Έντυπη Έκδοση

Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων

Η συσσωρευμένη ένταση της αβάσταχτα καταπιεσμένης καθημερινότητας που συνθέτουν απαγορεύσεις, αποκλεισμοί, εξευτελισμοί στα σημεία ελέγχου, κατεδαφίσεις ή καταλήψεις σπιτιών από Εβραίους εποίκους για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, φτάνει στο μη περαιτέρω και εκρήγνυται όταν η απειλή φτάνει να αγγίξει το Αλ Ακσα.

Η συγκέντρωση οπαδών ακροδεξιάς θρησκευτικής ισραηλινής σέχτας κοντά στον ισλαμικό χώρο λατρείας Αλ Ακσα ήταν η αιτία των επεισοδίων  (φωτ. Ass. Press) Η συγκέντρωση οπαδών ακροδεξιάς θρησκευτικής ισραηλινής σέχτας κοντά στον ισλαμικό χώρο λατρείας Αλ Ακσα ήταν η αιτία των επεισοδίων (φωτ. Ass. Press) Ετσι και χθες. Γι' άλλη μία φορά έπνιξαν τη μέρα οι καπνοί των δακρυγόνων και οι εκρήξεις των χειροβομβίδων κρότου των Ισραηλινών αστυνομικών, ενώ συγκρούονταν με νεαρούς Παλαιστινίους που τους πετούσαν πέτρες ή κεραμίδια από τις στέγες των σπιτιών, εμποδίζοντάς τους να μπουν στον περίβολο του ισλαμικού χώρου λατρείας. Καμιά εικοσιπενταριά οι τραυματίες και 16 οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο Χάτεμ Αμπντέλ Κάντερ, υπουργός Υποθέσεων Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιακής Αρχής, θεωρηθείς ως υποκινητής.

Αιτία θεωρείται κάλεσμα των οπαδών ακροδεξιάς υπερθρησκευτικής ισραηλινής σέχτας της «Οργάνωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ορος του Ναού» σε συγκέντρωση στην κορυφή του μικρού λόφου μέσα στην Παλιά Πόλη, όπου το τέμενος του Ομάρ και το Αλ Ακσα συνυπάρχουν με το Τείχος των Δακρύων που πιστεύεται ότι αποτελεί το δυτικό τείχος των ερειπίων του δεύτερου ναού του Σολομώντος: Ορος του Ναού για τους Εβραίους, Χαράμ αλ Σαρίφ (ο Ιερός Τόπος) τρίτος μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα για τους ,μουσουλμάνους - τον θεωρούν σημείο προορισμού του υπερβατικού ταξιδιού του Μωάμεθ στην Ιερουσαλήμ στη ράχη του φτερωτού αλόγου αλ Μπουράκ και ανάληψής του στους ουρανούς. Ακραία φανατικοί Εβραίοι (συχνά υποστηριζόμενοι από υπερσυντηρητικές οργανώσεις Ευαγγελικών στις ΗΠΑ) κατά καιρούς εκφράζουν με λόγια και έργα την πρόθεσή τους να πάνε επί τόπου, να γκρεμίσουν τα δύο ισλαμικά τεμένη και να θεμελιώσουν τον Τρίτο Ναό, για να επισπεύσουν τη μέρα άφιξης του Μεσσία - ή τη Δευτέρα Παρουσία, κατά τους χριστιανούς.

Πάλι είχαν ξεσπάσει τέτοια βίαια επεισόδια στις 27 Σεπτεμβρίου όταν ένα «γκρουπ τουριστών», που οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι ήταν «γκρουπ φανατικών», πετροβολήθηκε για να μην εισέλθει στον περίβολο των τεμενών. Στις 28 Σεπτεμβρίου είχε ξεσπάσει η «Δεύτερη Ιντιφάντα» με την (προεκλογική) επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο Αλ Ακσα και χρόνια βίας και μαζικών θανάτων έκτοτε εξακολουθούν. «Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε χθες την κατάσταση ο μουφτής της Ιερουσαλήμ, σεΐχης Μοχάμεντ Χουσέιν. «Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή που δεν έπρεπε να περάσει το Ισραήλ», είπε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς.

Η παλαιστινιακή πλευρά είναι πεπεισμένη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προβοκάτσιες που βλέπει με καλό μάτι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώστε να ξεσπάσει γενικευμένη βία μιας «Τρίτης Ιντιφάντα» στα κατεχόμενα, να προχωρήσει σε νέα στρατιωτική επέμβαση και να ματαιώσει κάθε προοπτική επανάληψης ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και πολιτικής σταθερότητας για τους Παλαιστινίους. Ο Αμπάς, που προσδιόρισε την Παρασκευή την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στις 24 Ιανουαρίου 2010, παρά την απουσία συμφωνίας για εθνική ενότητα, ήδη υφίσταται τις αντιδράσεις της Χαμάς που απειλεί να προκηρύξει τις δικές της εκλογές στη Γάζα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...
Ιράκ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
Αφγανιστάν
Περιμένοντας τον... Ομπάμα
Παλαιστινιακό
Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων
Γερμανία
Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία
ΗΠΑ
ΗΠΑ-νέα γρίπη: προληπτική... κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ουρουγουάη
Στις κάλπες ένας αντάρτης κι ένας κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος
Σκωτία
Ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες του» να τον εκλέξουν πρόεδρο της ανεξάρτητης Σκωτίας!