Έντυπη Έκδοση

ΝΑΤΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΑΛΛΑ...

Περιμένοντας τον... Ομπάμα

Νέα προσέγγιση στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η οποία εμπεριέχει «στρατηγική εξόδου», ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι στην ουσία την τοποθέτηση του ΝΑΤΟϊκού διοικητή στη χώρα, στρατηγού ΜακΚρίσταλ, αλλά χωρίς να δεσμευτούν σε αύξηση δυνάμεων. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ενθαρρυμένος από τη στάση των ομολόγων του στη σύνοδο της Μπρατισλάβας.

Ολοι οι υπ. Αμυνας «έδειξαν» ότι συμφωνούν με το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου τους, Ρόμπερτ Γκέιτς, για αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κανείς όμως δεν έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί, τουλάχιστον άμεσα... (φωτ. Ass. Press) Ολοι οι υπ. Αμυνας «έδειξαν» ότι συμφωνούν με το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου τους, Ρόμπερτ Γκέιτς, για αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κανείς όμως δεν έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί, τουλάχιστον άμεσα... (φωτ. Ass. Press) Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ, που έχει ζητήσει αύξηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση στη χώρα. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, πρότεινε δύο άξονες, στους οποίους, είπε, πρέπει να κινηθούν οι σύμμαχοι. Ο ένας είναι η προστασία των πολιτών, που στο εξής πρέπει να επιδιωχθεί μέσω της καταδίωξης των Ταλιμπάν. Ο άλλος είναι να δοθεί προτεραιότητα στη σύσταση ικανών δυνάμεων ασφαλείας (στρατού και αστυνομίας), που θα μπορούν να συνεχίσουν το έργο που έχουν αρχίσει οι συμμαχικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι 28 υπουργοί παρέκαμψαν το θέμα της μεγάλης αύξησης των δυνάμεων που ζήτησε ο ΜακΚρίσταλ στην έκθεσή του προς τον Λευκό Οίκο. Κάποιοι προτίμησαν να περιμένουν πρώτα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι χώρες τους θα αποφασίσουν αφού πρώτα δουν τι θα κάνουν ΗΠΑ και Βρετανία, όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Βαν Μίντελκοπ.

Οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας ήταν, όμως, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες, πιο κατηγορηματικοί, δηλώνοντας ευθέως ότι δεν πρόκειται οι χώρες τους να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν. Το γεγονός, όμως, ότι όλοι οι υπουργοί υποστήριξαν τις ιδέες του ΜακΚρίσταλ, ενώ κάποιοι είπαν ότι θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να στείλουν ενισχύσεις, είτε της στρατιωτικής είτε της πολιτικής τους παρουσίας στο Αφγανιστάν, έκαναν τον Αμερικανό υπουργό, Ρόμπερτ Γκέιτς, να δηλώσει «ενθαρρυμένος» από τη στάση των ομολόγων του στο θέμα. Ο Γκέιτς είπε ότι ο Ομπάμα θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να αποφασίσει τι θα κάνει με το Αφγανιστάν.

«Χρειάζονται μέσα και προσωπικό»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τόνισε ιδιαίτερα, κατά το Ρόιτερς, την υποστήριξη των υπουργών στην τακτική με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ την εξέγερση στο Αφγανιστάν. «Που σημαίνει ότι οι υπουργοί συμφωνούν πως δεν λύνεται το πρόβλημα του Αφγανιστάν απλώς με το να κυνηγάς και να εξοντώνεις ατομικά τρομοκράτες. Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη στρατηγική, που θα σταθεροποιήσει όλη την αφγανική κοινωνία. Αρα πρέπει να ενισχύσουμε τη διαδραστικότητα μεταξύ της στρατιωτικής μας προσπάθειας και της πολιτικής ανοικοδόμησης και ανάπτυξης», είπε ο Ράσμουσεν. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «ένα καλό σχέδιο δεν αρκεί. Χρειάζονται μέσα, προσωπικό και χρήματα... και κυρίως περισσότεροι εκπαιδευτές». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...
Ιράκ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
Αφγανιστάν
Περιμένοντας τον... Ομπάμα
Παλαιστινιακό
Ιερουσαλήμ: άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών - νεαρών Παλαιστινίων
Γερμανία
Ουδεμία εγγύηση στην Τουρκία
ΗΠΑ
ΗΠΑ-νέα γρίπη: προληπτική... κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ουρουγουάη
Στις κάλπες ένας αντάρτης κι ένας κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος
Σκωτία
Ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες του» να τον εκλέξουν πρόεδρο της ανεξάρτητης Σκωτίας!