Έντυπη Έκδοση

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΝΤΡΙ», ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κριτική Γλέζου για «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτός γραμμής θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία παρέστη μεν στην ψηφοφορία στη Βουλή για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αλλά δήλωσε «παρούσα», και η κριτική που της ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου.

«Κύκλοι, σύντροφοι; Ετσι μάθαμε να λειτουργούμε;». Ο Μανώλης Γλέζος ρωτά ενοχλημένος από εσωκομματικές συμπεριφορές «Κύκλοι, σύντροφοι; Ετσι μάθαμε να λειτουργούμε;». Ο Μανώλης Γλέζος ρωτά ενοχλημένος από εσωκομματικές συμπεριφορές Ο γηραιός βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν πήγε στη Βουλή διαφωνώντας με τη γραμμή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με εκτενή δήλωσή του ασκεί δριμύτατη κριτική και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η δική του διαφωνία. Ο κ. Γλέζος, απαντώντας σε «κύκλους» που διέρρευσαν ότι δεν εξήγησε τις διαφωνίες του, σε γραπτή του δήλωση που την τιτλοφορεί «εξωκυκλική δήλωση», αναφέρει:

«"Οποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος" είχε πει ο Ε. Αβέρωφ πριν από μερικές δεκαετίες, και η φράση του έμεινε στην ιστορία.Τη φράση αυτή η Αριστερά την κούναγε σαν μαντιλάκι μπροστά στους βουλευτές τής εκάστοτε πλειοψηφίας. Πλειοψηφίας που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.

»Εχοντας στο μυαλό τους αυτή τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν Μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, τσαλάκωναν τις ιδέες τους, τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη. Με βάση αυτή την αρχή οι βουλευτές έγιναν κουκιά, "ακόλουθοι", συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων. Σε μερικά πάλι μαντριά της Αριστεράς, οι πόρτες ήσαν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του σκέψη για να βγει από το μαντρί. Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους. Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει. Ομως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό. Είτε αφορά το συνέδριο είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε είτε το ποιοι και πώς θα μιλάμε δημόσια είτε το πώς θα ψηφίζουμε! Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους "κύκλους". Κύκλους που "διαρρέουν". Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα τη στάση μου; Κύκλοι, σύντροφοι; Ετσι μάθαμε να λειτουργούμε; Ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε; Και τότε σε τι ακριβώς διαφέρουμε;

»Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά από τη στιγμή της γέννησής του, φέρνοντας μια νέα πρωτόγνωρη αντίληψη για το πώς πρέπει να προσεγγίζει η Αριστερά και ο πολίτης την πολιτική. Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν από λίγα χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε».

Εκτός από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντίδραση για το ίδιο θέμα υπήρξε και από την Αριστερή Πλατφόρμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με γραπτή δήλωση διευκρίνισε ότι είχε εκφράσει στα όργανα του κόμματος τη ριζική διαφωνία του στη «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία», όμως δήλωνε ότι θα την ψηφίσει μετά την «πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Ο Βενιζέλος έχει υποβρύχιο άγχος»
«Οι εργατοπατέρες υπονόμευσαν το κίνημα»
ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον θέμα δημοκρατίας οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Στρώνουν χαλί για ομαδικές απολύσεις
Κυβέρνηση
Συμφωνία - ταφόπλακα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο
Σαμαράς: παρακάλεσε και εξασφάλισε ραντεβού με Μέρκελ
Βουλή
Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τις κατασχέσεις κάτω των 1.000 ευρώ
Ομόφωνα η Βουλή: Δεν θα πληρώνουν διόδια βουλευτές της επαρχίας!
ΕΝΦΑ
Γαλάζια νεύρα για προγραμματική συμφωνία και φόρο ακινήτων
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το ξεχασμένο «Οχι», εμείς και τα παιδιά μας
Επιδόματα
Προνοιακό επίδομα μόνο μέσα από το περιουσιολόγιο
ΠΑΣΟΚ
Επίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Βενιζέλο
ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Ο Βενιζέλος έχει υποβρύχιο άγχος»
Κριτική Γλέζου για «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι εργατοπατέρες υπονόμευσαν το κίνημα»
ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον θέμα δημοκρατίας οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων»
ΔΗΜΑΡ
«Τρίτο πόλο» έχει για στόχο η ΔΗΜΑΡ
ΕΡΤ
Νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΟΗΕ
Στη φυλακή μόνο (!) αν διαφωνείς με την ΕΕ...
Χρυσή Αυγή
Νέες δικογραφίες για τη βία της Χρυσής Αυγής
Αντιφασιστική Δράση
Αντιφασιστικές εκδηλώσεις