Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΑ...

Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία

Ξεκινά από αύριο τη δουλειά της η νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, σχεδόν έπειτα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων που κατέληξαν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο και παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και υπ. Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, παρά τις αντίθετες απόψεις του για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, «συντάχθηκε» με τη «σκληρή γραμμή» της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και υπ. Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, παρά τις αντίθετες απόψεις του για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, «συντάχθηκε» με τη «σκληρή γραμμή» της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Ενα πρόγραμμα, το οποίο φέρει τη σφραγίδα συμβιβασμών που έγιναν και από τις δύο πλευρές, ειδικά από τους Φιλελεύθερους σε θέματα φοροαπαλλαγών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναλαμβάνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Γκίντο Βεστερβέλε, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και αντι-καγκελάριος, ένας πολιτικός με ελάχιστη πείρα σε διεθνή θέματα, ο οποίος και αρχικά θα στηρίξει την πολιτική του σε παλιούς και δοκιμασμένους συμβούλους από την εποχή του προκατόχου του στην ηγεσία, Κλάους Κίνκελ, και υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Χέλμουτ Κολ. Ανάμεσα στους συμβούλους του αναμένεται ότι θα είναι και η ελληνικής καταγωγής Μαργαρίτα Μαθιοπούλου.

Στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά τις αντίθετες απόψεις των Φιλελευθέρων με τους Χριστιανοδημοκράτες, η στάση της Γερμανίας φαίνεται να σκληραίνει, σε σχέση με τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Κυβερνητικό συμβόλαιο»

Στο «κυβερνητικό συμβόλαιο» και στο κεφάλαιο 5 περί εξωτερικής πολιτικής, διαβάζουμε χαρακτηριστικά ότι «για όλες τις νέες υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ε.Ε. πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Γερμανία έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία και τη σύνδεση της χώρας με την Ενωση. Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005 με σκοπό την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., είναι μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αυτοματισμός και την κατάληξη της οποίας δεν μπορούμε να εγγυηθούμε από τώρα. Σε περίπτωση που η Ενωση δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει νέα μέλη, ούτε η Τουρκία να τηρήσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια που τίθενται από την Ε.Ε., θα πρέπει να δοθεί στη χώρα η δυνατότητα σύνδεσης μέσω μια ειδικής σχέσης».

Με την παράγραφο αυτή είναι καθαρό ότι η Μέρκελ περνά τη θέση της περί ειδικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά και ο Βεστερβέλε τη δική του περί συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αλλά με ανοιχτό τέλος.

Επίσης, σύμφωνα με το «κυβερνητικό συμβόλαιο», «θεμελιώδης λίθος της γερμανικής εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η ενίσχυση της δημοκρατίας στις δομές της Ενωσης, η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, καθώς και του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Γερμανία φιλοδοξεί -όπως αναφέρεται- να λάβει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού».

Στο θέμα των οικονομικών θεμάτων, οι Φιλελεύθεροι δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τις απόψεις τους για μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και αναλαμβάνει το πόστο αυτό ως πολύ έμπειρος στα οικονομικά, καθώς η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης και με τεράστιο δημόσιο έλλειμμα.

Βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής είναι οι δημοσιονομικές περικοπές, αλλά και η ανάπτυξη μέσω φορολογικών απαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και η ριζική αναμόρφωση των ταμείων Υγείας.

Επίσης μια άλλη μεταρρύθμιση αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους έξι μήνες.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...
Ιράκ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
Αφγανιστάν
Περιμένοντας τον... Ομπάμα
Παλαιστινιακό
Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων
Γερμανία
Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία
ΗΠΑ
ΗΠΑ-νέα γρίπη: προληπτική... κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ουρουγουάη
Στις κάλπες ένας αντάρτης κι ένας κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος
Σκωτία
Ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες του» να τον εκλέξουν πρόεδρο της ανεξάρτητης Σκωτίας!