Ελευθεροτυπία - 26/10/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
Θεϊκές μεσογειακές απολαύσεις
«Τρώμε πάντα σε τακτικές ώρες και το ιδανικό είναι με τις 8 το πρωινό, 12-1 το μεσημεριανό, 7-8 το βραδινό. Ετοιμάζουμε το φαγητό μας με προσήλωση, καλή διάθεση και ηρεμία. Καθόμαστε σε στρωμένο τραπέζι και όχι σε σαλόνι με ανοιχτή τηλεόραση. Το λίγο καλό κρασί είναι ευλογία Θεού...».
«Η τράπεζα γέμει τρυφήσατε πάντες» Ιωάννης Χρυσόστομος
Αυτά επιβάλλει το «Τραπέζι του Θεού, η μοναστηριακή γαστρονομία από την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Ιταλία», έτσι όπως τα καταγράφει στο βιβλίο της η Κρητικοδωδεκανήσια Μαρία Σπυριδογιαννάκη, εκδόσεις Allegro. Τηλ.: 210-5227767, 210-5226609. Λεμονάδα της ηγουμένης, καλογερικές μακαρονάδες, ψαρομουσακάς, ταχινοψωμάκια της μοναχής Πολυτίμης.
«Θεϊκές απολαύσεις» σημειώνει η συγγραφέας. «Σε μια μπουκιά εφτάζυμου άρτου, μιας τηγανόπιτας, μιας χορταρένιας ομελέτας. Σε μια πιρουνιά ψηλορείτικης μακαρονάδας ή αυθεντικής καλογερικής καρμπονάρας από την Τοσκάνη. Σε μια γουλιά ασκητικού καφέ, ψημένου στο μαγκάλι με μέλι και λίγες σταγόνες ρακή. Σε ένα σφηνάκι λικέρ μανταρίνι από τον παπα-Νικήτα στη Σύμη ή σ' ένα ποτήρι κρύα σουμάδα απ' την Αγία Μαρίνα.
Αυθεντικές συνταγές, γευστικά παντρέματα απλώς φυσικών υλικών αλλά και μαγειρέματα υψηλής γαστρονομίας, που δεν βασίζονται σε δυσεύρετα κατά κανόνα χημικά στοιχεία. Ούτε είναι νερόβραστα και άνοστα. Λαχανικά, όσπρια, σπιτικά ζυμαρικά, ρύζι, αγνό κρέας, φρέσκα ψάρια, τυριά του βοσκού και του μοναστηριού, εύκολα και πεντανόστιμα γλυκά, καλόπιοτα λικέρ και ελιξίρια έρχονται τώρα στο δικό σας τραπέζι, ζωντανεύοντας μνήμες άλλων εποχών αλλά και ξεχασμένα συναισθήματα, όπως η γαλήνη την ώρα του φαγητού, η απόλαυση της λιτότητας και η ευγνωμοσύνη στο Θεό και στη φύση για τα πολύτιμα αγαθά τους».
* Δωρεάν μαθήματα ρωσικής γλώσσας ξεκίνησε ο Ομιλος Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του για το έτος 2011-2012. Διδάσκει η καθηγήτρια Αννα Ερωτοπούλου, με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και στη Ρωσία, απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου Γλωσσολογίας της Μόσχας. Αιτήσεις γίνονται δεκτές στα γραφεία του Ομίλου (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 1 - Νίκαια). Με την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής. Τηλ. 210-4110678, 210-4179797.
* Σεμινάριο με θέμα εναλλακτικές καλλιέργειες για την τρούφα και τα αυτοφυή μανιτάρια πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο στο Athens Park Hotel, Αλεξάνδρας 10, το Πανελλήνιο Σωματείο Ερευνας και Υποστήριξης ατόμων για τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα, «Στάση ζωής», τηλ. 210-6199877.