Έντυπη Έκδοση

Οκτώ ελληνικά κεράκια στην τούρτα του Φεστιβάλ

Ο Περικλής Χούρσογλου πηγαίνει την ταινία του, «Ο Διαχειριστής», στη Θεσσαλονίκη γιατί, όπως μας λέει, το Φεστιβάλ κάνει καλό στο ελληνικό σινεμά (στη φωτ. ο ίδιος, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και τα δύο παιδιά τους, που παίζουν στην ταινία)
Η αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει. Ξεκινάει στις 13 Νοεμβρίου. Και εκεί που νομίζαμε ότι θα μείνει ορφανό από ελληνικές ταινίες, αφού απέχουν οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», υπάρχουν 8 που έχουν κατατεθεί στο φεστιβάλ για να προβληθούν σε παράλληλο τμήμα του, χωρίς όμως να συμμετέχουν στα Κρατικά Βραβεία.

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιότητες

  • Ο ναός του Διός ξαναβρήκε τις κολόνες του
   Η αναστήλωση των κιόνων, που βρίσκονταν αιώνες πεσμένοι στο χώμα και φθείρονταν, ήταν μια ανοικτή πρόκληση για τους αρχαιολόγους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Υστερα από είκοσι τέσσερις αιώνες ανακτά την παλιά αίγλη του ο ναός του Διός στη Νεμέα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η αναστήλωση της κιονοστοιχίας του, που ξεκίνησε το 2004 με χορηγίες που εξασφάλισε ο σύλλογος των Φίλων της Νεμέας «Οφέλτης».
 • Βιβλίο

  • Η άγνωστη, ελληνική πλευρά του Σαγκάλ
   Την αποκαλύπτει το βιβλίο «Ο Marc Chagall στην Ελλάδα - Ποιήματα» που παρουσιάζεται απόψε στο Μέγαρο Η δίγλωσση έκδοση με τα ποιήματα του Σαγκάλ περιλαμβάνει ξυλογραφίες του ζωγράφου κι ένα ανέκδοτο σχέδιο που φιλοτέχνησε στον Πόρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1952 Σε μια λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του σπουδαίου Ρώσου ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ (1887-1985), σ' εκείνη του ποιητή, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που γίνεται απόψε στις 19.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 • Εθνικό Θέατρο

  • Θέλουμε παρούσα την πολιτεία πέρα από τα εγκαίνια
   Παύλος Γερουλάνος, Κάρολος Παπούλιας, Γιάννης Χουβαρδάς, στα επίσημα θυρανοίξια του Εθνικού Θεάτρου. Δεν θα μπορούσαν να είναι λαμπρότερα και πιο ουσιαστικά από σημειολογικής απόψεως τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου, του περίφημου κτιρίου Τσίλερ, από αυτά που ζήσαμε το βράδυ της Παρασκευής.
 • Εικαστικά

  • Η τέχνη των Ελλήνων
   Εργο της Σίλιας Ντασκοπούλου Η γκαλερί γιορτάζει τα 50 της χρόνια με μια ιστορική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία και ορίζει με αντικειμενικότητα την τέχνη των Ελλήνων. Περιέχει όλους τους δρώντες καλλιτέχνες και την πορεία τους- ελάχιστοι από τους καλλιτέχνες της πρώτης γραμμής απουσιάζουν, αλλά και πάλι εμπλέκονται σε ομαδικές εκθέσεις στην γκαλερί.
 • Θέατρο

  • ΚΘΒΕ: εργαζόμενοι απειλούν «Βαβυλωνία»
   Ενώ ο Σωτήρης Χατζάκης ξεμπέρδεψε με τις αθηναϊκές του παραστάσεις και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη να πιάσει δουλειά, έπεσε πάνω σε κινητοποιήσεις Απειλείται από κινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ η «Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, η πρώτη φετινή παραγωγή του θεάτρου.
 • Συνέντευξη: Γιάννης Ψυχοπαίδης

  • Για χάρη της κοινωνικοποίησης παραγκωνίσαμε τις ευαισθησίες μας
   «Οποιος εξομοιώνει το βίντεο με την πρωτοπορία δεν είναι καθόλου σύγχρονος, αφού η βιντεο-τέχνη έχει ιστορία 50 χρόνων», λέει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Δεν είναι πολλοί οι Ελληνες καλλιτέχνες που αξιοποίησαν στη ζωγραφική τους τη φωτογραφία με τόσο δυναμικό τρόπο όσο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Η φωτογραφία αποτέλεσε δομικό στοιχείο των εικόνων του και ενίσχυσε, σε εποχές ταραγμένες, την ανάγκη του να σχολιάσει την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
 • Τηλεόραση

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟ Η ΕΡΤ ζητεί επανόρθωση για συνέντευξη συγγραφέα
   Εκπομπή επανόρθωσης ζητεί η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ, να κάνει ο Αρης Σκιαδόπουλος (πάνω) για συνέντευξη που έκανε στους «Δρόμους» του (ΕΤ-1) με τον συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη (κάτω) Ακόμη και σε κατάσταση «απόλυτης ακινησίας», ορισμένοι στην ΕΡΤ καταφέρνουν να κάνουν το «θαύμα» τους. Επιχειρούν να ...υποχρεώσουν δημοσιογράφο να μεταδώσει εκπομπή επανόρθωσης, γιατί κάποιοι έχουν άλλη άποψη για όσα ανέφερε συγγραφέας σε συνέντευξή του για το μυθιστόρημά του.
  • Κομμένο: Ενα χωριό θυσία
   Μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Αρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την παρουσία ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή.