Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ«ΕΘΑΨΑΝ» ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Συμφωνία - ταφόπλακα

Προϊόν συμβιβασμών και υποχωρήσεων τόσο από την πλευρά του Α. Σαμαρά όσο και από την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου - ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί ή όχι - αποτελεί η προγραμματική συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πέραν των εμφανών σημείων, όπως τα «όχι» στις πρόωρες εκλογές, στα νέα μέτρα και στο νέο Μνημόνιο, το κείμενο περιλαμβάνει και «θολά» σημεία από τα οποία προκύπτει ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο.

Ο Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της προγραμματικής συμφωνίας λέγοντας ότι είναι «η μόνη πρόταση που οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο» (φωτ. ΑΠΕ) Ο Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της προγραμματικής συμφωνίας λέγοντας ότι είναι «η μόνη πρόταση που οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο» (φωτ. ΑΠΕ) Ενα από αυτά είναι το σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται έχοντας πλήρη αίσθηση της ιστορικής τους υποχρέωσης να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. και τη Ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση».

Με αυτό οι εταίροι προαναγγέλλουν την οριστική «ταφόπλακα» στην προεκλογική δέσμευση Σαμαρά για εξεταστική με ερώτημα «πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο» (κάτι που αφορά και τον Γ. Παπανδρέου), αλλά και την πλήρη και διαρκή στήριξη της ΝΔ στον Ευ. Βενιζέλο, στο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων που προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αυτό αποτελεί επίσημη υποχώρηση της Ν.Δ., τότε συμβιβασμό για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του αιτήματος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, άρα και της διαφωνίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το αν το εκλογικό μπόνους θα πρέπει να δίνεται στο πρώτο κόμμα, όπως επιμένει η Ν.Δ. και ισχύει σήμερα, ή στα κόμματα που θα συμφωνήσουν από πριν ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά, όπως είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ.

Και στο βάθος ευρωεκλογές

Βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων εκλαμβάνουν το περιεχόμενο της συμφωνίας ως ανάγκη του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου να επιβεβαιώσουν την πολιτική τους συμπόρευση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, αναγνωρίζοντας ως προβληματικό και ρευστό το διεθνές και εγχώριο πολιτικό σκηνικό για την κυβέρνηση, καθώς:

Πρώτον, το κλίμα με τους δανειστές, λόγω της κυβερνητικής γραμμής της πολιτικής διαπραγμάτευσης αλλά και του μηνύματος «όχι νέα μέτρα», δεν είναι καλό.

Δεύτερον, η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου ανάγκασε τον Α. Σαμαρά, αγνοώντας τις φωνές εντός της Ν.Δ., να στηρίξει πλήρως τον Ευ. Βενιζέλο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η προγραμματική συμφωνία «είναι η μόνη πρόταση που οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από το Μνημόνιο» αλλά και ότι θα είναι το πλαίσιο ανοικτής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αντιπολίτευση που κινείται με όρους πρωτοφανούς εμπάθειας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διττή στάση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο. «Το χειρότερο σενάριο είναι η επένδυση στην καταστροφή», είπε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «κάτι που είναι αδύνατον, ζητούν από την κοινωνία να δεχθεί την καταστροφή της».

Παράλληλα, εννοώντας τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν υπάρχει Κεντροαριστερά της ευθύνης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ απάντησε έμπρακτα στο ερώτημα αυτό, αναφερόμενος στην παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, λόγω της κρίσης της ΕΡΤ.

Επίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Βενιζέλο

Εντονη κριτική για το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας δέχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος από βουλευτές του κόμματος. Ανάμεσά τους ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Θ. Μωραΐτης, η Θ. Τζάκρη, ο Ν. Σηφουνάκης, ο Δ. Κρεμαστινός, ο Μ. Κασσής, ο Γ. Ντόλιος, ο Απ. Κακλαμάνης και ο Γ. Κουτσούκος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι με την προγραμματική συμφωνία το ΠΑΣΟΚ καθίσταται και επισήμως συμπλήρωμα της Ν.Δ., ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση λέει ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα», αυτά λαμβάνονται, αλλά και πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετήσει παράλληλα και την προγραμματική συμφωνία και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι δύο απολύτως αντιφατικές μεταξύ τους στρατηγικές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποβρυχίων
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Στρώνουν χαλί για ομαδικές απολύσεις
Κυβέρνηση
Συμφωνία - ταφόπλακα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο
Σαμαράς: παρακάλεσε και εξασφάλισε ραντεβού με Μέρκελ
Βουλή
Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τις κατασχέσεις κάτω των 1.000 ευρώ
Ομόφωνα η Βουλή: Δεν θα πληρώνουν διόδια βουλευτές της επαρχίας!
ΕΝΦΑ
Γαλάζια νεύρα για προγραμματική συμφωνία και φόρο ακινήτων
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το ξεχασμένο «Οχι», εμείς και τα παιδιά μας
Επιδόματα
Προνοιακό επίδομα μόνο μέσα από το περιουσιολόγιο
ΠΑΣΟΚ
Επίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Βενιζέλο
ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Ο Βενιζέλος έχει υποβρύχιο άγχος»
Κριτική Γλέζου για «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι εργατοπατέρες υπονόμευσαν το κίνημα»
ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον θέμα δημοκρατίας οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων»
ΔΗΜΑΡ
«Τρίτο πόλο» έχει για στόχο η ΔΗΜΑΡ
ΕΡΤ
Νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΟΗΕ
Στη φυλακή μόνο (!) αν διαφωνείς με την ΕΕ...
Χρυσή Αυγή
Νέες δικογραφίες για τη βία της Χρυσής Αυγής
Αντιφασιστική Δράση
Αντιφασιστικές εκδηλώσεις