Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΙΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΖΑ

Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...

Η αδυναμία λειτουργίας των δύο σημαντικών για την ασφάλεια συστημάτων λαμβάνει ήδη διαστάσεις πανευρωπαϊκού σκανδάλου, με Κομισιόν και Συμβούλιο να αγνοούν ακόμη κι αν έχουν επιβληθεί, και τι ύψους, κυρώσεις στον... ανάδοχο (φωτ. Reuters)
Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα συστήματα πληροφόρησης Σένγκεν ΙΙ (SIS ΙΙ) και Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να μην υπάρχουν εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Πλήρες θέμα...

 • Ιράκ

  • ΙΡΑΚ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 136 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
   Το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την επίθεση αυτοκτονίας (φωτ. Ass. Press, Reuters) Τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στη Βαγδάτη, οι οποίες ερμηνεύονται από τις αρχές ως απόπειρα διατάραξης της πολιτικής διαδικασίας εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Ιανουαρίου.
 • Αφγανιστάν

  • ΝΑΤΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΑΛΛΑ... Περιμένοντας τον... Ομπάμα
   Ολοι οι υπ. Αμυνας «έδειξαν» ότι συμφωνούν με το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου τους, Ρόμπερτ Γκέιτς, για αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κανείς όμως δεν έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί, τουλάχιστον άμεσα... (φωτ. Ass. Press) Νέα προσέγγιση στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η οποία εμπεριέχει «στρατηγική εξόδου», ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι στην ουσία την τοποθέτηση του ΝΑΤΟϊκού διοικητή στη χώρα, στρατηγού ΜακΚρίσταλ, αλλά χωρίς να δεσμευτούν σε αύξηση δυνάμεων. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ενθαρρυμένος από τη στάση των ομολόγων του στη σύνοδο της Μπρατισλάβας.
 • Παλαιστινιακό

  • Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων
   Η συγκέντρωση οπαδών ακροδεξιάς θρησκευτικής ισραηλινής σέχτας κοντά στον ισλαμικό χώρο λατρείας Αλ Ακσα ήταν η αιτία των επεισοδίων (φωτ. Ass. Press) Η συσσωρευμένη ένταση της αβάσταχτα καταπιεσμένης καθημερινότητας που συνθέτουν απαγορεύσεις, αποκλεισμοί, εξευτελισμοί στα σημεία ελέγχου, κατεδαφίσεις ή καταλήψεις σπιτιών από Εβραίους εποίκους για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, φτάνει στο μη περαιτέρω και εκρήγνυται όταν η απειλή φτάνει να αγγίξει το Αλ Ακσα.
 • Γερμανία

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΑ... Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία
   Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και υπ. Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, παρά τις αντίθετες απόψεις του για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, «συντάχθηκε» με τη «σκληρή γραμμή» της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Ξεκινά από αύριο τη δουλειά της η νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, σχεδόν έπειτα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων που κατέληξαν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο και παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή.
 • ΗΠΑ

  • ΗΠΑ-νέα γρίπη: προληπτική... κατάσταση έκτακτης ανάγκης
   Οι ουρές για τον δωρεάν εμβολιασμό τρόμαξαν τον Ομπάμα... (φωτ. Reuters) «Προληπτική κίνηση» για την αποφυγή γραφειοκρατικών εμποδίων χαρακτηρίστηκε η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της νέας γρίπης.
 • Ουρουγουάη

  • Στις κάλπες ένας αντάρτης κι ένας κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος
   Με το παιχνίδι να κρίνεται κατά βάση ανάμεσα σε έναν πρώην αντάρτη που οραματίζεται την επικράτηση του σοσιαλισμού στο διηνεκές κι έναν κεντροδεξιό πρώην πρόεδρο που ιδιωτικοποίησε κυβερνητικές υπηρεσίες και θέλει να βγάλει τη χώρα από τις συμμαχίες με τους «αριστερούς» της Λατινικής Αμερικής, οι πολίτες της Ουρουγουάης προσήλθαν χθες στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας τους.
 • Σκωτία