Έντυπη Έκδοση

«Οι εργατοπατέρες υπονόμευσαν το κίνημα»

Στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και του Πολυτεχνείου και στην απεργία της 6ης Νοεμβρίου στρέφει το ενδιαφέρον στο κινηματικό πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να εκδηλωθεί η αντιμνημονιακή δημοκρατική λαϊκή θέληση, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και αλλού.

«Ηταν κατώτερη των προσδοκιών» λένε και το γεγονός επισημαίνεται σε εκτενές απόσπασμα της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπου η απουσία των πολιτών από τους δρόμους αποδίδεται στην κρίση αξιοπιστίας των ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΠΑΜΕ σε μια ευρύτερη διάσταση. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ηγεσίες και παρατάξεις όχι μόνο δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων στα τρία αυτά χρόνια του Μνημονίου, αλλά στην πραγματικότητα οι «εργατοπατέρες» αντιστρατεύτηκαν την προσπάθεια για πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό με κεντρική πολιτική κατεύθυνση, χάριν μικροκομματικών ή παραταξιακών σκοπιμοτήτων της κάθε πλευράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει, επίσης, και κόπωση των εργαζομένων και πως κερδίζει έδαφος η παθητικότητα στους πολίτες, που απογοητευμένοι πλέον επιλέγουν απλώς να αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς να συμμετέχουν.

«Οι μακροχρόνιες παθογένειες του κυβερνητικού, κομματικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι διαχωριστικές αντιλήψεις μέρους του αριστερού συνδικαλισμού, η εξουθένωση των εργαζομένων εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής, της συστηματικής καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού από την πλευρά της εξουσίας, του εκφοβισμού, των απολύσεων και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και η αδυναμία αποτελεσματικότητας των αιματηρών αγώνων, έχουν οδηγήσει σε κόπωση σημαντικό τμήμα εργαζομένων, ενώ κερδίζει δυστυχώς έδαφος η λογική της ανάθεσης και της παθητικής αναμονής των πολιτικών εξελίξεων» αναφέρεται στην απόφαση της Κ.Ε., με τη διευκρίνιση ότι χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί άμεσα με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

«Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης πρέπει να απασχολήσει με επείγοντα τρόπο όλο το κόμμα και τη νεολαία με όρους ενός σχεδίου ανασυγκρότησής του. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει η αμέριστη και κομματικά ανιδιοτελής βοήθεια, ώστε παρά τις μεγάλες δυσκολίες να κινητοποιηθεί συντονισμένα και με σχεδιασμό ιεράρχησης των αναγκών και του επείγοντος ο κόσμος της εργασίας για τα μεγάλα θέματα: της ανεργίας, της κατάρρευσης των μισθών και των δικαιωμάτων».

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να πολιτικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες χωρίς να υποκαθίσταται το κοινωνικό στοιχείο από το πολιτικό και δίχως να απομακρύνονται οι εργαζόμενοι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Η πολιτικοποίηση των εργατικών αγώνων, η ενωτική λογική, η επικοινωνία και εναρμόνιση των "από κάτω" (πρωτοβάθμια σωματεία) με τις ομοσπονδίες και τις ηγεσίες και, παράλληλα, ο σεβασμός της αυτονομίας των μαζικών κινημάτων και των διεργασιών τους, είναι άξονες που χρειάζονται άμεσα εμβάθυνση» καταλήγει το σχετικό απόσπασμα της Πολιτικής Απόφασης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Εθνικές επέτειοι
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Ο Βενιζέλος έχει υποβρύχιο άγχος»
Κριτική Γλέζου για «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον θέμα δημοκρατίας οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Στρώνουν χαλί για ομαδικές απολύσεις
Κυβέρνηση
Συμφωνία - ταφόπλακα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο
Σαμαράς: παρακάλεσε και εξασφάλισε ραντεβού με Μέρκελ
Βουλή
Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τις κατασχέσεις κάτω των 1.000 ευρώ
Ομόφωνα η Βουλή: Δεν θα πληρώνουν διόδια βουλευτές της επαρχίας!
ΕΝΦΑ
Γαλάζια νεύρα για προγραμματική συμφωνία και φόρο ακινήτων
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το ξεχασμένο «Οχι», εμείς και τα παιδιά μας
Επιδόματα
Προνοιακό επίδομα μόνο μέσα από το περιουσιολόγιο
ΠΑΣΟΚ
Επίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Βενιζέλο
ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Ο Βενιζέλος έχει υποβρύχιο άγχος»
Κριτική Γλέζου για «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι εργατοπατέρες υπονόμευσαν το κίνημα»
ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον θέμα δημοκρατίας οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων»
ΔΗΜΑΡ
«Τρίτο πόλο» έχει για στόχο η ΔΗΜΑΡ
ΕΡΤ
Νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΟΗΕ
Στη φυλακή μόνο (!) αν διαφωνείς με την ΕΕ...
Χρυσή Αυγή
Νέες δικογραφίες για τη βία της Χρυσής Αυγής
Αντιφασιστική Δράση
Αντιφασιστικές εκδηλώσεις