Έντυπη Έκδοση

Το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ * ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Συρρικνώνουν τις συγκοινωνίες

Μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Μεταφορών και στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ) επιφέρει το «κούρεμα» της ετήσιας κρατικής επιδότησης από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν το υπουργείο Οικονομικών εμμείνει σε «κούρεμα» επιδοτήσεων ύψους 120 εκατ. το 2014 και 150 εκατ. το 2015, σε σχέση με την εγκριθείσα επιδότηση του 2013 (380 εκατ. ήταν το αρχικό κονδύλι), αυτομάτως θέτει πρόσθετα και ίσως ανυπέρβλητα προβλήματα στους συγκοινωνιακούς και σιδηροδρομικούς φορείς.

Πλήρες θέμα...

 • Τράπεζες

  • ΕΚΤ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ STRESS TESTS ΤΟΥ 2014 «Μπείτε στις τράπεζες»
   Ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) έκανε τη χάρη στον Σόιμπλε και προχωράει στο bail in σε 128 τράπεζες Το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτών στη διάσωση των τραπεζών θέτουν πλέον και τυπικά τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Βερολίνο. Με αφορμή την κοινοποίηση των κανόνων για τα stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε 128 τράπεζες, ο... ασκός του λεγόμενου bail in ανοίγει και επίσημα με τη βούλα των Βρυξελλών και την ικανοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 • ΦΑΠ

  • ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΣΟΚ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Βαρύς ο πέλεκυς του μόνιμου χαρατσιού
   Αφαίμαξη 3,5 δισ. από το κράτος σε όσους έχουν από διαμέρισμα μέχρι μαντρί. Ο φόρος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα καταβάλλεται σε δόσεις, χωρίς όμως ακόμα να έχει καθοριστεί ο αριθμός τους. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποφασίσει να πληρώσει εφάπαξ το φόρο προβλέπεται έκπτωση μόλις 1,5% Μόνιμο γίνεται πλέον το χαράτσι στα ακίνητα, που ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο και τελικά με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θεσπίζεται ως επιβάρυνση διαρκείας και θα προκαλέσει ισχυρό σοκ σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες, καθώς θα επιβληθεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
  • Φόρος με... αναστολή στις επιχειρήσεις
   Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή πληρωμής του φόρου ενός έτους και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
 • Βιομηχανία

 • Αττικό Μετρό

  • Κίτρινη κάρτα της Ε.Ε. στο Μετρό Θεσσαλονίκης
   Η Κομισιόν παραδέχεται τις καθυστερήσεις και χαρακτηρίζει το έργο ως παράδειγμα προς αποφυγήν Ακόμα και η Ε.Ε. παραδέχεται ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από τα κοινοτικά ταμεία, παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού, με βάση την αρχική σύμβαση, το Μετρό Θεσσαλονίκης έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012! Αντ' αυτού, πηγαίνει για το 2016-17, δημιουργώντας έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για τις καθυστερήσεις.
 • Ολυμπιακή

  • Σε διαθεσιμότητα 249 πιλότοι και μηχανικοί της Ο.Α.
   Το τσουνάμι της διαθεσιμότητας παρέσυρε και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με ΦΕΚ που υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης καταργούνται 249 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
 • Ανάπτυξη

  • Υποσχέσεις εκ Παρισίων στον Κ. Χατζηδάκη
   Τη δέσμευση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Pierre Moscovici, για συμμετοχή και εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης στην ομάδα εργασίας για τη σύσταση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο και συμμετοχής στο κεφάλαιο, πήρε ο υπουργός Ανάπυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διήμερη επίσκεψη που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα.