Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΚ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 136 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στη Βαγδάτη, οι οποίες ερμηνεύονται από τις αρχές ως απόπειρα διατάραξης της πολιτικής διαδικασίας εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την επίθεση αυτοκτονίας (φωτ. Ass. Press, Reuters) Το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την επίθεση αυτοκτονίας (φωτ. Ass. Press, Reuters) Για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά που οδηγούσαν δύο καμικάζι. Στόχος της πρώτης (γύρω στις 9.30 το πρωί) ήταν το υπουργείο Δικαιοσύνης και της δεύτερης, λίγα λεπτά αργότερα, το κυβερνείο της Βαγδάτης. Είναι η ίδια περιοχή όπου τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις εναντίον των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, με περίπου 100 νεκρούς. Σε ανακοίνωσή του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι αποδίδει το χθεσινό μακελειό, όπως και αυτό του Αυγούστου, στην Αλ-Κάιντα και σε απομεινάρια του κόμματος Μπάαθ, τονίζοντας ότι οι εχθροί του Ιράκ θα τιμωρηθούν και τα εγκλήματά τους δεν θα εμποδίσουν τις εκλογές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί απέδιδε ευθύνες σε «γειτονικές χώρες» που «υποθάλπουν, χρηματοδοτούν και διευκολύνουν δυνάμεις που διακηρύσσουν ανοιχτά την εχθρότητά τους έναντι του ιρακινού κράτους», μια έμμεση αναφορά στη Συρία και το Ιράν. Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, εντάσσοντάς τις στην «καταστροφική ατζέντα» όσων επιδιώκουν να καθυστερήσουν την πρόοδο στο Ιράκ.

«Στόχος» οι εκλογές

Γεγονός είναι ότι τα νέα χτυπήματα εντείνουν τις αμφιβολίες για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να διατηρήσουν την ασφάλεια, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα κέντρα των πόλεων τον Ιούνιο και εν όψει της πλήρους αμερικανικής αποχώρησης ώς τα τέλη του 2011. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αλ Μαλίκι περί διασφάλισης της πολιτικής διαδικασίας, οι φόβοι για ένα νέο ξέσπασμα βίας πριν από τις εκλογές είναι απτοί. Το Σάββατο ο αρχηγός του ιρακινού στρατού ξηράς είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου ενδοθρησκευτικής βίας κατά τους επόμενους 9 μήνες, λόγω των εκλογών και της εγκατάστασης της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος και για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναβολής των εκλογών του Ιανουρίου. Οι χθεσινές επιθέσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν επίσης περίπου 700 άνθρωποι, σημειώθηκαν πριν από μία προγραμματισμένη συνάντηση των Ιρακινών ηγετών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον νέο εκλογικό νόμο, που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις 16 Ιανουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Αυξάνονται οι νεκροί από το μακελειό στη Βαγδάτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...
Ιράκ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
Αφγανιστάν
Περιμένοντας τον... Ομπάμα
Παλαιστινιακό
Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων
Γερμανία
Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία
ΗΠΑ
ΗΠΑ-νέα γρίπη: προληπτική... κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ουρουγουάη
Στις κάλπες ένας αντάρτης κι ένας κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος
Σκωτία
Ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες του» να τον εκλέξουν πρόεδρο της ανεξάρτητης Σκωτίας!