Έντυπη Έκδοση

* ΧΑΡΙΝ ΕΣΟΔΩΝ

Προς επίσπευση οι δίκες φοροφυγάδων

Με στόχο την «αιμοδοσία» του κρατικού κορβανά με φόρους και βεβαιωμένα πρόστιμα σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικά μέτρα για την ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης, οι νέες ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση των φοροδικών θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του επόμενου μήνα και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής δίκης.

Ηδη, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκος, σε συνεργασία με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επεξεργάζεται τις νομοθετικές διατάξεις που θα θεσπιστούν για τη φορολογική δίκη. Τα μέτρα για τη μεγαλύτερη, όπως είπε ο κ. Καστανίδης, ώθηση των φορολογικών υποθέσεων θα αφορούν πολίτες που είτε ξεχνούν είτε παραβιάζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αν και οι ρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να θιγεί το δικαίωμα των πολιτών στη δικαστική προστασία, δεν πρόκειται δηλαδή να κοπούν τα ένδικα βοηθήματα, ενώ η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τα μέτρα που θα προωθηθούν να μην έχουν συνταγματικά προβλήματα. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι κατά πόσον η Δικαιοσύνη μπορεί να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει τα όποια μέτρα υιοθετηθούν, καθώς σήμερα τα διοικητικά δικαστήρια έχουν κατακλυστεί από σωρεία προσφυγών που εκκρεμούν, κυρίως για υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τρία μεγαλύτερα διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας (Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 100.000 φορολογικές υποθέσεις. Η ίδια απογοητευτική εικόνα παρουσιάζεται και στην εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών, αφού υπολογίζεται ότι για την έκδοση αμετάκλητης απόφασης πρέπει να περάσουν 10 με 13 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φορολογία
Οργανώνουν φοροκυνηγητό για έσοδα 5 δισ. τον Σεπτέμβριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ερευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Μία στις 5 ΜΜΕ σκέφτεται λουκέτο
Εξαγγελίες Λοβέρδου
321 έπαιρναν συντάξεις στον... άλλο κόσμο
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Στοπ στην ανάληψη μισθών
Φορολογία
Οργανώνουν φοροκυνηγητό για έσοδα 5 δισ. τον Σεπτέμβριο
Προς επίσπευση οι δίκες φοροφυγάδων
Άλλες ειδήσεις
Νέα «παιχνίδια» S&Ρ με Ιρλανδία
Βελτιώθηκαν εξαγωγές και έλλειμμα ισοζυγίου
Ν.Δ.: Εμείς ακούμε τον Στίγκλιτς
Ούτε η Τσεχία μάς δανείζει
Ζημιές 5,8 εκατ. η Αγροτική Ασφαλιστική