Ελευθεροτυπία - 26/10/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013
Προνοιακό επίδομα μόνο μέσα από το περιουσιολόγιο
Βάσει και των περιουσιακών στοιχείων τους θα επιλέγονται στο εξής οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αυτό αποκάλυψε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσής τους, αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα νέα περιουσιακά κριτήρια θα μπουν ώστε να μη δίνονται επιδόματα σε αυτούς που φοροδιαφεύγοντας παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα η περιουσία τους είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Στουρνάρα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους δικαιούχους, καθώς εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην πράξη θα σημάνει τον αποκλεισμό χιλιάδων.
Οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο υπολογισμός της ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται βάση στρεβλών, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντικειμενικών αξιών, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.