Έντυπη Έκδοση

Από το ΟΧΙ του '40

Στα ΟΧΙ του σήμερα

Για τι θα άξιζε να πει κάποιος «Οχι» σήμερα; Παραμονές της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και συγγραφείς μάς καλούν ν' αρνηθούμε το φόβο, την ευκολία, το λαϊκισμό, ν' αγωνιστούμε για την εθνική μας επιβίωση και αξιοπρέπεια, να δημιουργήσουμε αναχώματα στο ρατσισμό και το φασισμό, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στη μνημονιακή πολιτική και την τηλεοπτική προπαγάνδα.

Πλήρες θέμα...

 • Συνεντεύξεις

  • Συνέντευξη με τον ιστορικό Στράτο Δορδανά Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη
   Η δράση των δωσιλόγων και η πορεία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα Δίπλα από το Επος του '40 και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπάρχουν και κάποιες σελίδες που παραμένουν επιμελώς σφαλιστές στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Περιπτώσεις ανθρώπων που ακολούθησαν διαδρομές υπόγειες και σκοτεινές. Ταγματασφαλίτες και λοιποί δωσίλογοι που φόρεσαν τη γερμανική στολή και στη συνέχεια την έβαλαν στη ναφθαλίνη.
 • Κινηματογράφος

  • Μετακομμουνιστικά νέα τζάκια...
   «Οικογενειακή υπόθεση» του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ Μέσα από ένα καθημερινό επεισόδιο ρουτίνας (θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα), ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Κάλιν Πέτερ Νέτζερ πετυχαίνει ν' ακτινογραφήσει, σε όλο το βάθος, τη σημερινή κοινωνική τραγωδία της μετάβασης από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, όχι βέβαια σε μια προοδευτική σοσιαλδημοκρατία, αλλά στη χειρότερη μορφή ενός δουλεμπορικού νεοφιλευθερισμού.
 • Θέατρο

  • Τι είναι η πατρίδα μας;
   Λένα Κιτσοπούλου, «Ο Μουνής» ***Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης Ομάδα 4Frontal Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος Κάτω από το ερώτημα του τίτλου της παρούσης κριτικής στεγάστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Επιστέγασμα, όμως, του ερωτήματος φαίνεται να υπήρξε μία και μόνη παράσταση που συγκίνησε σύσσωμο το πανελλήνιο: η «Γκόλφω» του Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Καραθάνου.
 • Βιβλίο

  • Οι «Πλανόδιοι θεριστές» της Ευγενίας Φακίνου Ενα μυθιστόρημα-βάλσαμο
   «Τις κακές μέρες που αντικρίζω στον καθρέφτη μια μεγάλη, θλιμμένη γυναίκα, λέω "κοριτσάκι μου, δεν είσαι εσύ αυτή" και ξαναβρίσκω, με αγώνα βέβαια, τον εαυτό μου» Μια γυναίκα στα τριάντα και κάτι, η Ελένη, έγκυος στον πέμπτο μήνα, μόνη, δίχως σύντροφο και χωρίς δουλειά, αφήνει την πρωτεύουσα πίσω της και περιφέρεται οδικώς μέσα στη φύση, σταθμεύοντας κάθε τόσο σε χωριά τσακισμένα από τα πολλά πρόσωπα της κρίσης και της νωθρότητας.
  • Δεκέμβρης 1944 Εμφύλιο τραύμα
   Η μελέτη του καθηγητή Ιστορίας στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέιλ Ιωάννη Ο.Ιατρίδη (στη διεθνή βιβλιογραφία υπογράφει ως John Ο. Iatrides), αν και πρωτοεκδόθηκε ακριβώς πριν από σαράντα χρόνια (1973), δεν έχει χάσει σε τίποτα το ερευνητικό της λεπτό άρωμα, καθώς βασίζεται σε πρωτογενείς πηγές, που είναι τα ελληνικά και ξένα αρχεία. Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος ο πανεπιστημιακός το εγχείρημά του:
  • ΕΔΕΣίτες οπλαρχηγοί στην Ηπειρο
   Στόχος του βιβλίου αυτού, το οποίο αποτελεί επεξεργασμένη έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Βαγγέλη Τζούκα, είναι η διερεύνηση των διαδικασιών συγκρότησης ενόπλων σωμάτων σε δεδομένο κοινωνικό και πολιτισμικό χώρο.
  • ΕΑΜικοί Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά δωσιλόγων
   Μία υποδειγματική μελέτη ήρθε να προστεθεί στις ιστοριογραφικές προσπάθειες για τη διερεύνηση της δεκαετίας του '40. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης ήρθε να συμπληρώσει ένα αδιερεύνητο έως τώρα χώρο της ιστορικής γνώσης, με μια μεγάλου εύρους έρευνα που βασίζεται σε μια πολύ καλή τεκμηρίωση.
  • Εθνική κρίση και τραγωδία
   Η δεινή οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η οποία μαστίζει τη χώρα, αποτέλεσε το έναυσμα για πολλαπλές συζητήσεις και αμφισβητήσεις παραδεδομένων ιδεών και αντιλήψεων, οι οποίες καθόρισαν το σκηνικό της Μεταπολίτευσης. Παγκοίνως ομολογείται πλέον ότι η κρίση δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο, αλλά πρωτίστως είναι πολιτική, ηθική και πολιτιστική.
  • Βιβλίο-Κρύπτη (ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΚΑΣΤΑΡΜΠΑΪΤΕΡ... του ΓΙΩΡΓΟΥ Ξ. ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ* )
   Εκδόσεις Θεμέλιο, 1977, Ακαδημίας 63 Τυπώθηκε τον Μάη του 1977 στο τυπογραφείο Δ. Κορέλλα - Χ. Ροδίτη, Αχαρνών 432 Από το έβδομο μέρος του προλόγου: «Η οικονομική κρίση που ξέσπασε από τις αρχές του 1974 και τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των μεταναστών. Η εργατική τους θέση έγινε ακόμα πιο αβέβαιη, η άδεια παραμονής πιο δύσκολη, η συμβίωση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους πιο υπονομευμένη και εύθραυστη.