονοδιαγράμματα και δρομολόγησε τις αλλαγές πριν από το Μνημόνιο».

Ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διευκρίνισε, παρουσιάζονται ως νέα μέτρα (π.χ. άρθρο 11 περί αναλογιστικής μελέτης σε σειρά θεμάτων, άρθρο 15 για τις επικουρικές συντάξεις) και χαρακτήρισε σχετικά δημοσιεύματα «ασύστολα ψεύδη και παραπληροφόρηση».

Ως επόμενο στόχο έθεσε τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την απογραφή όλων όσοι λαμβάνουν σύνταξη και γνωστοποίησε, όπως και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ότι τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 8.500 περιπτώσεις υπεραιωνοβίων, αποκάλυψαν την καταβολή συντάξεων σε 321 αποθανόντες ασφαλισμένους. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τελικά τους 1.000 και θα ερευνηθεί ποιος εισέπραττε τα χρήματα αυτά, για να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Εντοπίστηκαν λογαριασμοί σε τράπεζες, χωρίς τα χρήματα να εισπράττονται από κανέναν, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, γι' αυτό «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκαλο».

Από τη διασταύρωση των στοιχείων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν μέχρι 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα ελεγχθούν και οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν υψηλές συντάξεις από περισσότερα του ενός Ταμεία. Με το ενιαίο μητρώο (απογραφή) θα καταγράφονται 200.000 λιγότεροι συνταξιούχοι -γιατί δεν θα εμφανίζονται οι εγγεγραμμένοι στα Ταμεία αλλά οι συντάξεις, ενώ με ρύθμιση οι δήμοι θα υποχρεούνται να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα Ταμεία μέσω ΚΕΠ και ληξιαρχείων.

Αυστηροί έλεγχοι θα γίνουν και στις αναπηρικές συντάξεις, των οποίων το ποσοστό υπερβαίνει τον κοινοτικό μέσο όρο και με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρείται να μειωθεί από 14% σε 8%-9%.

Επικουρικές... αναλόγως

Στις επικουρικές συντάξεις «οι αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων θα δείξουν την κατάστασή τους, για ανάλογη προσαρμογή στα δεδομένα τους». Τέλος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα χρηματοδοτηθεί με 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και εκτιμάται ότι θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη -5 δισ. ευρώ το 2009- κατά 20-25%. Η αρχική εφαρμογή της στο ΙΚΑ απέφερε μείωση 53 εκατ. ευρώ και η σκυτάλη περνάει τώρα από 15/10 στον ΟΑΕΕ. *

Λέει πως θα υπερασπιστεί τις συλλογικές συμβάσεις

Στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Λοβέρδος, όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν συμφωνεί με την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την οποία πιέζει η τρόικα, και εξέφρασε αισιοδοξία -έπειτα από συναντήσεις με τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Χαρ. Παμπούκη, ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το ζήτημα των συμβάσεων, δήλωσε, «έχει ρυθμιστεί με τον ν. 3845/2010 και δεν χρειάζεται περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση».

Ωστόσο, για την εξειδίκευση του Μνημονίου σχετικά με τις κλαδικές συμβάσεις, ειδικότερα κατά πόσο καλύπτουν όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει συνάντηση με την ΟΤΟΕ και έχουν γίνει συζητήσεις στην κυβέρνηση.

Για Διαιτησία

Την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση για το θέμα της προσφυγής στον ΟΜΕΔ, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρει σύμφωνους τους κοινωνικούς εταίρους και το σχετικό διάταγμα θα σταλεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Πάντως, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστεί ύστερα από διάλογο και συνεννόηση και με τον υπουργό Οικονομικών η ρήτρα περί κατάργησης της δυνατότητας να κηρύσσονται με υπουργική απόφαση υποχρεωτικά εκτελεστές οι συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα καταργούσε στην πράξη τις κλαδικές.

Ακέραια επιδόματα με μείον 500 εκατ.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε χθες τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα στη Βουλή, να θεωρήσει δεδομένο το «όχι» στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας -εξαιτίας της πρόβλεψης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για μείωση του κονδυλίου κατά 500 εκατ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως το ποσό θα εξευρεθεί από άλλη πηγή.

Για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα ανακοινώθηκε ότι η λίστα θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου (αναδρομικά). Η πρόταση της τρόικας για επιβολή πλαφόν στον κλάδο δεν υιοθετήθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Απασχόληση και ανεργία
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ερευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Μία στις 5 ΜΜΕ σκέφτεται λουκέτο
Εξαγγελίες Λοβέρδου
321 έπαιρναν συντάξεις στον... άλλο κόσμο
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Στοπ στην ανάληψη μισθών
Φορολογία
Οργανώνουν φοροκυνηγητό για έσοδα 5 δισ. τον Σεπτέμβριο
Προς επίσπευση οι δίκες φοροφυγάδων
Άλλες ειδήσεις
Νέα «παιχνίδια» S&Ρ με Ιρλανδία
Βελτιώθηκαν εξαγωγές και έλλειμμα ισοζυγίου
Ν.Δ.: Εμείς ακούμε τον Στίγκλιτς
Ούτε η Τσεχία μάς δανείζει
Ζημιές 5,8 εκατ. η Αγροτική Ασφαλιστική